Kaip užtikrinti bankomatų saugumą: 2021 m. nusikaltimų statistika


Europos saugių mokėjimo operacijų asociacijos, „Finextra“ ir kitų šaltinių statistiniai duomenys rodo, kad bankomatų saugumas pasaulyje tebėra aktuali problema. Bankomatų apiplėšimų polinkiai skirtinguose regionuose skirtingi.

Pavyzdžiui, Afrikoje dažniausiai paplitę bankomatų apiplėšimai, kai piktavaliai asmenys bando pasinaudoti vogta kortele prisidengę veidą. Azijoje populiaresni bankomatų sprogdinimo atvejai, mėginimas pasisavinti pinigus prijungiant kortelių duomenų nuskaitymo įrenginį (angl. Skimming) ir įvairūs klientų ginčai dėl neva bankomate paliktų pinigų ir pan.

Nuolatinės bankomatų atakos kyla dėl to, kad vagys žino, jog savitarnos įrenginiuose yra daug pinigų. Plečiantis bankomatų tinklui visame pasaulyje, auga nusikaltimo būdų įvairovė, jų įmantrumas.

Dėl nepakankamos bankomatų apsaugos JAV  ir kitose šalyse gerokai išaugo apiplėšimų skaičius. Šiuolaikiniai bankomatai savo funkcijomis jau gali atstoti bankų miniskyrius, todėl finansų įstaigos privalo sustiprinti jų apsaugą. Laukiama, kad iki 2027 m. pasaulinė bankomatų apsaugos rinka stabiliai augs. Prognozės rodo, kad pasaulinė bankomatų rinka 2028 m. pasieks 21,2 mlrd. dolerių. Pagrindiniai bankinių įrenginių populiarėjimo veiksniai: skaitmenizavimas, ištobulintos saugumo technologijos, įrenginiuose atliekamų operacijų aiškumas ir poreikis mažinti bankų skyrių skaičių.

Nusikaltėliai nuolat atakuoja bankomatus. Pvz., Afrikoje piktavaliai asmenys į degalinėje esantį bankomatą įtaisė sprogmenį ir jį susprogdino. Prie bankomatų neretai prijungiami kortelių duomenų nuskaitymo įrenginiai. Tokie atvejai pernai užfiksuoti AustralijojePrancūzijoje ir kitose šalyse.

Neseniai Amerikos valstijoje Viskonsine nusikaltėliai iš pradžių pamėgino bankomatą išlaužti, o kai nepavyko, prikabino jį prie sunkvežimio ir nutempė.

Universalią apsaugą nuo šių ir kitų nusikalstamų veiksmų užtikrina BS/2 sukurtas bankomatų vaizdo stebėsenos programinis sprendimas „ATMeye.iQ“. Šis produktas paklausus rinkoje jau 20 metų ir naudojamas 80-yje pasaulio šalių.

„ATMeye.iQ“ – kompleksinė programinė įranga, sauganti nuo vandalizmo, vagysčių ir kitokių nusikaltimų, taip pat nuo  nesąžiningų klientų sukčiavimo atvejų.

Pagrindiniai „ATMeye.iQ“ privalumai:

✔ palengvina apsaugos tarnybos darbą

✔ suteikia prieigą prie nuotraukų ir vaizdo medžiagos, surinktos iš įvykio vietos prieš ir po nusikaltimo

✔ suteikia galimybę realiuoju laiku peržiūrėti bankomato vaizdo kamerų nuotraukas ir videoįrašus

✔ naudojantis sprendimu paprasta valdyti savitarnos įrenginių tinklą, parsisiųsti ir archyvuoti kiekvieno įrenginio vedamą įvykių žurnalą, nuotraukas ir vaizdo įrašus.  

✔ naudojantis sprendimu galima per nuotolį įdiegti naują programinę įrangą, įjungti ar išjungti pasirinktą savitarnos įrenginį, į jį įdiegus tam tikrą darbo veiklos scenarijų.


„ATMeye.iQ“ sistema kiekvieną mokėjimo operaciją susieja su ją atlikusio vartotojo duomenimis, todėl padeda spręsti įvairius nesusipratimus su klientais.

Norimą vaizdo įrašą galima susirasti pagal kortelės numerį, incidento laiką ir kitus rodiklius. Kai užfiksuojamas neteisėtas elgesys, sistema iš karto siunčia pranešimą, o apsaugos darbuotojai savo gali operatyviai reaguoti į grėsmę ir savitarnos įrenginyje paleisti pasirinktą scenarijų (pvz., kad būtų sustabdytas įrenginio darbas, ekrane pasirodytų įspėjimas), kuris aktyvuojamas vienu paspaudimu.

Vaizdo apsaugos sprendimas  turi specialius jutiklius, padedančius nustatyti įtartinus veiksmus:  vaizdo kameros uždengimą, pašalinio įrenginio prijungimą („antiskimmer“), dujų aptikimą, smūgius ar bankomato sujudinimą.  

„ATMeye.iQ“ gali būti taikomas saugoti ne tik bankomatams, bet ir automatiniams seifams, paštomatams, informaciniams terminalams ir kitiems įrenginiams.

Su kitais BS/2 siūlomais bankomatų saugumo sprendimais galite susipažinti čia>>