„Face Detection“: papildoma PIN kodo apsauga naudojantis bankomatu

Kasmet su bankiniais savitarnos įrenginiais susiję nusikaltimai techniniu požiūriu tampa vis sudėtingesni. Nepaisant to, viena iš dažniausiai pasitaikančių banko klientų finansinių nuostolių priežasčių vis dar yra banali kortelės ar PIN kodo vagystė.

Deja, ne visi bankai sutinka nagrinėti klientų skundus ir grąžinti pinigus tais atvejais, kai nusikaltėliai juos pavogė naudodamiesi pavogta kortele arba kažkokiu būdu (nusižiūrėjus ar pasiklausius) išgautu PIN kodu.  

Net jei bankas stengiasi padėti klientui, tokia situacija dažnai neapsieina be teisėsaugos institucijų pagalbos. O tai užima daug laiko ir negarantuoja, kad pinigai bus grąžinti.

Būtent todėl bankai ypatingą dėmesį skiria prevencinėms priemonėms: daro viską, kad užkirstų kelią PIN kodo vagystei. PIN kodas klientams siunčiamas atskiru laišku su įspėjimu, kad jo negalima laikyti šalia kortelės, perduoti trečiosioms šalims ir pan. Ant bankomatų klaviatūros yra sumontuojamos specialios uždangos, kurios neleidžia pašaliniam asmeniui žvilgtelėti į PIN kodą, o ant bankomatų korpuso pritaisomi galinio vaizdo veidrodžiai, padedantys įrenginio naudotojui apsižiūrėti, ar kas nors nestovi ir nežiūri už nugaros.

Vis dėlto visų šių apsaugos priemonių dar nepakanka.

Ar gali bankai apsaugoti klientus nuo PIN kodo vagystės?

Šiuo metu visame pasaulyje populiarėja BS/2 sukurta programinė sistema „ATMeye.iQ“, kurią įvairių šalių bankai naudoja siekdami apsaugoti bankinius savitarnos įrenginius nuo sukčiautojų.

Vienas iš šios sistemos modulių „Face Detection“ (iš angl. „veido aptikimas“) padeda nustatyti, ar bankomatu naudojasi žmogus, neslepiantis veido (daugiau apie tai, kaip veikia ši funkcija ir kokią įtaką ji turi bankomatų saugumui, galite pasiskaityti ankstesniame mūsų straipsnyje).

„ATMeye.iQ“ kūrėjai neseniai sukūrė papildomą „Face Detection“ funkciją – „Multiple Faces Detection“, padedančią aptikti kelis veidus tuo pačiu metu. Kaip tai veikia?

Kai tik žmogus prieina prie bankomato ir pradeda juo naudotis, vaizdo kamera jį nufotografuoja, o „Face Detection“ modulis su „Multiple Faces Detection“ funkcija, taikydamas biometrijos technologijas, bemaž iš karto nustato, kiek žmonių stovi priešais bankinį įrenginį.

Jei sistema aptinka daugiau nei vieną asmenį, bankomate gali įsijungti vienas iš anksto nustatytų scenarijų: ekrane parodomas įspėjimas su prašymu patvirtinti, kad klientas nori tęsti darbą toliau, arba bankomatas atsisako teikti paslaugas ir apie įvykį informuoja apsaugos pareigūną. Tai padeda sumažinti PIN kodo vagystės riziką.

„Face Detection“ modulis su funkcija „Multiple Faces Detection“ gali būti integruotas į bet kurią jau naudojamą „ATMeye.iQ“ sistemą be papildomų įrangos (vaizdo kamerų ir kt.) atnaujinimo išlaidų.

Jei norite daugiau sužinoti apie vaizdo analizės galimybes ir biometrinių technologijų taikymą organizacijos infrastruktūroje, susisiekite su BS/2 atstovais.