Kokiais valgiais lietuviai gali didžiuotis

Publikuota: 2009 m. sausio 19 d. pirmadienis

Duona
Visi lietuviai gali didžiuotis varškės sūriais – saldūs, sūdyti, virinti, rūkyti, nokinti (deja, dabar jau primiršti ir nebegaminami, jų gamybos paslapčių ypač nežino ir iš principo nenori žinoti Lietuvos pieno kombinatų technologai), pagardinti bitkrėsle, čiobreliais, diemedžiu, kadagiu, kmynais, kraujažole yra ne mažiau garsūs, kaip anglų – čederis, bulgarų – brinza, italų – parmezanas, prancūzų – rokforas ir kamamberas, šveicarų – ementalis, olandų – gouda ir edemas.

Visus iki vieno gurmanus nustebinsite garsiuoju smetonos sviestu, grietininiu naminiu pasūdytu sviestu, pagardintu rūtomis ar peletrūnu, vėžių sviestu, grietine, ir ypač smetona, kurių europiečiai nemoka gamintis, juoda rugine ar pikliuotų miltų plikyta duona, ragaišiu, juodos duonos trupinių tortu, perteptu bruknių uogiene.

Jei jau taip labai knieti būtinai stebinti kitataučius – gaminkite tai, kas, jūsų nuomone, labiausiai yra įprasta ir nevertinama, – čia būtent ir slypi kulinarijos ekspertams žinomas kulinarinis paradoksas, – kas tau žinoma ir įprasta – kitam gali būti didžiausias atradimas, skanėstas ir delikatesas.
Taigi, ko lietuviai labiausiai nevertina?

Ogi, žvėrienos ir laukinės paukštienos patiekalų – briedienos, elnienos, danielienos, stirnienos, šernienos, kiškienos, bebrienos, – kepti, virti, troškinti, slopinti patiekalai; laukinės antys ir žąsys, laukinės vištelės ir laukiai, balandžiai ir strazdai, tilvikai ir slankos, putpelės ir kurapkos, kurtiniai ir tetervinai, fazanai ir povai, vieversiai ir žvirbliai ir t.t. yra didžiausias skanėstas ir delikatesas.

Senovėje Lietuvos kulinarai (iki XVII amžiaus vadinti magyrais ar archimagyrais, iki XVIII amžiaus vadinti metrdoteliais arba kuchmeisteriais, o nuo XX amžiaus kulinarais, šefais kulinarais) žvėrienos patiekalų gamyboje buvo pripažinti žymiausiais specialistais visoje Europoje, o jų žvėrienos patiekalų receptus nūnai galite rasti beveik visose Europos šalių geriausiuose restoranuose.

Neturite žvėrienos, – darykite grynai lietuviškus patiekalus, kurie Lietuvoje gaminami nuo XIV-XV amžiaus: balandėlius (bet ne kopūstainius, kaip siūlo kalbininkai), nes šį kopūsto lape suvyniotą mėsos faršą, sugalvojo Lietuvos magyrai, matydami, kaip Krymo totoriai gamina vynuogių lape įvyniotą kapotą mėsą, o balandėliais (krepinetais) juos praminė europiečiai, manydami, kad jiems patiekiami įprasti balandėliai; bigą (žymiausias ir labiausiai pasaulyje žinomas Lietuvos kareivių valgis, lenkų pavadintas „bigus“, o lietuvių kalbininkų pavardintu „bigusas“, – jei taip, tai kalbininkai ir Joną greitai pradės vadinti Jonasas) – senovinį raugintų kopūstų troškinį su įvairiomis keptomis, virtomis mėsomis (būtinai reikia dėti žvėrienos, laukinės paukštienos, kas nori prisiminti senovę, galima dėti arklienos, avienos, ožkienos) troškintą tiktai naminėje juodos duonos giroje ir pagardintą slyvų uogiene; zrazus (mėsos suktinukus) su įvairiausiais įdarais, nes jau nuo XVI amžiaus tokie suktinukai labai išpopuliarėjo Europos šalyse ir nuo tada iki dabar tebevadinami lietuviškais zrazais, kanapių aliejuje nokintas seliavas, įvairių įvairiausius blynus, blynelius arba sklindžius, tik pradžioje išmokite juos skirti vieną nuo kito ir t.t., ir pan…

Būtinai padėkite ant stalo tikros naminės giros, kuri jokiu būdu negali būti saldi (tik ne to parduotuvinio šlykščiai saldaus bizalo, išskyrus „Gubernijos“ saldžiąją ruginės duonos girą), su kuria negali lygintis joks pasaulio „gaivusis“ gėrimas.
Damas pavaišinkite karštu Krupniku, vyrams pasiūlykite gerai atšaldytos naminės ruginukės.

