Kokiais valgiais lietuviai gali didžiuotis

Publikuota: 2009 m. sausio 19 d. pirmadienis

Duona
Visi lietuviai gali didžiuotis varškės sūriais – saldūs, sūdyti, virinti, rūkyti, nokinti (deja, dabar jau primiršti ir nebegaminami, jų gamybos paslapčių ypač nežino ir iš principo nenori žinoti Lietuvos pieno kombinatų technologai), pagardinti bitkrėsle, čiobreliais, diemedžiu, kadagiu, kmynais, kraujažole yra ne mažiau garsūs, kaip anglų – čederis, bulgarų – brinza, italų – parmezanas, prancūzų – rokforas ir kamamberas, šveicarų – ementalis, olandų – gouda ir edemas.

Visus iki vieno gurmanus nustebinsite garsiuoju smetonos sviestu, grietininiu naminiu pasūdytu sviestu, pagardintu rūtomis ar peletrūnu, vėžių sviestu, grietine, ir ypač smetona, kurių europiečiai nemoka gamintis, juoda rugine ar pikliuotų miltų plikyta duona, ragaišiu, juodos duonos trupinių tortu, perteptu bruknių uogiene.

Jei jau taip labai knieti būtinai stebinti kitataučius – gaminkite tai, kas, jūsų nuomone, labiausiai yra įprasta ir nevertinama, – čia būtent ir slypi kulinarijos ekspertams žinomas kulinarinis paradoksas, – kas tau žinoma ir įprasta – kitam gali būti didžiausias atradimas, skanėstas ir delikatesas.
Taigi, ko lietuviai labiausiai nevertina?

Ogi, žvėrienos ir laukinės paukštienos patiekalų – briedienos, elnienos, danielienos, stirnienos, šernienos, kiškienos, bebrienos, – kepti, virti, troškinti, slopinti patiekalai; laukinės antys ir žąsys, laukinės vištelės ir laukiai, balandžiai ir strazdai, tilvikai ir slankos, putpelės ir kurapkos, kurtiniai ir tetervinai, fazanai ir povai, vieversiai ir žvirbliai ir t.t. yra didžiausias skanėstas ir delikatesas.

Senovėje Lietuvos kulinarai (iki XVII amžiaus vadinti magyrais ar archimagyrais, iki XVIII amžiaus vadinti metrdoteliais arba kuchmeisteriais, o nuo XX amžiaus kulinarais, šefais kulinarais) žvėrienos patiekalų gamyboje buvo pripažinti žymiausiais specialistais visoje Europoje, o jų žvėrienos patiekalų receptus nūnai galite rasti beveik visose Europos šalių geriausiuose restoranuose.

Neturite žvėrienos, – darykite grynai lietuviškus patiekalus, kurie Lietuvoje gaminami nuo XIV-XV amžiaus: balandėlius (bet ne kopūstainius, kaip siūlo kalbininkai), nes šį kopūsto lape suvyniotą mėsos faršą, sugalvojo Lietuvos magyrai, matydami, kaip Krymo totoriai gamina vynuogių lape įvyniotą kapotą mėsą, o balandėliais (krepinetais) juos praminė europiečiai, manydami, kad jiems patiekiami įprasti balandėliai; bigą (žymiausias ir labiausiai pasaulyje žinomas Lietuvos kareivių valgis, lenkų pavadintas „bigus“, o lietuvių kalbininkų pavardintu „bigusas“, – jei taip, tai kalbininkai ir Joną greitai pradės vadinti Jonasas) – senovinį raugintų kopūstų troškinį su įvairiomis keptomis, virtomis mėsomis (būtinai reikia dėti žvėrienos, laukinės paukštienos, kas nori prisiminti senovę, galima dėti arklienos, avienos, ožkienos) troškintą tiktai naminėje juodos duonos giroje ir pagardintą slyvų uogiene; zrazus (mėsos suktinukus) su įvairiausiais įdarais, nes jau nuo XVI amžiaus tokie suktinukai labai išpopuliarėjo Europos šalyse ir nuo tada iki dabar tebevadinami lietuviškais zrazais, kanapių aliejuje nokintas seliavas, įvairių įvairiausius blynus, blynelius arba sklindžius, tik pradžioje išmokite juos skirti vieną nuo kito ir t.t., ir pan…

Būtinai padėkite ant stalo tikros naminės giros, kuri jokiu būdu negali būti saldi (tik ne to parduotuvinio šlykščiai saldaus bizalo, išskyrus „Gubernijos“ saldžiąją ruginės duonos girą), su kuria negali lygintis joks pasaulio „gaivusis“ gėrimas.
Damas pavaišinkite karštu Krupniku, vyrams pasiūlykite gerai atšaldytos naminės ruginukės.

