Naujausias maisto mados klyksmas – „ceviche“

Publikuota: 2009 m. sausio 12 d. pirmadienis

Maistas
Kaip ir besikeičiančios drabužių mados, taip ir maisto tendencijos ilgainiui keičiasi. Tai, ką valgysime ateityje, priklauso nuo mūsų apetito ir skonio kaitos. Todėl nė vienas patiekalas neišliks amžiams, rašo „The Independent“. Šiandien vietoje šakučių siūlome serviruoti lazdeles: susipažinkite su nauja sušio rūšimi – ceviche.

Iš tiesų žmonės jau yra ragavę bene visų įmanomų rūšių sušių. Kiekviename skersgatvyje galima nusipirkti „YO!“ sušių, tačiau tai jau seniai nebe naujiena. Prieš kelerius metus restoranų tinklas „Gaucho“ savo meniu siūlė vos vieną ceviche rūšį. Vienas iš minėto tinklo vadovų Ryanas Hattinghas sako: „Dabar mes ruošiame šešių skirtingų rūšių ceviche, artimiausiu metu pasiūlysime dar keletą naujienų. Mūsų klientams vis negana.“

Šis Lotynų Amerikos patiekalas, gaminamas iš žalios žuvies ir daugybės prieskonių, kadaise buvo siūlomas tik keliuose ispaniškuose Londono restoranuose. Dabar ceviche pasirodo vis daugiau Didžiosios Britanijos kavinių. Jo galima užsisakyti „Blue Parrot Cantina“ Edinburge, Soho atidarytas pirmas specializuotas šio sušio baras. Virtuvės vadovas Rasheedas Shahinas sako: „Ceviche yra Lotynų Amerikos sušis be ryžių.“  

Kaip ir kiti sušiai, taip ir ceviche yra neriebus ir turi daug proteino. Naujasis patiekalas laikomas net sveikesniu, kadangi yra patiekiamas su traškiomis salotomis ir be jokių angliavandenių. Jo skoniui išskirtinumo suteikia aitriosios paprikos ir žaliosios citrinos.

Visuotinė ceviche manija apsėdo ir amerikiečius. Šis patiekalas siūlomas pačiuose žinomiausiuose restoranuose: „Bathazar“, „21 Club“. Ceviche mėgavosi ir įžymybės Naomi Campbell bei Jude Law. Patiekalas ypatingai tinka žmonėms, negalintiems ar nemėgstantiems ruošti maisto, kadangi jo tiesiog nereikia gaminti.

Ceviche nėra patiekalas iš žalios mėsos kaip įprastas sušis. Restorano vadovas R. Hattinghas pasakoja: „Mėsa marinuojama citrinų sultyse. Peru žvejai turėjo išmokti nugalėti alkį, kad jūroje galėtų praleisti kuo daugiau laiko. Jie neturėjo galimybių susikurti laužą, todėl konservuodavo žuvį citrinų sultyse.“

Citrinų rūgštis suteikia žaliai mėsai ypatingą skonį. Yra teigiančių, kad ceviche kilęs iš Ekvadoro arba Meksikos. Kiekvienas regionas turi savitų šio patiekalo gaminimo būdų.

„Gaucho“ siūlo penkių rūšių ceviche: paprasčiausią ekvadorietišką (ruošiamas iš tigrinių krevečių, apkepto pomidoro ir žaliųjų citrinų padažo), subtilesnio skonio ceviche su omaru, krevetėmis, kokoso riešutu, laimu, raudonaisiais svogūnais, jalapeno pipirais ir kalendra.

R. Hattinghas sako: „Pagrindiniai ingredientai yra druska, žaliosios citrinos ir aitriosios paprikos. Patiekalas atrodo karštas, nors patiekiamas šaltas, dažniausiai su traškiu garnyru – salotomis ir panašiai.“

Virėjas R. Shahinas sako, kad ceviche yra lengvas ir gaivinantis užkandis, tačiau kartu ir sotus. „Jis ypatingesnis nei tradicinis sušis ir puikiai tinka vasarai ar rudeniui“, – pasakoja R. Shahinas. Jis tęsia:

„Tinkamiausia žuvis šiam patiekalui yra tunas arba kardžuvė. D. Britanijoje gali būti naudojamas ir karšis ar ešerys. Tokios žuvys kaip menkė netinka, nes jos struktūra kitokia, o į riebią mėsą, pavyzdžiui, skumbrės, neįsigeria citrinų sultys. Puikiai tiks vėžiagyviai: krevetės, austrės, langustai.“

Kad ir ką naudotumėte šiam patiekalui gaminti, įsitikinkite, kad produktai nebuvo užšaldyti. Žuvies tiekimo įmonės direktorius Timas Croftas tikina, kad tokiu būdu ne tik išlaikomas geresnis skonis: „Poros dienų senumo žuvis tinkama kepti, bet ne gaminti ceviche, kadangi mėsa pasidaro kietesnė ir citrinų sultys neprasiskverbia į ją. Todėl kyla pavojus, kad žuvis neišsimarinuos.“