Niekas neatsisakys išgerti bokalą, kitą ypatingai gero lietuviško alaus, tik neduokite prie jo dabar neišmanėlių lietuvių tarpe paplitusių grynai rusiškų užkandžių – keptos duonos su česnaku, žirnių su kepintais svogūnais, kurie atsirado Rusijoje tam, kad užmušti jų gaminamo blogo alaus skonį ir smarvę. Civilizuoti, aukštesnės kulinarinės kultūros žmonės puikiai išmano, kad prie gero alaus tinka tik labai geri valgiai.

Šaltinis: www.aidas.us
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Lietuviško palydovo Lituanica SAT-1 startas į kosmosą

Lietuvos gyventojai šį trečiadienį taps istorinio įvykio liudininkais. Sausio 8-osios vakarą į kosmosą pakils lietuviškas palydovas. skaityti »

„Samsung“ pristatė naujus išmaniuosius fotoaparatus

Tarptautinėje parodoje „CES 2014“ „Samsung Electronics“ pristatė septynis naujus išmaniųjų fotokamerų modelius: „Galaxy Camera 2“, NX 30, WB350F, WB35F, WB50F, WB1100F ir WB2200F. skaityti »

Kamera „LEGRIA mini X“ – kūrybingam filmavimui su aukštos kokybės garsu

„Canon“ pristatė „LEGRIA mini X“ – vaizdo kamerą, užtikrinančią profesionalios įrangos garsą ir jį atitinkantį HD raiškos vaizdą. skaityti »

„Phillips“ sukūrė 23 metus šviečiančią plokščiąją elektros lemputę

Netrukus gali ateiti laikai, kai pamiršime, kaip reikia pakeisti perdegusią elektros lemputę. Nes tai teks daryti ne dažniau nei kas 23 metus arba tik 4 kartus per 100 metų. skaityti »

Kosminiam turizmui – „Lynx Mark“ lėktuvai

Nyderlandų bendrovės SXC suborbitinis lėktuvas „Lynx Mark“ pradės komercinius skrydžius į stratosferą. skaityti »

Saugiausi 2014 metų automobiliai

JAV veikianti organizacija IIHS (angl. Insurance Institute for Highway Safety) paskelbė JAV rinkoje pristatomų saugiausių 2014 metų automobilių modelius. skaityti »

Atidaryta pirmoji 3D darbų paroda

Roterdamo paveikslų galerijoje atidaryta pirmoji 30-mečio dailininko Ramono Briuino (Ramon Bruin) paroda. skaityti »

Kuo aguonos sėkla panaši į Mėnulį?

Nuo seno lietuviai aguonų sėklas plačiai vartoja kulinarijoje – įvairių kepinių įdarui, kūčiukams bei aguonų pienui. Nors vos milimetro skersmens aguonos sėkla plika akimi atrodo apvali, bet ar kada susimąstėte, kokia ji per mikroskopą? skaityti »

Moterys dukart dažniau nei vyrai Kalėdoms pageidauja planšetinio kompiuterio ar telefono

Lietuviai po Kalėdų eglute labiausiai norėtų rasti naują nešiojamąjį kompiuterį arba išmanųjį telefoną, tačiau šių dovanų paieška jiems kartu kelia tokį pat stresą, kaip ir tinkamų papuošalų ar laikrodžių suradimas, rodo „Microsoft“ sekėjų „Facebook“ tinkle apklausos rezultatai. skaityti »

Didžiausia pasaulyje LIKE skulptūra vasaros pabaigoje iškils Druskininkuose

Lietuva 2014 m. vasaros pabaigoje turės dar vieną unikalų turizmo objektą – didžiausią pasaulyje LIKE skulptūrą, skirtą socialiniams tinklams. skaityti »