Padėkos Dienos kalakutas bus valgomas ir kosmose

Publikuota: 2008 m. lapkričio 26 d. trečiadienis

Vištiena
Padėkos Dieną švęs ne tik Žemėje esantys amerikiečiai, bet ir nesvarumo būsenoje savo misiją kosmose atliekantys astronautai, praneša AP.

Jų šventiniai pietūs toli gražu neprimins naminio maisto. Pagrindinį patiekalą – kalakutą – astronautams atstos sunkiai įkandami rūkytos kalakutienos griežinėliai, beveik beskonės saldžiosios bulvės, šparaginės pupelės, atrodančios tarsi valandą šildytos mikrobangų krosnelėje, ir kukurūzų duona, primenanti tešlą, su menkomis užuominomis į tikrąjį jos skonį.

 

Namus mažai tepadės prisiminti radiacija apšvitintas, sausai užšaldytas ir plastikiniuose vakuumo maišeliuose supakuotas maistas, patiekiamas 220 mylių aukštyje virš Žemės erdvėlaivio „Endeavour“ įgulai.

 

Septyni „Endeavour“ astronautai ir trys tarptautinės kosmoso stoties darbuotojai galės pailsėti nuo kasdienių darbų ir sėsti prie Padėkos Dienos stalo. Paskutinį kartą erdvėlaivio įgula šventinius pietus kosmose valgė prieš šešerius metus.

 

„Tai suteikia mums progą stabtelėti ir susimąstyti, kokie esame laimingi kaip valstybės ir kaip tarptautinės bendruomenės dalis,“ – iš kosminės stoties sakė „Endeavour“ kapitonas Christopheris Fergusonas. „Esame dėkingi už tai ir už galimybę nuskristi į kosmosą.“

 

Nors buvo pagamintos tik šešios Padėkos Dienos vakarienės porcijos, Ch. Fergusonas dėl to nesijaudina. Įgula sukrapštė visą kalakutieną iš kosminės stoties maisto atsargų, kad kiekvienas galėtų pasimėgauti kosmine Padėkos Dienos vakariene, įskaitant ir stotyje vienatvėje gyvenantį rusą Jurijų Lončakovą.

 

Astronautai vakarieniaudami ne sėdės, kaip įprasta, bet sklandys erdvėje. Maisto maišeliai turi lipdukus, kurie sukimba su astronautų kostiumais arba metalinėmis lėkštėmis, kad maistas nepradėtų sklandyti. Astronautai turės įprastą stalo įrankių rinkinį: šaukštą, šakutę, peilį bei žirkles plastikiniams maišeliams prakirpti. Lėkštes su maistu astronautai galės prisitvirtinti prie kelių arba kosminės stoties sienų.

 

NASA ypač stengiasi, kad astronautai gautų kuo įvairesnio maisto. Per pastaruosius šešerius metus kosmose patiekta šešiasdešimt naujų patiekalų. Tačiau net ir didžiulių mokslininkų pastangų dėka nepavyksta pagaminti tokio maisto, kad kosmose jis išliktų šviežias ir identiškas tikrajam skoniui.

 

NASA maisto laboratorijos vadovė Michele Perchonok sako, kad astronautams neįmanoma pagaminti tokio maisto, kuriame atsiskleistų visi prieskonių aromatai, o pats patiekalas atrodytų estetiškai.

 

Visgi pasiekimų esama nemažų. Astronautams jau nebereikia valgyti tirštos masės iš aliumininių tūbelių, kaip kad teko pirmojo NASA valdomo skrydžio „Mercury“ įgulai.

 

Dabar prieš išskrisdami į kosmosą astronautai gali pasirinkti sau patinkantį dienos meniu. Iki šešių mėnesių kosmose praleidžiantys astronautai skirtingus patiekalus gali valgyti net šešiolika dienų iš eilės.

 

„Endeavour“ pirmą kartą atsigabeno ir maisto šaldytuvą. Visgi norint maistą laikyti kosmoso sąlygomis, būtina, kad jame nebūtų jokių bakterijų. Todėl prieš patekdamas į kosmosą maistas yra švitinamas radioaktyviais spinduliais, daržovės visiškai nusausinamos, kiti produktai pusę valandos kaitinami 121 laipsnio Celsijaus temperatūroje.    

