Asterios Karampolas: „ATMeye.iQ“ yra vienas iš nedaugelio produktų, atitinkantis visus bankomatų apsaugos reikalavimus

Londone vykusi tarptautinė bankomatų loginio ir fizinio saugumo konferencija „ATM & Cyber Security 2019“ subūrė bankinių technologijų specialistus iš viso pasaulio.

„Penkių kontinentų bankinių technologijų“ (BS/2) atstovai joje pristatė savo sukurtą savitarnos įrenginių apsaugos sprendimą „ATMeye.iQ“ ir naują jo modulį „Face detection“, atliekantį veidų aptikimo funkciją.

Vaizdo stebėsenos ir saugumo sistema, įvertinta tarptautiniais ir nacionaliniais apdovanojimais, ir šį kartą sulaukė ypatingo konferencijos svečių dėmesio.

Atsižvelgiant į „ATM & Cyber Security 2019“ renginio koncepciją, „ATMeye.iQ“ sprendimą pristatė ne jos  gamintojas, bet klientas. „Sigma Hellas“ atstovas Asterios Karampolas pasidalijo sistemos diegimo patirtimi didžiausiame Nigerijos banke „Zenith Bank Nigeria“, su kuriuo BS/2 itin glaudžiai bendradarbiauja pastaruosius trejus metus.

Asteriosą Karampolą pakalbinome apie tai, su kokiais saugumo iššūkiais susiduriama Nigerijos rinkoje, kaip juos spręsti padeda „ATMeye.iQ“,  kokios tendencijos vyrauja Afrikos bankuose bei kas jų laukia artimiausioje ateityje.

Terminalų saugumo iššūkiai paskutiniu metu itin aktualūs visame pasaulyje, pavyzdžiui, Europoje nuolat daugėja fizinių įsilaužimų į bankomatus. Kokių priemonių imasi Nigerijos bankai savitarnos įrenginių ir klientų apsaugai užtikrinti?

Šiame regione susiduriama su panašiomis saugumo problemomis kaip ir visame pasaulyje. Joms spręsti bankai skiria ir daug lėšų, ir žmogiškųjų išteklių. Nepaisant to, kad beveik visur įrengtos savitarnos įrenginių vaizdo stebėjimo sistemos, didžioji dalis bankomatų yra banko padaliniuose arba prekybos centruose, kur dirba apsaugininkai. Šiuo metu atsiskaityti mokėjimo kortelėmis galima beveik visose parduotuvėse. Yra netgi tokių prekyviečių, kur priimamos tik kortelės. Tačiau grynųjų pinigų poreikis išlieka didelis. Taigi saugumas yra prioritetinė ir netgi būtina sėkmingo bankomatų tinklo saugumo sąlygų.

Kodėl „Zenith Bank Nigeria“ terminalų saugumui užtikrinti pasirinkote būtent „ATMeye.iQ“ ? Kokius specialius Jūsų poreikius atliepia šis produktas?

Kalbant apie Nigerijos rinką, verta paminėti tai, kad visus su bankinių savitarnos įrenginių diegimu ir saugumu susijusius sprendimus priima bei reglamentuoja Centrinis Nigerijos bankas. Yra aiškiai nustatyta, kokios, pavyzdžiui, turi būti vaizdo stebėjimo sąlygos. „ATMeye.iQ“ yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris atitinka visus bankomatų apsaugai keliamus reikalavimus. Sistema filmuoja ir registruoja kiekvieną įrenginio naudotoją ir įrašo kiekvieną su įrenginiu atliekamą operaciją. Tai padeda sudaryti detalią visų finansinių operacijų ataskaitą.

Šis sprendimas padeda operatyviai reaguoti į vandalizmo ar įsilaužimo atvejus, nedelsiant informuoti saugumo institucijas. Jis taip pat padeda greičiau išspręsti ir su klientais kylančius ginčus.

Kokios bankomatų saugumo naujovės bus diegiamos artimiausioje ateityje?

Artimiausiu metu planuojame įdiegti veidų aptikimo ir atpažinimo funkcijas, kurios padės išvengti įvairių sukčiavimo atvejų.