Kokiais valgiais lietuviai gali didžiuotis

Publikuota: 2009 m. sausio 19 d. pirmadienis

Duona
Visi lietuviai gali didžiuotis varškės sūriais – saldūs, sūdyti, virinti, rūkyti, nokinti (deja, dabar jau primiršti ir nebegaminami, jų gamybos paslapčių ypač nežino ir iš principo nenori žinoti Lietuvos pieno kombinatų technologai), pagardinti bitkrėsle, čiobreliais, diemedžiu, kadagiu, kmynais, kraujažole yra ne mažiau garsūs, kaip anglų – čederis, bulgarų – brinza, italų – parmezanas, prancūzų – rokforas ir kamamberas, šveicarų – ementalis, olandų – gouda ir edemas.

Visus iki vieno gurmanus nustebinsite garsiuoju smetonos sviestu, grietininiu naminiu pasūdytu sviestu, pagardintu rūtomis ar peletrūnu, vėžių sviestu, grietine, ir ypač smetona, kurių europiečiai nemoka gamintis, juoda rugine ar pikliuotų miltų plikyta duona, ragaišiu, juodos duonos trupinių tortu, perteptu bruknių uogiene.

Jei jau taip labai knieti būtinai stebinti kitataučius – gaminkite tai, kas, jūsų nuomone, labiausiai yra įprasta ir nevertinama, – čia būtent ir slypi kulinarijos ekspertams žinomas kulinarinis paradoksas, – kas tau žinoma ir įprasta – kitam gali būti didžiausias atradimas, skanėstas ir delikatesas.
Taigi, ko lietuviai labiausiai nevertina?

Ogi, žvėrienos ir laukinės paukštienos patiekalų – briedienos, elnienos, danielienos, stirnienos, šernienos, kiškienos, bebrienos, – kepti, virti, troškinti, slopinti patiekalai; laukinės antys ir žąsys, laukinės vištelės ir laukiai, balandžiai ir strazdai, tilvikai ir slankos, putpelės ir kurapkos, kurtiniai ir tetervinai, fazanai ir povai, vieversiai ir žvirbliai ir t.t. yra didžiausias skanėstas ir delikatesas.

Senovėje Lietuvos kulinarai (iki XVII amžiaus vadinti magyrais ar archimagyrais, iki XVIII amžiaus vadinti metrdoteliais arba kuchmeisteriais, o nuo XX amžiaus kulinarais, šefais kulinarais) žvėrienos patiekalų gamyboje buvo pripažinti žymiausiais specialistais visoje Europoje, o jų žvėrienos patiekalų receptus nūnai galite rasti beveik visose Europos šalių geriausiuose restoranuose.

Neturite žvėrienos, – darykite grynai lietuviškus patiekalus, kurie Lietuvoje gaminami nuo XIV-XV amžiaus: balandėlius (bet ne kopūstainius, kaip siūlo kalbininkai), nes šį kopūsto lape suvyniotą mėsos faršą, sugalvojo Lietuvos magyrai, matydami, kaip Krymo totoriai gamina vynuogių lape įvyniotą kapotą mėsą, o balandėliais (krepinetais) juos praminė europiečiai, manydami, kad jiems patiekiami įprasti balandėliai; bigą (žymiausias ir labiausiai pasaulyje žinomas Lietuvos kareivių valgis, lenkų pavadintas „bigus“, o lietuvių kalbininkų pavardintu „bigusas“, – jei taip, tai kalbininkai ir Joną greitai pradės vadinti Jonasas) – senovinį raugintų kopūstų troškinį su įvairiomis keptomis, virtomis mėsomis (būtinai reikia dėti žvėrienos, laukinės paukštienos, kas nori prisiminti senovę, galima dėti arklienos, avienos, ožkienos) troškintą tiktai naminėje juodos duonos giroje ir pagardintą slyvų uogiene; zrazus (mėsos suktinukus) su įvairiausiais įdarais, nes jau nuo XVI amžiaus tokie suktinukai labai išpopuliarėjo Europos šalyse ir nuo tada iki dabar tebevadinami lietuviškais zrazais, kanapių aliejuje nokintas seliavas, įvairių įvairiausius blynus, blynelius arba sklindžius, tik pradžioje išmokite juos skirti vieną nuo kito ir t.t., ir pan…

Būtinai padėkite ant stalo tikros naminės giros, kuri jokiu būdu negali būti saldi (tik ne to parduotuvinio šlykščiai saldaus bizalo, išskyrus „Gubernijos“ saldžiąją ruginės duonos girą), su kuria negali lygintis joks pasaulio „gaivusis“ gėrimas.
Damas pavaišinkite karštu Krupniku, vyrams pasiūlykite gerai atšaldytos naminės ruginukės.

