Padėkos Dieną švęs ne tik Žemėje esantys amerikiečiai, bet ir nesvarumo būsenoje savo misiją kosmose atliekantys astronautai.
Padėkos Dieną švęs ne tik Žemėje esantys amerikiečiai, bet ir nesvarumo būsenoje savo misiją kosmose atliekantys astronautai, praneša AP.
Jų šventiniai pietūs toli gražu neprimins naminio maisto. Pagrindinį patiekalą – kalakutą – astronautams atstos sunkiai įkandami rūkytos kalakutienos griežinėliai, beveik beskonės saldžiosios bulvės, šparaginės pupelės, atrodančios tarsi valandą šildytos mikrobangų krosnelėje, ir kukurūzų duona, primenanti tešlą, su menkomis užuominomis į tikrąjį jos skonį.
Namus mažai tepadės prisiminti radiacija apšvitintas, sausai užšaldytas ir plastikiniuose vakuumo maišeliuose supakuotas maistas, patiekiamas 220 mylių aukštyje virš Žemės erdvėlaivio „Endeavour“ įgulai.
Septyni „Endeavour“ astronautai ir trys tarptautinės kosmoso stoties darbuotojai galės pailsėti nuo kasdienių darbų ir sėsti prie Padėkos Dienos stalo. Paskutinį kartą erdvėlaivio įgula šventinius pietus kosmose valgė prieš šešerius metus.
„Tai suteikia mums progą stabtelėti ir susimąstyti, kokie esame laimingi kaip valstybės ir kaip tarptautinės bendruomenės dalis,“ – iš kosminės stoties sakė „Endeavour“ kapitonas Christopheris Fergusonas. „Esame dėkingi už tai ir už galimybę nuskristi į kosmosą.“
Nors buvo pagamintos tik šešios Padėkos Dienos vakarienės porcijos, Ch. Fergusonas dėl to nesijaudina. Įgula sukrapštė visą kalakutieną iš kosminės stoties maisto atsargų, kad kiekvienas galėtų pasimėgauti kosmine Padėkos Dienos vakariene, įskaitant ir stotyje vienatvėje gyvenantį rusą Jurijų Lončakovą.
Astronautai vakarieniaudami ne sėdės, kaip įprasta, bet sklandys erdvėje. Maisto maišeliai turi lipdukus, kurie sukimba su astronautų kostiumais arba metalinėmis lėkštėmis, kad maistas nepradėtų sklandyti. Astronautai turės įprastą stalo įrankių rinkinį: šaukštą, šakutę, peilį bei žirkles plastikiniams maišeliams prakirpti. Lėkštes su maistu astronautai galės prisitvirtinti prie kelių arba kosminės stoties sienų.
NASA ypač stengiasi, kad astronautai gautų kuo įvairesnio maisto. Per pastaruosius šešerius metus kosmose patiekta šešiasdešimt naujų patiekalų. Tačiau net ir didžiulių mokslininkų pastangų dėka nepavyksta pagaminti tokio maisto, kad kosmose jis išliktų šviežias ir identiškas tikrajam skoniui.
NASA maisto laboratorijos vadovė Michele Perchonok sako, kad astronautams neįmanoma pagaminti tokio maisto, kuriame atsiskleistų visi prieskonių aromatai, o pats patiekalas atrodytų estetiškai.
Visgi pasiekimų esama nemažų. Astronautams jau nebereikia valgyti tirštos masės iš aliumininių tūbelių, kaip kad teko pirmojo NASA valdomo skrydžio „Mercury“ įgulai.
Dabar prieš išskrisdami į kosmosą astronautai gali pasirinkti sau patinkantį dienos meniu. Iki šešių mėnesių kosmose praleidžiantys astronautai skirtingus patiekalus gali valgyti net šešiolika dienų iš eilės.
„Endeavour“ pirmą kartą atsigabeno ir maisto šaldytuvą. Visgi norint maistą laikyti kosmoso sąlygomis, būtina, kad jame nebūtų jokių bakterijų. Todėl prieš patekdamas į kosmosą maistas yra švitinamas radioaktyviais spinduliais, daržovės visiškai nusausinamos, kiti produktai pusę valandos kaitinami 121 laipsnio Celsijaus temperatūroje.
Sausas maistas kosmose paruošiamas į plastikinius maišelius pilant karštą arba šaltą vandenį. Kitokios konsistencijos produktai pašildomi specialioje orkaitėje, kuri primena paprastą lėkštę su pučiamu karštu oru.
Likus savaitei iki Padėkos Dienos, NASA žurnalistams suteikė progą paragauti astronautų šventinės vakarienės. Rūkyta kalakutiena atrodė tarsi šaldytuve buvo palikta mėnesiui. Saldžiosios bulvės buvo apipiltos sirupu, tačiau viduje – beskonės. Šparaginės pupelės su grybais, rodėsi, buvo ištrauktos iš šaldymo kameros ir pusvalandį šildytos mikrobangų krosnelėje.
NASA ypatingai didžiuojasi savo desertais.
Kosmose desertui bus patiekiamas obuolių ir spanguolių desertas su pekano riešutais bei sirupu. Šis patiekalas žurnalistams patiko bene labiausiai.