Auksinis prieskonis

Publikuota: 2009 m. liepos 22 d. trečiadienis

Maistas
Šafranas – daugiametis vilkdalgių šeimos augalas. Prieskoniu ir maisto dažu vartojamos išdžiovintos, susipynusios, bet nesulipusios 2-3 cm ilgio gijų pavidalo šafrano žiedelių purkos, kurios yra tokios lengvutės, kad, norint gauti kilogramą šafrano, rankomis reikia nuskinti 50–200 tūkstančių žiedų ir išskabyti jų purkeles. Toks kiekis gėlių užimtų apie 2000 kvadratinių metrų plotą.

Siūlelio formos tikrojo kroko žiedų purkos, sveriančios tik po 10 miligramų, renkamos ankstyvą rytą, kai tik išsiskleidžia violetiniai žiedai. Surinktos purkos išdžiovinamos. Tada jos tampa raudonai oranžinėmis, kartais geltonomis. Kuo purkos tamsesnės, tuo šafranas yra geresnės kokybės. Kartais purkos sumalamos ir parduodamos kaip šafrano milteliai.

Šafranas vadinamas prieskonių karaliumi. Tai – vienas brangiausių prieskonių pasaulyje. Jau senovės egiptiečiai ir romėnai juo pagardindavo savo valgius, o už jo klastojimą grėsė mirties bausmė.

Ilgą laiką šafranas buvo auginamas tik Rytuose – Babilone, Persijoje, Kinijoje ir į Europą patekdavo tik su egzotiškais prieskoniais. Europoje šafraną pirmieji pradėjo auginti ispanai, vėliau – prancūzai. Dabar didžiausios jo plantacijos yra Ispanijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Turkijoje, Irane, Kinijoje, Madagaskare. Labiausiai vertinamas La Mančos apylinkėse (Ispanija) surinktas šafranas.

Šafranas yra savito, kartoko skonio, todėl jau kelis tūkstantmečius naudojamas kulinarijoje. Senovės Romoje šafrano dėdavo į vyną taip bandydami apsisaugoti nuo pagirių. Populiariausi patiekalai su šafranu yra ryžiai, kuriuos šis prabangus prieskonis nudažo gražia aukso spalva. Šafranu skaninami avienos, žuvies troškiniai, gardinamos sriubos, padažai. Anglijoje kepami pyragaičiai su šafranu. Į likerį, pvz., šartrezą, taip pat dedama šafrano.

Kad šafranas kvepėtų ir būtų ryškiai oranžinės spalvos, jis šiek tiek pakepinamas sausoje keptuvėje, susmulkinamas ir užpilamas šaukštu pieno ar vandens, pabrinkinamas. Gautas mišinys supilamas į gaminamą patiekalą. Sumalto šafrano papildomai ruošti nereikia. Jei jo dedama į kepinius, jis įminkomas į tešlą proceso metu. Ruošiant kitus valgius, šafrano įdedama likus 5 minutėms iki patiekalo gaminimo pabaigos.

Šafrano reikia labai nedaug – mažiau nei žiupsnelio: 10 miligramų šafrano pakaks nuspalvinti patiekalui, skirtam keturiems žmonėms. Be to, padauginus šafrano, valgis pasidaro neskaniai kartus.

Lietuviškoje virtuvėje šis prieskonis gan sunkiai prigyja – tiek dėl kainos, tiek dėl neįprasto aromato. 1 kg šafrano Lietuvoje kainuoja nuo 3500 iki 4000 Lt.
Bet koks pasiūlymas, kuris šiomis dienomis nesiekia 20 Lt už gramą yra įtartinas. Toks šafranas gali būti maišytas su kitomis, neturinčiomis vertės augalo dalimis, arba pagamintas iš visai kito augalo.

Beje, jei jau įsigijote šio prieskonio, atminkite, kad geriausiai jį laikyti popieriniame maišelyje.

 

Šaltinis: www.sveikas.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Imituota žmogaus kūno operacija nesvarumo būklėje

Erdvėlaivyje „Dassault Falcon 20“ neseniai buvo sėkmingai įgyvendintas eksperimentas, kurio metu imituota krūtinės ląstos atvėrimo ir vidinės kraujosruvos sustabdymo operacija. skaityti »

Robotas dainuoja operoje

Vokietijoje sukurtas robotas operos solistas „Myon“, galintis be jokios pagalbos vaidinti operos spektaklyje. skaityti »

Susirgę griebkitės išmaniojo termometro

Rusijos mokslininkų grupė sukūrė išmanųjį termometrą. Jo kūrimo darbai truko daugiau negu trejus metus. skaityti »

Dubajus pasipuošė išmaniaisiais medžiais

Didžiausiame Jungtinių Arabų Emyratų mieste įmonė „Smart Palm“ pasodino medžius, kurie aplink skleidžia „Wi-Fi“ interneto ryšį ir gali įkrauti mobiliuosius įrenginius. skaityti »

„Facebook“ kuria palydovų laivyną

„Facebook” pranešė, kad sukūrė pirmą bepilotį palydovą „Aquila“, skirtą perduoti interneto signalui. skaityti »

Greičiausias pasaulio kompiuteris pasirodys 2025 m. JAV

JAV prezidentas Barakas Obama pasirašė įsaką dėl galingiausios pasaulyje skaičiavimo mašinos kūrimo. skaityti »

Reklama – pagal kišenę

Kompanija „Apple“ rengiasi užpatentuoti naują paslaugą, susijusią su elektronine komercija ir mokėjimais. skaityti »

Amerikiečių fotografė pradeda pirmąją Instagramo rezidenciją ant geležinkelio bėgių

JAV ambasada pristato JAV fotografę, kuri pirmą kartą Lietuvoje rengia Instagramo rezidenciją ant geležinkelio bėgių. Projektą remia „Lietuvos geležinkeliai“, projekto partneris – JAV ambasada. skaityti »

NASA pademonstravo Plutono kalnus

Amerikiečių kosminis zondas„New Horizons“ sėkmingai atliko istorinį praskridimą netoli Plutono ir jau atsiuntė virtinę intriguojančių nuotraukų, atskleidžiančių šis planetos nykštukės paviršiaus sandaros detalių. skaityti »

Bepilotis „Google“ automobilis pirmą kartą pakliuvo į avariją, kurioje nukentėjo žmonės

Vienas iš „Google“ bepiločių automobilių, bandomų Kalifornijos valstijos keliuose, pirmą kartą tapo avarijos, kurioje nukentėjo žmonės, dalyviu. skaityti »