Jeigu jums pasisekė ir turite pažįstamą žuvies pardavėją, visada prašykite tik tą pačią dieną sugauto laimikio. T. Crofto kompanijos žvejybiniai laivai išplaukia auštant ir grįžta tik sutemus. Vyras taip pat pataria pirkti tik sveiką, nepjaustytą žuvį: „Žiaunos išduoda, jei žuvis jau pasenusi, todėl ją reikėtų pakelti ir apžiūrėti. Mėsa turėtų būti rausva, akys – blizgėti, o žvynai šiek tiek gleivėti. Jei žuvis įtartino kvapo, ji nebetinkama.“

Siūlome keletą ceviche gaminimo būdų. Pradėkime nuo krevečių ceviche. Krevetes reikia išlukštenti, įpjauti aštriu peiliu, tuomet 15 sekundžių apvirti verdančiame vandenyje ir supilti į šaltą vandenį. R. Shahinas paaiškina: „Tai jas padaro kietesnes. Tuomet krevetės 30 sekundžių marinuojamos keturių žaliųjų, dviejų geltonųjų citrinų ir vieno apelsino sultyse. Marinate jos laikomos tol, kol iš pilkos spalvos tampa rausvomis. Ant smulkintų salotų lapų beriama kubeliais pjaustytų raudonųjų svogūnų ir kalendros lapelių. Visa tai apliejama aitriųjų paprikų ir pomidorų padažu. Patiekiama martinio taurėje – tai prašmatnus krevečių kokteilis“.

Kita ceviche rūšis gaminama su kalmarais. Kai kuriems žmonėms jie atrodo neestetiškai, tarsi guminiai. Tačiau marinuojant kalmarai išlieka minkšti – priešingai nei verdant. Supjaustykite juos žiedais, o čiuptuvėlius palikite sveikus. Marinuoti teks ilgiau, mažiausiai 6 minutes. Padažą galite gaminti naudodami vasabio pastą, apkeptus raudonuosius pipirus arba saldžiąsias aitriąsias paprikas. Gautą masę užpilkite ant nedidelio salotos lapo. Uždėkite griežinėlį šviežiai kepto chorizo ir pusę virto putpelių kiaušinio.            

Gaminant ceviche svarbiausias yra pasiruošimo procesas: daug pjaustoma ir spaudžiama sulčių. Pasigaminti marinatą nėra taip paprasta. Virtuvės vadovas sako: „Juk negali naudoti sulčių iš pakelio, kadangi joms trūksta rūgštumo. Nemarinuokite žuvies per ilgai ir suvalgykite ją per 20 minučių“.

Šiam patiekalui gaminti vienintelis reikalingas specialus įrankis yra itin aštrus filė peilis.

Ceviche beveik neturi riebalų. Jį ne taip sunku valgyti kaip byrantį sušį. R. Shahinas tikina neišpilantis marinato: „Tai geriausias vaistas nuo pagirių.“

 

Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

A. Einšteino robotas mokys fizikos

Las Vegase vykusioje parodoje „Consumer Electronics Show“ bendrovė „Hanson Robotics“ pristatė besimokantį robotą, turintį garsaus fiziko Alberto Einšteino veidą. skaityti »

Automobilio salonas tieks namams elektrą ir pramogas

Buitinės elektronikos parodoje CES automobilių gamintoja „Hyundai“ pristatė išmaniųjų namų integracijos su bepiločiu automobiliu koncepciją. skaityti »

Kinai sukūrė televizorių, plonesnį už telefoną

JAV vykusioje parodoje „CES 2017“ pristatytas naujas televizorius „Mi TV 4“. skaityti »

„Kissenger“ per nuotolį perduos bučinį

Londono universiteto inžinieriai nusprendė padovanoti žmonėms galimybę per nuotolį dalytis bučiniais. skaityti »

Japonijoje darbuotojus jau keičia dirbtinis intelektas

Japonijos draudimo bendrovė „Fukoku Mutual Life Insurance“ planuoja daugiau nei 30 savo darbuotojų pakeisti dirbtinio intelekto sistemomis. skaityti »

Du doleriai šviesos greičio

Lenkijos monetų kalykla iškalė „Šviesos greičio“ monetą Naujosios Zelandijos salai Niujė. skaityti »

Įdomiausios lietuviškos inovacijos 2016-aisiais

Lietuviški pieno baltymo pluošto ar alijošiumi prisotinti drabužiai, išmanus žvejybos sonaras, papildytos realybės knygelės vaikams, išmaniosios termožaliuzės – jau ne naujiena. Ką unikalaus šiemet sukūrė ar pristatė rinkai lietuviai? skaityti »

Kompiuteris prieš žmogų

Ar kompiuteris tikrai pranašesnis už žmogų ir gali jį visiškai pakeisti? Palyginkime. skaityti »

Išmanusis veidrodis – tobulam makiažui

išmanusis veidrodis „Juno“ imituoja norimą apšvietimą, kad makiažas būtų kuo tobulesnis. skaityti »

Latvijos bankas išleido beveik permatomą kolekcinę monetą

Latvijos centrinis bankas pristatė kolekcinę 5 eurų monetą „Žemė“, pagamintą iš pusiau permatomos keramikos. skaityti »