ADM. Kuo naudinga saviinkasacija?

Saviinkasacija, arba netiesioginė inkasacija, – viena iš pagrindinių pastarųjų metų finansų srities tendencijų. Smulkusis, vidutinis ir stambusis verslas ją vis dažniau renkasi kaip tradicinės inkasacijos alternatyvą. Tai patogi ir saugi procedūra, padedanti lengviau į sąskaitą įnešti grynuosius pinigus, optimizuoti darbo procesus, padidinti operacijų skaidrumą, išvengti banknotų skaičiavimo bei tikrinimo klaidų, atsirandančių dėl žmogiškojo faktoriaus įtakos.   

Įgyvendintų saviinkasacijos projektų kol kas nėra daug, tačiau užtenka net ir nedidelės patirties, kad įvertintum naudą. Bankai ir jų klientai patenkinti bandomaisiais projektais, o kai kurie netgi iš viso nori atsisakyti įprastos inkasacijos. Tiesa, saviinkasacijai atlikti naudojamų automatinių depozito mašinų (ADM – angl.Automatic Cash Deposit Machine) kaina smulkiojo ir vidutinio verslo atstovams kol kas vis dar yra didelė. Jiems gali padėti bankai, pirkdami ir nuomodami ADM, įrengtas patogiose verslui vietose.

Apžvelgsime vietas, kur automatinės depozito mašinos galėtų padėti efektyviai surinkti grynuosius pinigus ir įtraukti juos į verslo klientų sąskaitą.

1. Stambių prekybos centrų parduotuvės

Anksčiau finansinius srautus centralizuotai valdė išskirtinai bankai, dabar į šį procesą aktyviai įsitraukia ir prekybininkai. Stambūs prekybos centrai nori padidinti turimų ir gaunamų lėšų valdymo efektyvumą.

Kasininkas vidutiniškai trečdalį savo darbo laiko sugaišta atlikdamas daugybę smulkių darbų, susijusių su grynųjų pinigų judėjimu – skaičiuodamas kupiūras ir monetas, tikrindamas jas nuo padirbimo, rinkdamas grąžą, pildydamas daugybę ataskaitinių dokumentų, laukdamas inkasatorių. Be to, kiekvienas iš šių procesų susijęs su atitinkamomis operacinėmis rizikomis.

Įrengus ADM prekybos centrų kasose, būtų galima sumažinti kasininko darbo apkrovą. Darbo pabaigoje jam tereikėtų išimti iš kasos pinigus ir įdėti juos į ADM, kuri juos perskaičiuotų, patikrintų ir akimirksniu įtrauktų į įmonės sąskaitą. Toliau už lėšų saugojimą ir fizinį pristatymą tampa atsakingi bankai ar inkasavimo tarnybos.

Dar vienas ADM privalumas stambiems prekybos centrams, kad pinigai pristatomi greitai, todėl gali būti iš karto panaudoti kitiems verslo tikslams. Kuo daugiau gaunama pajamų, tuo svarbiau, kad pinigai būtų kuo sparčiau įskaičiuoti į einamąją sąskaitą. Tradicinės inkasacijos atveju prekybos ir paslaugų įmonei tenka laukti kelias dienas, kol lėšos įkris į sąskaitą ir jomis bus galima naudotis.

2. Atviros prekybinės erdvės (prekybos centrai ir turgūs)

Įrengus ADM prekybos centre, kuriame prekes siūlo daug nedidelių prekiautojų, šiais įrenginiais galės naudotis skirtingų bankų klientai. Tam jiems teks sudaryti sutartis su saviinkasacijos paslaugų teikėjais, kurių funkciją gali atlikti bankai. Jiems tai bus ne tik naudingas papildomas pajamų šaltinis, bet ir galimybė pasiūlyti naujiems klientams įvairių bankinių paslaugų: paskolų, ilgalaikės nuomos, atlyginimų projektų ir pan.  

Kai kuriose šalyse ADM ypač pravartu įrengti turguose, kur atsiskaitoma grynaisiais, todėl pinigų saugumo klausimas itin aktualus. Be abejo, ADM turi būti įrengtos gerai saugomoje vietoje.


Saviinkasacijos prekybos centre schema

3. Bankų skyriai

Įrengus ADM bankuose, nuo kasininkų bus nuimta didžiulė darbo apkrova. Savitarnos įrenginiai padės atlikti daugumą teikiamų paslaugų (įnešti grynuosius pinigus į sąskaitą, sumokėti paskolas ir pan.).

ADM užims gan nedaug vietos, o į jas įtaisytas kupiūrų priėmimo ir jų tikrinimo nuo galimo padirbimo įtaisas padės paspartinti grynųjų pinigų priėmimą ir išvengti atsitiktinių, o gal ir tyčinių banko darbuotojų klaidų.

Specialistų vertinimu, naudodamiesi savitarnos įrenginiais gryniesiems pinigams įnešti į savo sąskaitą banko klientai sugaišta 20 proc. mažiau laiko, nei kreipdamiesi pagalbos į banko darbuotoją. Jie tai gali atlikti bet kuriuo patogiu laiku be banko darbuotojų pagalbos. Savitarna patogi ir skatina klientų lojalumą. Be to, bankas gali naudoti ADM ir kitai paskirčiai, priimti įvairiems atsiskaitymams. Šie savitarnos įrenginiai ne tik taupo banko išteklius, bet ir padeda uždirbti iš komisinių. 

Savitarnos nauda – akivaizdi

Automatinės depozito mašinos gali praversti ir mažmeninės, ir didmeninės prekybos parduotuvėse, prekybos bei pramogų kompleksuose, draudimo įmonėse, kazino, automobilių salonuose ir kitose įstaigose. Jos patikimai veikia ir taupo išlaidas. Įrenginio viduje seifas ir techninė įranga yra atskirti. Tad netgi sugedus pačiam įrenginiui, pinigai seife išlieka visiškai saugūs. Be to, ADM genda itin retai.

Saviinkasacijos įranga bankams padeda sutaupyti patiriamas dideles inkasavimo išlaidas:  inkasavimą atlikti prireikia gerokai rečiau, nes ADM yra daug talpesnės. Be to, stebint šiuos įrenginius per nuotolį, galima iš anksto susiplanuoti reikiamų inkasacijų skaičių ir laiką. Sutrumpėja ir pati inkasavimo procedūra – nebereikia gaišti laiko dokumentacijai parengti.

BS/2 sukurtas programinis sprendimas „Cash-in Box.iQ“, diegiamas į ADM – puiki kompleksinė priemonė saviinkasacijai atlikti. Jis taip pat gali būti integruojamas su banko ABS sistemomis (angl. ABS – Automated banking system).

„Cash-in Box.iQ“ padeda taikyti šiuolaikinius kasininkų, inkasacijos tarnybų ir techninių darbuotojų atpažinimo būdus, įskaitant ir veido atpažinimo priemones. 

Norėdami gauti daugiau informacijos apie automatines depozito mašinas ir „Cash-in Box.iQ“ sprendimą, susisiekite su BS/2 specialistais.