BS/2 plečia bendradarbiavimą su finansų įmonių grupe „Halyk Group“

Vidurinės Azijos regiono finansinės įstaigos aktyviai investuoja į naują šiuolaikišką bankinę įrangą. Šiame regione veikiančios „Halyk Group“ strategija orientuota į naujų technologijų produktų ir paslaugų diegimą. Vienas iš grupės bankų prioritetų – bankinės savitarnos kanalo plėtra, todėl bankai ypač domisi bankomatais su grynųjų pinigų recirkuliacijos sistema, taip pat specializuota programine įranga, išplečiančia savitarnos įrenginių funkcijas.

„Bankomatai su grynųjų pinigų recirkuliacijos sistema – greičiausiai augantis bankinės savitarnos įrangos sektorius. Taikant recirkuliacijos technologiją, į bankomatus vienų klientų įdėti grynieji pinigai gali būti išduoti kitiems klientams. Tai padeda sumažinti inkasavimo sąnaudas. Šis recirkuliacijos sistemos pranašumas būna lemtingas, finansų įstaigai svarstant, kuo atnaujinti bankomatų tinklą“, – teigia UAB „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) Kazachstano bei Kirgizijos regionų vadovas ir BS/2 dukterinės įmonės Uzbekistane direktorius Anton Valinčius.

Pasak jo, BS/2 jau ne vienerius metus bendradarbiauja su „Halyk Group“, teikiančia bankininkystės, inkasavimo, draudimo, nuomos, tarpininkavimo, turto valdymo paslaugas. Grupei priklauso Kazachstano, Kirgizijos, Uzbekistano, Sakartvelo, Rusijos, Tadžikistano bankai ir finansų įstaigos.

Pagrindinis grupės bankas „Halyk bank“ Kazachstane, su kuriuo BS/2 sieja partneriški ryšiai daugiau nei trejus metus, turi didžiausią bankomatų tinklą šalyje. 2019–2020 m. jis iš BS/2 užsisakė dar beveik 1 000 naujų bankomatų. Pusė iš jų turi grynųjų pinigų recirkuliacijos sistemą, išplečiančią bankomato prieinamumo laiką ir padedančią mažinti inkasavimo išlaidas. Be to, bankas pageidavo, kad į visus bankomatus būtų įdiegta BS/2 sukurta valiutų keitimo bankomatuose sistema „FCX.iQ“.

Šiai finansų grupei priklausantis bankas „Halyk bank“ Kirgizijoje taip pat plečia savo bankomatų tinklą. Ypač didelį dėmesį bankas skiria savo bankinės įrangos apsaugai. Į visus iki šiol iš BS/2 įsigytus bankomatus įdiegta ir šios įmonės sukurta vaizdo stebėsenos bei apsaugos sistema „ATMeye.iQ“.

Dukterinis bankas „Halyk Bank“ Sakartvele pastaruoju metu aktyviai domisi bekontaktės (NFC) technologijos taikymu, kuris itin aktualus koronaviruso pandemijos akistatoje. Bendradarbiaudamas su BS/2, bankas testuoja bankomatų funkciją, kuri suteikia galimybę jais naudotis bekontakčiu būdu – išsiimant grynuosius pinigus ir atliekant operacijas bekontaktėmis kortelėmis, NFC programomis telefonuose ar kitais NFC įrenginiais. 

2020 m. gegužę BS/2 užmezgė bendradarbiavimą su dar vienu „Halyk Group“ banku Uzbekistane  – „Tenge bank“. Tai pirmasis Kazachstano kapitalo bankas, įsteigtas minėtoje šalyje prieš metus. Iki 2020-ųjų pabaigos bankas išsikėlė tikslą atidaryti septynis filialus Taškente, Samarkande ir Fergane, taip pat dar penkias prekybos vietas Taškente. Aktyviai plėtrai nusiteikusi finansų įstaiga iš BS/2 įsigijo šiuolaikiškų bankomatų su įdiegta vaizdo apsaugos sistema „ATMeye.iQ“.

„Bendradarbiaujame su „Halyk Group“ ne tik bankinės savitarnos sektoriuje. Jau nebe pirmus metus viena iš stambiausių Kazachstano IT įmonių „Kazteleport“ naudoja mūsų programinį sprendimą „Service Desk.iQ“ savo įrangos priežiūros procesams optimizuoti“,– pasakoja Anton Valinčius.

BS/2 sukurta sistema automatizuoja techninių užduočių priskyrimo, atlikimo ir kokybės kontrolės procesą, atsižvelgiant į inžinierių darbo grafiką, specializaciją ir kvalifikacijos lygį. „Service Desk.iQ“ padeda efektyvinti darbą, atsižvelgiant į sunaudotas eksploatacines medžiagas, atsargines dalis ir kitas su technine priežiūra susijusias išlaidas.