Kokiais valgiais lietuviai gali didžiuotis

Publikuota: 2009 m. sausio 19 d. pirmadienis

Duona
Visi lietuviai gali didžiuotis varškės sūriais – saldūs, sūdyti, virinti, rūkyti, nokinti (deja, dabar jau primiršti ir nebegaminami, jų gamybos paslapčių ypač nežino ir iš principo nenori žinoti Lietuvos pieno kombinatų technologai), pagardinti bitkrėsle, čiobreliais, diemedžiu, kadagiu, kmynais, kraujažole yra ne mažiau garsūs, kaip anglų – čederis, bulgarų – brinza, italų – parmezanas, prancūzų – rokforas ir kamamberas, šveicarų – ementalis, olandų – gouda ir edemas.

Visus iki vieno gurmanus nustebinsite garsiuoju smetonos sviestu, grietininiu naminiu pasūdytu sviestu, pagardintu rūtomis ar peletrūnu, vėžių sviestu, grietine, ir ypač smetona, kurių europiečiai nemoka gamintis, juoda rugine ar pikliuotų miltų plikyta duona, ragaišiu, juodos duonos trupinių tortu, perteptu bruknių uogiene.

Jei jau taip labai knieti būtinai stebinti kitataučius – gaminkite tai, kas, jūsų nuomone, labiausiai yra įprasta ir nevertinama, – čia būtent ir slypi kulinarijos ekspertams žinomas kulinarinis paradoksas, – kas tau žinoma ir įprasta – kitam gali būti didžiausias atradimas, skanėstas ir delikatesas.
Taigi, ko lietuviai labiausiai nevertina?

Ogi, žvėrienos ir laukinės paukštienos patiekalų – briedienos, elnienos, danielienos, stirnienos, šernienos, kiškienos, bebrienos, – kepti, virti, troškinti, slopinti patiekalai; laukinės antys ir žąsys, laukinės vištelės ir laukiai, balandžiai ir strazdai, tilvikai ir slankos, putpelės ir kurapkos, kurtiniai ir tetervinai, fazanai ir povai, vieversiai ir žvirbliai ir t.t. yra didžiausias skanėstas ir delikatesas.

Senovėje Lietuvos kulinarai (iki XVII amžiaus vadinti magyrais ar archimagyrais, iki XVIII amžiaus vadinti metrdoteliais arba kuchmeisteriais, o nuo XX amžiaus kulinarais, šefais kulinarais) žvėrienos patiekalų gamyboje buvo pripažinti žymiausiais specialistais visoje Europoje, o jų žvėrienos patiekalų receptus nūnai galite rasti beveik visose Europos šalių geriausiuose restoranuose.

Neturite žvėrienos, – darykite grynai lietuviškus patiekalus, kurie Lietuvoje gaminami nuo XIV-XV amžiaus: balandėlius (bet ne kopūstainius, kaip siūlo kalbininkai), nes šį kopūsto lape suvyniotą mėsos faršą, sugalvojo Lietuvos magyrai, matydami, kaip Krymo totoriai gamina vynuogių lape įvyniotą kapotą mėsą, o balandėliais (krepinetais) juos praminė europiečiai, manydami, kad jiems patiekiami įprasti balandėliai; bigą (žymiausias ir labiausiai pasaulyje žinomas Lietuvos kareivių valgis, lenkų pavadintas „bigus“, o lietuvių kalbininkų pavardintu „bigusas“, – jei taip, tai kalbininkai ir Joną greitai pradės vadinti Jonasas) – senovinį raugintų kopūstų troškinį su įvairiomis keptomis, virtomis mėsomis (būtinai reikia dėti žvėrienos, laukinės paukštienos, kas nori prisiminti senovę, galima dėti arklienos, avienos, ožkienos) troškintą tiktai naminėje juodos duonos giroje ir pagardintą slyvų uogiene; zrazus (mėsos suktinukus) su įvairiausiais įdarais, nes jau nuo XVI amžiaus tokie suktinukai labai išpopuliarėjo Europos šalyse ir nuo tada iki dabar tebevadinami lietuviškais zrazais, kanapių aliejuje nokintas seliavas, įvairių įvairiausius blynus, blynelius arba sklindžius, tik pradžioje išmokite juos skirti vieną nuo kito ir t.t., ir pan…

Būtinai padėkite ant stalo tikros naminės giros, kuri jokiu būdu negali būti saldi (tik ne to parduotuvinio šlykščiai saldaus bizalo, išskyrus „Gubernijos“ saldžiąją ruginės duonos girą), su kuria negali lygintis joks pasaulio „gaivusis“ gėrimas.
Damas pavaišinkite karštu Krupniku, vyrams pasiūlykite gerai atšaldytos naminės ruginukės.

