Padėkos Dienos kalakutas bus valgomas ir kosmose

Publikuota: 2008 m. lapkričio 26 d. trečiadienis

Vištiena
Padėkos Dieną švęs ne tik Žemėje esantys amerikiečiai, bet ir nesvarumo būsenoje savo misiją kosmose atliekantys astronautai, praneša AP.

Jų šventiniai pietūs toli gražu neprimins naminio maisto. Pagrindinį patiekalą – kalakutą – astronautams atstos sunkiai įkandami rūkytos kalakutienos griežinėliai, beveik beskonės saldžiosios bulvės, šparaginės pupelės, atrodančios tarsi valandą šildytos mikrobangų krosnelėje, ir kukurūzų duona, primenanti tešlą, su menkomis užuominomis į tikrąjį jos skonį.

 

Namus mažai tepadės prisiminti radiacija apšvitintas, sausai užšaldytas ir plastikiniuose vakuumo maišeliuose supakuotas maistas, patiekiamas 220 mylių aukštyje virš Žemės erdvėlaivio „Endeavour“ įgulai.

 

Septyni „Endeavour“ astronautai ir trys tarptautinės kosmoso stoties darbuotojai galės pailsėti nuo kasdienių darbų ir sėsti prie Padėkos Dienos stalo. Paskutinį kartą erdvėlaivio įgula šventinius pietus kosmose valgė prieš šešerius metus.

 

„Tai suteikia mums progą stabtelėti ir susimąstyti, kokie esame laimingi kaip valstybės ir kaip tarptautinės bendruomenės dalis,“ – iš kosminės stoties sakė „Endeavour“ kapitonas Christopheris Fergusonas. „Esame dėkingi už tai ir už galimybę nuskristi į kosmosą.“

 

Nors buvo pagamintos tik šešios Padėkos Dienos vakarienės porcijos, Ch. Fergusonas dėl to nesijaudina. Įgula sukrapštė visą kalakutieną iš kosminės stoties maisto atsargų, kad kiekvienas galėtų pasimėgauti kosmine Padėkos Dienos vakariene, įskaitant ir stotyje vienatvėje gyvenantį rusą Jurijų Lončakovą.

 

Astronautai vakarieniaudami ne sėdės, kaip įprasta, bet sklandys erdvėje. Maisto maišeliai turi lipdukus, kurie sukimba su astronautų kostiumais arba metalinėmis lėkštėmis, kad maistas nepradėtų sklandyti. Astronautai turės įprastą stalo įrankių rinkinį: šaukštą, šakutę, peilį bei žirkles plastikiniams maišeliams prakirpti. Lėkštes su maistu astronautai galės prisitvirtinti prie kelių arba kosminės stoties sienų.

 

NASA ypač stengiasi, kad astronautai gautų kuo įvairesnio maisto. Per pastaruosius šešerius metus kosmose patiekta šešiasdešimt naujų patiekalų. Tačiau net ir didžiulių mokslininkų pastangų dėka nepavyksta pagaminti tokio maisto, kad kosmose jis išliktų šviežias ir identiškas tikrajam skoniui.

 

NASA maisto laboratorijos vadovė Michele Perchonok sako, kad astronautams neįmanoma pagaminti tokio maisto, kuriame atsiskleistų visi prieskonių aromatai, o pats patiekalas atrodytų estetiškai.

 

Visgi pasiekimų esama nemažų. Astronautams jau nebereikia valgyti tirštos masės iš aliumininių tūbelių, kaip kad teko pirmojo NASA valdomo skrydžio „Mercury“ įgulai.

 

Dabar prieš išskrisdami į kosmosą astronautai gali pasirinkti sau patinkantį dienos meniu. Iki šešių mėnesių kosmose praleidžiantys astronautai skirtingus patiekalus gali valgyti net šešiolika dienų iš eilės.

 

„Endeavour“ pirmą kartą atsigabeno ir maisto šaldytuvą. Visgi norint maistą laikyti kosmoso sąlygomis, būtina, kad jame nebūtų jokių bakterijų. Todėl prieš patekdamas į kosmosą maistas yra švitinamas radioaktyviais spinduliais, daržovės visiškai nusausinamos, kiti produktai pusę valandos kaitinami 121 laipsnio Celsijaus temperatūroje.    

