IPTV technologijai Lietuvoje – jau 20 metų

Dar, rodos, taip neseniai populiariųjų TV serialų mėgėjai skubėjo namo iš darbo, kad tik nepraleistų kokios svarbios scenos. Krepšinio sirgaliams ne kartą teko neišsimiegoti belaukiant varžybų ir keiktis pražiopsojus tritaškį. Viskas pasikeitė atsiradus IPTV (angl. Internet Protocol Television), interneto protokolo pagrindu veikiančiai išmaniajai televizijai. Dabar daugelis iš mūsų jau įprato atsisukti norimą laidą ar serialą patogiu metu, peržiūrėti tritaškius ar įvarčius daugybę kartų, o mūsų vaikai kitokios televizijos netrukus nė nebeįsivaizduos.

Ar žinote, kada IPTV atsidaro Lietuvoje? O gi prieš 20 metų, artėjant visų įsimylėjėlių šventei ‒ šv. Valentinui. 2001 m. Vilniaus profsąjungų kultūros rūmuose ant Tauro kalno vyko legendinis elektroninės muzikos vakaras „Techno Valentino“. Taikant IPTV technologiją, buvo įgyvendinta šio renginio transliacija internetu, į „Techno Valentino“ svetainę. Ją įgyvendino dabartinio interneto ir IPTV „Penki“ paslaugų teikėja UAB „Penkių kontinentų komunikacijų centras“.

Beje, transliaciją buvo galima stebėti ir WAP mobiliuosiuose telefonuose. Jų ekranai tuo metu buvo mažyčiai, o vaizdas neryškus, tačiau pati galimybė stebėti transliaciją atrodė tikras stebuklas! Tą naktį į Vilniaus profsąjungų kultūros rūmus susirinko beveik 4 000 žmonių, sudrebinę 6-ias pastato sales, o visi norintys šventinį siautulį galėjo išgirsti ir pamatyti per internetą.

Tai buvo vaizdo transliacijų perversmo pradžia, tačiau oficialiai leidimas transliuoti televiziją plačiajuosčio ryšio tinklais Lietuvoje buvo gautas tik dar po penkerių metų, tuomet IPTV paslaugos tapo prieinamos sostinės gyventojams. Nuo 2012 m. buvo įgyvendinta galimybė susistabdyti vaizdo transliaciją, persukti programą ar įsirašyti vėlesnei peržiūrai, televizoriaus ekrane naudotis „Facebook“, el. paštu, peržiūrėti orų prognozes ir kt.

IPTV paslaugos nuolat tobulinamos ir plečiamos, o jų galimybės Lietuvoje dar mažai išnaudotos. Pagrindinis IPTV privalumas, kurį įvardija dauguma ekspertų – galimybė pasiūlyti daugybę interaktyvių funkcijų ir nuolat jas plėsti.

Pvz., viešbučiai, restoranai, medicinos įstaigos gali naudodamiesi IPTV funkcijomis televizorių ar kompiuterių ekranuose teikti savo klientams papildomos informacijos apie savo ir partnerių paslaugas, rodyti įvairaus pobūdžio informacinius filmus ar sudaryti galimybę tiesiogiai televizoriaus ekrane peržiūrėti meniu ir užsisakyti maistą bei kitokias paslaugas į viešbučio kambarį ar namus. Interneto protokolu veikianti televizija pranaši ir tuo, kad ji gali būti matoma ne tik televizoriaus ekrane, bet ir bet kokiame įrenginyje, prijungtame prie interneto, tad vaizdo turinio kūrėjams tereikia suteikti savo žiūrovams slaptažodį, atveriantį prieigą prie vaizdo medžiagos.