Niekas neatsisakys išgerti bokalą, kitą ypatingai gero lietuviško alaus, tik neduokite prie jo dabar neišmanėlių lietuvių tarpe paplitusių grynai rusiškų užkandžių – keptos duonos su česnaku, žirnių su kepintais svogūnais, kurie atsirado Rusijoje tam, kad užmušti jų gaminamo blogo alaus skonį ir smarvę. Civilizuoti, aukštesnės kulinarinės kultūros žmonės puikiai išmano, kad prie gero alaus tinka tik labai geri valgiai.

Šaltinis: www.aidas.us
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Mokslininkams pavyko sukurti ypač efektyvią saulės bateriją

Bendra Vokietijos ir Prancūzijos mokslininkų komanda po daugybės bandymų pasiekė ilgai lauktą rezultatą – jiems pavyko sukurti ypač mažą saulės energijos bateriją, kurios efektyvumas 50 proc. didesnis nei pirmtakių. skaityti »

Ateities vizija: išmaniosios svarstyklės

XXI amžiuje vis daugiau žmonių stengiasi laikytis sveiko gyvenimo būdų principų: sveikai maitintis, sportuoti ir kitaip rūpintis savo savijauta bei išvaizda. Praktiškų produktų kūrėjas dizaineris Fani Mengas pasiūlė išmaniąsias svarstykles, suteiksiančias daugiau svarbios informacijos. skaityti »

Steve‘o Jobso tėvų namą siūloma paversti istoriniu paminklu

Namui, kuriame jaunystėje gyveno kompanijos „Apple“ įkūrėjas Steve‘as Jobsas, pasiūlyta priskirti istorinio paminklo statusą. skaityti »

„Simpsonų“ kūrėjai į serialą prikaišiojo matematinių paslapčių

Seriale „Simpsonai“ įpintoms matematinėms mįslėms įminti britų mokslo žurnalistas Simonas Singhas paskyrė visą knygą „Simpsonai ir jų matematinės paslaptys“. skaityti »

„Yahoo!“ inžinieriai sukūrė balsu valdomą 3D spausdintuvą

Kompanija „Yahoo!“ pristatė Japonijos padalinio inžinierių sukurtą naują balsu valdomą 3D spausdintuvą „Hands on Search“. skaityti »

Pristatyta pripučiama kompiuterio pelė

Dauguma mūsų keliaudami naudojamės pripučiamomis pagalvėmis, vykdami į gamtą pasiimame pripučiamą kamuolį ar čiužinį. O štai dizaineriai Bongkunas Shinas, Heungkyo Seo, Jiwoongas Hwangas ir Wooteikas Limas siūlo pripučiamą kompiuterio pelę. skaityti »

Idėja: vienas pultelis visiems prietaisams

Įsivaizduokite nedidelį, kompaktišką pultelį, kuriuo galėtumėte valdyti visus namuose esančius prietaisus. Idėja išties patraukli. Kai kurios kompanijos jau siūlo panašių prietaisų, tačiau dizainerio Tobi Kimo nuomone, į viską reikia žvelgti daug paprasčiau. skaityti »

„Žalgirio mūšis“ – pirmasis 3D formatu atkurtas paveikslas

Lenkijos animatorių komanda pirmą kartą istorijoje atliko stereoskopinę paveikslo – Jano Mateikos „Žalgirio mūšis“ – rekonstrukciją, leidžiančią drobę atkurti trimačiu formatu. skaityti »

Mygtukas „Patinka“ pripažintas žodžio laisvės dalimi

Paspaudimas mygtuko „Patinka“ (Like) po pranešimu socialiniame tinkle „Facebook“ yra žodžio laisvės pasireiškimas ir yra ginamas JAV konstitucijos. skaityti »

10 įsimintinų S. Jobso gyvenimo taisyklių – filme „Jobs“

Jūs dar nespėjote pagalvoti, o jis jau sukūrė ir paaiškino, kad jūs visada to norėjote, bet nežinojote, kaip tai pasakyti. Pristatome ypač vertas dėmesio Stevo Jobso citatas, kurios skamba šiame filme, – apie drąsą gyventi, laužyti taisykles, genialių žmonių bruožus, sėkmės paslaptis, verslo filosofiją. skaityti »