 

Sausas maistas kosmose paruošiamas į plastikinius maišelius pilant karštą arba šaltą vandenį. Kitokios konsistencijos produktai pašildomi specialioje orkaitėje, kuri primena paprastą lėkštę su pučiamu karštu oru.

 

Likus savaitei iki Padėkos Dienos, NASA žurnalistams suteikė progą paragauti astronautų šventinės vakarienės. Rūkyta kalakutiena atrodė tarsi šaldytuve buvo palikta mėnesiui. Saldžiosios bulvės buvo apipiltos sirupu, tačiau viduje – beskonės. Šparaginės pupelės su grybais, rodėsi, buvo ištrauktos iš šaldymo kameros ir pusvalandį šildytos mikrobangų krosnelėje.  

 

NASA ypatingai didžiuojasi savo desertais.

 

Kosmose desertui bus patiekiamas obuolių ir spanguolių desertas su pekano riešutais bei sirupu. Šis patiekalas žurnalistams patiko bene labiausiai. 

 

 

 

Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Ateityje – elektroninių knygų mugės?

Vilniuje vykstanti knygų mugė vis dar vilioja jų gerbėjus arba tiesiog smalsuolius, tačiau nejučia kelia ir diskusijas – ar 21 amžius vis dar priklauso popierinėms knygoms? skaityti »

Studentai iš popieriaus sukūrė rekordinį Eifelio bokštą

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) iškilo vienas žymiausių Paryžiaus simbolių – Eifelio bokštas. 8,58 m aukščio ir 3,42 m pločio kūrinys iš popieriaus ritinėlių pretenduoja į Lietuvos rekordų knygą kaip aukščiausias popierinis bokšto maketas. skaityti »

Kompiuteris stebės socialinių tinklų naudotojų nuotaiką

Amerikiečių mokslininkai sukūrė metodiką, kuri nustato socialinių tinkų naudotojų nuotaiką pagal jų publikuojamas nuotraukas. skaityti »

VU studentai sukūrė piešiantį robotą

Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) informacinių technologijų antro kurso studentai „Lego Mindstorms“ pagrindu sukonstravo ir suprogramavo ant A0 formato popieriaus lapo piešiantį robotą. skaityti »

Studentų suprogramuotame žaidime – partizaninio karo tema

Dalyvaudami „Problemų sprendimu grįsto mokymosi“ projekte (Problem Based Learning), Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) informacinių technologijų antro kurso studentai sukūrė mobiliesiems telefonams skirtą žaidimą „Forest brothers“ (liet. „Miško broliai“). skaityti »

Ekranų valikliui DROP – tarptautinių dizainerių įvertinimas

Šių metų konkurso „iF DESIGN AWARD 2015” laimėtojas – ekranų valiklis DROP. skaityti »

Sukurta rekordiškai ilgai dirbsianti vėjo jėgainė

Vokietijos energetikos bendrovė „Enercon“ pristatė naują 4 MW galingumo vėjo jėgainių seriją „EP4“, kurios trys skirtingi modeliai veiks ypač ilgai: kūrėjai teigia, kad jos elektrą sėkmingai gamins mažiausiai 30 metų. O tai lems mažesnę elektros kainą. skaityti »

Lidso universiteto tyrėjas nustebino fotokonkurso žiuri komisiją ypatingu kadru

Lidso universiteto Medicinos mokyklos tyrėjas Fraseris Macrae paskelbtas nacionalinio fotografijos konkurso nugalėtoju už štai šią nuotrauką, kurioje įamžintas mūsų kūnuose esantis kraujas. skaityti »

Kaip nesunkiai susitaupyti pinigų?

SEB banko šeimos finansų ekspertė pataria, kaip nesunkiai susitaupyti pinigų. Visai neseniai jos viena „Facebook“ draugė pasidalino receptu, kaip lengvai susitaupyti pinigų. skaityti »

Kosmoso vaizdas iš NASA – pirmą kartą lietuviškame filme

Lietuviškas kinas žengia į naują lygmenį – netrukus kino teatruose pasirodysiančiame filme „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“ žiūrovai išvys kosmose filmuotus vaizdus. skaityti »