Naujoje T. Dadaševo knygoje: viskas apie atsiskaitymą kortelių skaitytuvais ir dar daugiau


Šios vasaros pabaigoje pasirodė naujausia Maskvos fizikos ir technologijų instituto docento Tachmasibo Dadaševo knyga „Mokėjimo kortelių skaitytuvų tinklų veiklos priežiūra“ rusų („Aутсорcинг сетей POS-терминалов“) ir anglų („POS-Terminal Network Outsourcing“) kalbomis.

Šį kartą mokslinių straipsnių ir knygų apie informacines technologijas autoriaus tyrimų objekte ‒ atsiskaitymas mokėjimo kortelių skaitytuvais ir jų veikla.

Knygoje išsamiai analizuojamos ir aprašomos mokėjimo sistemos, mokėjimo operacijų perdavimo procesas ir perduodamų duomenų saugumo užtikrinimas, aptariami populiariausi rinkoje mokėjimo kortelių skaitytuvai. Autorius taip pat aprašo atsiskaitymo kortelių skaitytuvais istoriją, aptaria šios srities kelerių metų plėtros perspektyvas. Knygos pabaigoje pateikiamas pagrindinių sąvokų žodynėlis, kad tekstas būtų gerai suprantamas ir tiems, kam ši sritis nauja.

Ypatingas dėmesys knygoje skiriamas „ASHBURN International“ sukurtai mokėjimo kortelių skaitytuvų valdymo sistemai „TransLink.iQ“, kurią sėkmingai naudoja įvairių šalių finansų įstaigos, siekdamos padidinti našumą ir sumažinti mokėjimo kortelių skaitytuvų priežiūros išlaidas.

Knyga skirta atsiskaitymo sistemų specialistams, bankų bei kitų finansų įstaigų darbuotojams, tačiau bus įdomi ir tiems, kurie nori sužinoti, kaip veikia mokėjimo kortelių skaitytuvai, kaip perduodami jais atliekamų mokėjimo operacijų duomenys, su kokiais sunkumais susiduria šios srities verslas ir kaip padidinti šio verslo sektoriaus pajamas.

Apie tai, kaip buvo rengiama knyga, pakalbinome jos autorių.

Jums pavyko surinkti ir susisteminti šiuo metu pačią aktualiausią informaciją apie mokėjimo kortelių skaitytuvų veiklą. Tačiau šis sektorius nuolat kinta. Kaip manote, ar knyga bus aktuali po kelerių metų?

Tikiuosi, kad per artimiausius dvejus-trejus metus šis sektorius nepatirs drastiškų pokyčių, t.y., kad knygos pagrindas išliks aktualus. Tačiau tolimesnę ateitį sunku vertinti.

Finansų tema yra ganėtinai konfidenciali. Su kokiais sunkumais susidūrėte, gilindamasis į šią temą?

Geras klausimas. Iš tikrųjų pasirodė, kad esminiai su knyga susiję klausimai iki šiol nebuvo viešinami atvirai internete. Iš esmės jie atskleidžiami tik vidinėse techninėse ataskaitose. O tai, ką pavyko rasti, arba buvo pasenusi informacija, arba tik iš dalies susijusi su esminiais dalykais.

Atlikote išties didžiulį darbą. Vartant knygą atrodo, tarsi ją būtų rašęs žmogus, glaudžiai susijęs su dauguma vidinių procesų. Kaip Jums tai pavyko?

Knygą pavyko išleisti, bendradarbiaujant su „ASHBURN International“ specialistais Žoržu Šarafanovičiumi bei Ježi Mardosevič ir BS/2 atstovu Kirill Ovsiannikov. Po to, kai buvo parengtas knygos maketas, minėti kolegos daug valandų praleido diskutuodami, kol knyga įgavo dabartinę formą.

Taip pat noriu padėkoti ir Tomui Šeikiui, kuris įvedė mane į kortelių skaitytuvų pasaulį ir dvė daug naudingų patarimų pradiniame knygos kūrimo procese. Parengti knygą užtruko beveik pusantrų metų.

Pastaruoju metu vis daugiau savitarnos įrenginių tinklų savininkų perduoda jų techninę priežiūrą specializuotoms išorinėms įmonėms. Kaip manote, dėl kokių priežasčių?

Daugiausia tai nulemia patogumas ir savitarnos įrenginių savininkų noras sutelkti dėmesį į patį verslą, o ne į jo techninę priežiūrą.

Su kokiomis rizikomis jie susiduria tokiu atveju?

Tai gana plati tema, todėl patariu perskaityti knygos 4-ąjį skyrių. Galiu tik pacituoti vieną ištrauką: „… vieni mano, kad mokėjimo kortelių skaitytuvų veiklos priežiūra ir jais atliekamų mokėjimo operacijų apdorojimas neatskiriamas nuo finansų organizacijos bankinių funkcijų, tačiau kiti, priešingai, galvoja, kad minėtos funkcijos nėra tiesiogiai susijusios su tikrąja bankine veikla ir jas turi atlikti specialistai“.

Kokie Jūsų artimiausi kūrybiniai planai? Kokia tema taps naujo tyrimo objektu?

Šiuo metu gilinuosi į didžiųjų duomenų (angl. Big Data) temą. Ši sritis dabar sparčiai plečiasi ir turės pastebimą poveikį tiek verslui, tiek visai visuomenei. Kažkada rašiau disertaciją apie vaizdų atpažinimą, todėl šios srities technologinės tendencijos man ypač artimos.

T. Dadaševo knygas anglų ir lietuvių kalbomis jau galima rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje, Vilniaus universiteto bibliotekoje, VILNIUS TECH bibliotekoje ir 17-oke Vilniaus miesto savivaldybės bibliotekos filialų, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje, KTU bibliotekoje.

Iš šios svetainės taip pat galite parsisiųsti knygų PDF:

knyga anglų kalba POS-Terminal Network Outsourcing >>

knyga rusų kalba Aутсорcинг сетей POS-терминалов >>