„ATMeye.iQ“ užtikrins Kenijos banko „Equity Bank Kenya Limited“ bankomatų apsaugą

Kenijos bankas „Equity Bank Kenya Limited“ įsigijo 280 UAB „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) sukurto programinio sprendimo „ATMeye.iQ“ licencijų. Ši vaizdo stebėsenos ir apsaugos priemonė diegiama į savitarnos įrenginius, siekiant užtikrinti jų apsaugą, išvengti sukčiavimo grėsmių, taip pat padėti spręsti su klientais kylančius ginčus. Programinis spendimas bankui įdiegtas bendradarbiaujant su vietine partnere – „Technology Associates Kenya“.

Finansų įmonių grupei „Equity Group Holdings Limited“ priklausantis bankas turi didžiausią Kenijoje bankomatų tinklą. Naudodamasi „ATMeye.iQ“ sistema, ši finansų įstaiga tikisi apsaugoti savo bankinę įrangą nuo sukčiautojų ir paspartinti su klientais kylančių ginčų sprendimą.

Minėtas programinis sprendimas susieja kiekvieną bankomate atliktą operaciją su vaizdo kameros įrašyta nuotrauka ar vaizdo įrašu, todėl prireikus atitinkamą vaizdo medžiagą galima lengvai susirasti duomenų bazėje, nurodant įvykio laiką, kortelės numerį ir kt. Kilus ginčui su klientu (pvz., dėl neišduotų ar netyčia paliktų grynųjų pinigų, pamirštos kortelės ar pan.) , banko darbuotojas gali greitai atkurti įvykio vaizdą, remdamasis vaizdiniais įrodymais.

Šiuo metu sukčiavimo per savitarnos įrenginius problema kelia rimtą grėsmę Kenijos finansų įstaigoms ir jų klientams. Vienas iš paplitusių šioje šalyje apiplėšimo būdų gana žiaurus – nusikaltėliai suriša savo auką, įsodina į mašiną ir nuveža prie bankomato, kad ši iš jo išimtų ir perduotų užpuolikams grynuosius pinigus.

„ATMeye.iQ“ vaizdo apsaugos sistema padės „Equity Bank Kenya Limited“ bankui ne tik išaiškinti tokius nusikaltimus, bet ir operatyviai imtis priemonių, padedančių apsaugoti bankomatų klientus ir jų lėšas.

Itin didelio atgarsio sulaukė 2019 metų rudenį Kenijoje nutikusi istorija, kai bankomatus apiplėšė nusikalstamos grupuotės užverbuoti banko apsaugos pareigūnai. Pasinaudodami svetimais slaptais kodais, nusikaltėliai per mėnesį iš Kenijos gyventojų sąskaitų išsiėmė ir per bankomatus išsigrynino daugiau nei 2,2 milijono Kenijos šilingų (apie 19,7 tūkst. eurų).

Žinutės apie panašaus tipo nusikaltimus nuolat pasirodo Kenijos spaudoje. Iki galo įvertinti bankams ir jų klientams padarytos žalos dydį yra sudėtinga, nes ne visi bankai yra pasirengę atskleisti nuostolių dydį. Vien 2014 m. su savitarnos įrenginiais susijusių nusikaltimų žala šalyje viršijo 700 milijonų Kenijos šilingų (apie 6,3 milijono eurų).

„Equity Bank Kenya Limited“ įsigijo išsamią „ATMeye.iQ“ versiją, kurią naudojant visi iš savitarnos įrenginių surinkti duomenys bus iš karto perduodami bankui, o jo operatorius galės realiuoju laiku stebėti viso bankomatų tinklo darbą, operatyviai gaus pranešimus apie visus neteisėtus veiksmus, susijusius su savitarnos įrenginiais bei jų vartotojais. Atsižvelgdamas į šią informaciją, banko darbuotojas galės nedelsdamas imtis priemonių problemai išspręsti ar grėsmei pašalinti.

Norėdami sužinoti daugiau apie programinį sprendimą „ATMeye.iQ“ ir jo galimybes, susisiekite su BS/2 atstovais.