 

Sausas maistas kosmose paruošiamas į plastikinius maišelius pilant karštą arba šaltą vandenį. Kitokios konsistencijos produktai pašildomi specialioje orkaitėje, kuri primena paprastą lėkštę su pučiamu karštu oru.

 

Likus savaitei iki Padėkos Dienos, NASA žurnalistams suteikė progą paragauti astronautų šventinės vakarienės. Rūkyta kalakutiena atrodė tarsi šaldytuve buvo palikta mėnesiui. Saldžiosios bulvės buvo apipiltos sirupu, tačiau viduje – beskonės. Šparaginės pupelės su grybais, rodėsi, buvo ištrauktos iš šaldymo kameros ir pusvalandį šildytos mikrobangų krosnelėje.  

 

NASA ypatingai didžiuojasi savo desertais.

 

Kosmose desertui bus patiekiamas obuolių ir spanguolių desertas su pekano riešutais bei sirupu. Šis patiekalas žurnalistams patiko bene labiausiai. 

 

 

 

Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Mokslininkai sukūrė smegenų veiklą mėgdžiojančius informacijos saugojimo įrenginius

RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology) mokslininkai sukūrė naują nanoįrenginį, būsiantį itin stabilių ir patikimų naujos kartos atminties įrenginių pagrindu. skaityti »

Mokslininkai sukūrė nematomumo prietaisą

Įkvėpti Hario Poterio nematomo apsiausto, mokslininkai neseniai sukūrė keletą itin paprastų, tačiau naujų būdų paversti objektus nematomais. skaityti »

KTU keliasi į virtualią realybę

Pasivaikščioti dramblių kaimenėje Afrikoje, pasigrožėti Britų muziejaus eksponatais Londone ar tiesiog žengti į atvirą kosmosą neišeinant iš savo kambario – šias naujas patirtis žmonijai atveria žaibiškai populiarėjanti virtualios realybės technologija. skaityti »

Paslaptingo padaro fosilijos – senesnės ir už dinozaurus

Iš pirmo žvilgsnio šios fosilijos atrodo lyg perpus perpjautas granato vaisius, tačiau naujausi tyrimai atskleidė, kad tai 600 milijonų metų senumo nežinomų gyvūnų liekanos. skaityti »

Japonijoje vykstančioje turizmo parodoje lankytojus vilioja lietuviškas gintaras ir baletas

Šį savaitgalį, rugsėjo 25-28 d., Tokijuje vyksta pasaulyje viena didžiausių turizmo parodų „JATA Tourism EXPO Japan“. skaityti »

Buitiniai robotai užkariauja namus

Šiuolaikiniame pasaulyje tapo įprasta, kad vis daugiau darbų už mus padaro robotai. skaityti »

„nVidia“ paneigė sąmokslo teoriją: žmogus Mėnulyje vis tik buvo

Kompanijos „NVidia“ marketingo padalinys dirba iš tiesų ne veltui, ir tą demonstruoja naujausias vaizdo plokščių gamintojos atstovų pareiškimas. skaityti »

Elektroninis gepardas jau už laboratorijos ribų

Masačusetso technologijų instituto (MIT) inžinieriai ištobulino robotą-gepardą („Cheetah“), kuris puikiai atkartoja realaus gyvūno judesius ir tai daro visiškai savarankiškai. skaityti »

VGTU mokslininkas kolekcionuoja įdomiausius pasaulio pieštukus

Japoniškas – su deimantu, karališkasis – su tikra karūna, didžiųjų kūrėjų-menininkų vardais papuošti ar išleisti olimpinių žaidynių metu – tai Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Kelių katedros doc. dr. Kęstučio Skerio pieštukai, kolekcionuoti apie 50 metų. skaityti »

„YuMi“ – robotas, pradėsiantis naują automatizavimo erą

„YuMi“ yra dvirankis robotas, galintis dirbti kartu su žmogumi. skaityti »