Niekas neatsisakys išgerti bokalą, kitą ypatingai gero lietuviško alaus, tik neduokite prie jo dabar neišmanėlių lietuvių tarpe paplitusių grynai rusiškų užkandžių – keptos duonos su česnaku, žirnių su kepintais svogūnais, kurie atsirado Rusijoje tam, kad užmušti jų gaminamo blogo alaus skonį ir smarvę. Civilizuoti, aukštesnės kulinarinės kultūros žmonės puikiai išmano, kad prie gero alaus tinka tik labai geri valgiai.

Šaltinis: www.aidas.us
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Kaip atrodo pirmasis „Twitter“ viešbutis?

Maljorkoje duris atvėrė pirmasis „Twitter“ koncepciją atspindinti viešbutis „The Sol Wave House“. skaityti »

Pristatytas dar vienas išmanusis laikrodis

Prasidėjus išmaniųjų laikrodžių bumui, kiekvienas dizaineris siūlo savo idėjų ir tikisi, kad būtent jos bus realizuotos. Konceptų kūrėjas Jamesas Ivaldi ne išimtis, jis taip pat pristatė daugiafunkcinį rankinį laikrodį. skaityti »

Naujasis kavos aparatas verda kavą, kai šalia nusižiovauja žmogus

Neseniai O. R. Tambo tarptautiniame oro uoste netoli Johanesburgo (PAR) buvo įrengtas originalus kavos aparatas „Douwe Egberts“. Jis automatiškai įsijungia ir pradeda virti kavą, kai prie jo prieina žiovaujantis žmogus. skaityti »

„Nokia“ ruošia įrenginį „Treasure Tag“ smulkiems daiktams ieškoti

Kompanijos „Nokia“ specialistai šiuo metu kuria įdomų miniatiūrinį prietaisą – elektroninę žymą „Treasure Tag“. skaityti »

„Google“ kuria smegenyse priauginamą lustą

Niekam ne paslaptis, kad „Google“ domisi mobiliąja elektronika ir netgi jau tapo savotiška pioniere išleidusi „Google Glass“ išplėstos realybės akinius. skaityti »

Amerikiečių mokiniams – planšetės „iPad“

Iki kitų metų pabaigos kompanija „Apple“ planuoja amerikiečių mokiniams iš Los Andželo perduoti 640 tūkst. planšečių „iPad“ su įdiegtomis įvairiomis lavinamosiomis programėlėmis. skaityti »

Tyrimas: 3D spausdintuvai pavojingi žmonių sveikatai

Kiekvieną dieną išgirstame vis daugiau 3D spausdintuvų panaudojimų galimybių. Šią technologiją išbandė inžinieriai, drabužių dizaineriai ir net karo pramonės atstovai. Tačiau paskutiniai moksliniai tyrimai verčia abejoti šių prietaisų nauda. skaityti »

Pristatytas išmanusis kompiuterio ekranas

Dizaineris Ryanas Jongwoo Choi prestižiniame šių metų „iF Design Award“ renginyje ne tik buvo pastebėtas, bet ir užėmė prizinę vietą. Jo pasiūlytas neįprastas išmaniojo ekrano konceptas netrukus gali virsti realybe. skaityti »

Šveicaras įkūrė karališkojo kūdikio vardo interneto svetainę

Šveicarų verslininkas Lucas-Andre Biggsas karališkojo kūdikio vardą George Alexander Louis kaip interneto svetainės adresą įregistravo dar prieš jį viešai paskelbiant. skaityti »

Pasitelkiant naująjį algoritmą iš fotografijų galima sukurti ypač tikslius 3D modelius

„Disney Research“ specialistai sukūrė algoritmą, galintį iki smulkiausių detalių generuoti trimačius modelius iš paprastų fotografijų. skaityti »