TV3 teiravosi BS/2 nuomonės apie savitarnos kasas

Šiuolaikinėse parduotuvėse vis dažniau galima pamatyti savitarnos kasas, kurios suteikia daugiau savarankiškumo pirkėjams ir daugiau laisvės parduotuvės darbuotojams.

TV3 žurnalistė Deimantė Buslevičiūtė pakalbino „Penkių kontinentų“ grupės įmonės BS/2 Mažmeninės prekybos įrangos pardavimo skyriaus vadovo pavaduotoją Jurij Mikuckij apie savitarnos kasų populiarėjimą. Jai, visų pirma, rūpėjo, kiek kainuoja įrengti savitarnos kasą.

„Tikslią savitarnos kasos įrengimo kainą nusakyti sudėtinga, nes kiekvienas užsakymas priklauso nuo rinkos, kliento lūkesčių ir poreikių. Kaina gali svyruoti nuo 5 tūkst. iki 15 tūkst. eurų.“, –  atsakė Jurij Mikuckij

Anot jo, pasirenkamos įrangos tipas labai priklauso nuo vietos, kurioje ji stovės. Netgi dviejose iš pažiūros visiškai vienodose parduotuvėse įranga negali būti visiškai vienoda, nes būtina atsižvelgti į daugybę faktorių: rajoną, vidutinį pirkėjų amžių, vidutinį čekio dydį ir kt. Savitarnos kasos kaina gerokai išauga, jei pasirenkama kasa su galimybe įnešti grynuosius pinigus. Tiesa, pastebima tendencija, kad vis daugiau prekybos tinklų įsigyja savitarnos kasas, kurios priima tik atsiskaitymą kortelėmis.

Kalbėdamas apie pasaulyje pastebimas tendencijas, Jurij užsiminė apie populiarėjantį atsiskaitymą veido atpažinimo priemonėmis. Anot jo, šis būdas labiau paplitęs Kinijoje, tačiau pastaruoju metu persikelia ir į mūsų regionus.

J. Mikuckij taip pat papasakojo apie savitarnos kasos išlaikymą. Anot jo, išlaikyti savitarnos kasą kainuoja daug pigiau, nei įrengti įprastą kasininko vietą su standartiniu kasos aparatu. Taip yra todėl, kad kasininko vietoje reikia ir specialaus stalo, ir daugiau visokių įrenginių. Jo teigimu, įrengus savitarnos kasas galima sutaupyti personalo išlaidas, nes vienas kasininkas gali tuo pačiu aptarnauti keturias ar net aštuonias savitarnos kasas, taip pat atlikti kitus darbus. Be to tokio paties ploto erdvėje vietoje standartinės kasininko vietos galima įrengti kelis savitarnos įrenginius.

BS/2 tiekia, diegia, prižiūri bei remontuoja mažmeninės prekybos įrangą stambiems skirtingų šalių prekybos tinklams. Daugiausia klientų įmonė turi Azerbaidžane ir Sakartvele.

Visą straipsnį galite pasiskaityti TV3 portale >>