Niekas neatsisakys išgerti bokalą, kitą ypatingai gero lietuviško alaus, tik neduokite prie jo dabar neišmanėlių lietuvių tarpe paplitusių grynai rusiškų užkandžių – keptos duonos su česnaku, žirnių su kepintais svogūnais, kurie atsirado Rusijoje tam, kad užmušti jų gaminamo blogo alaus skonį ir smarvę. Civilizuoti, aukštesnės kulinarinės kultūros žmonės puikiai išmano, kad prie gero alaus tinka tik labai geri valgiai.

Šaltinis: www.aidas.us
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Metalinė suknelė atlaiko 500 tūkst. voltų elektros srovę

Olandų menininkė Anouk Wipprecht pristatė iš metalo pagamintą suknelę, kurią panaudojo pritraukti aukštos įtampos elektros energijai iš dviejų gigantiškų Tesla transformatorių. skaityti »

Skiriamas naujas „Game Insight“ vadovas, kompanija žengia į 3D žaidimų rinką

Augantys žaidimų mėgėjų lūkesčiai visame pasaulyje į 3D žaidimų rinką paskatino žengti vieną pirmaujančių pasaulinių mobiliųjų žaidimų kūrėją „Game Insight“. skaityti »

Itin tikslus vandenilio laikrodis naujos fizikos paieškoms

Itin tikslus, vandenilio molekulių ritmu tiksintis laikrodis galėtų padėti tirti fundamentalias konstantas, ieškant naujos fizikos požymių. skaityti »

Super jėgą suteikiantis kostiumas jau išbandomas praktikoje

Viena didžiausių laivų statybos ir inžinerijos kompanijų „Daewoo“ neseniai išbandė šešis robotinius egzoskeletus, kurie padidina žmogaus jėgą net kelis kartus. skaityti »

Išmanioji skalbimo mašina pagal „Samsung“

Pažangumo etalonu galime laikyti „Samsung Crystal Blue WW10H9600EW“ skalbimo mašiną, kuri buvo pristatyta „Samsung European Forum 2014“ renginio metu ir pagal inovacijas nurungė ne vieną konkurentų skalbyklę. skaityti »

Skaitymas iš virpesių: inžinieriai rado būdą rekonstruoti garsą iš daikto virpėjimo

Masačiusetso technologijų universiteto (MIT) ir bendrovių „Microsoft“ bei „Adobe“ programuotojai sukūrė išties žadą atimantį algoritmą – jis jūsų išsakytus žodžius atkurs pagal, pavyzdžiui, greta jūsų ant stalo gulinčio bulvių traškučių pakelio virpesius. skaityti »

Dizaineris į elektroninę prekybą žengia su lininiais džinsais

Giedriaus Šarkausko dizaino studijos UAB „Lino kopos“ didžioji pajamų dalis jau daugiau nei 10 metų yra gaunama iš lininių pret-a-porter drabužių eksporto, tai sudaro iki 80% įmonės įplaukų. skaityti »

VGTU studentas sukūrė mobiliuoju telefonu valdomą robotą kamuolį

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) kompiuterių inžinerijos bakalauras Egidijus Korablikovas pristatė paties sukurtą robotą kamuolį, kuris valdomas nuotoliniu būdu specialia mobiliojo telefono programėle. skaityti »

Kur ir kada naudojami išmanieji laikrodžiai

Išmanieji laikrodžių populiarumas turėtų augti ir toliau – „Google“ neseniai pristatė „Android Wear“, o „Apple“ jau greitai turėtų parodyti „iWatch“ – po kelių metų išmanieji laikrodžiai bus matomi kasdien. skaityti »

TOP 10: geriausi nešiojamieji kompiuteriai 2014 metų vasarai

Tinklalapio „PCMag.com“ žurnalistai kiekvienais metais išbando šimtus įrenginių, kad galėtų pasiūlyti kiekvienam iš mūsų labiausiai tinkamą nešiojamo kompiuterio modelį. skaityti »