Padėkos Dienos kalakutas bus valgomas ir kosmose

Publikuota: 2008 m. lapkričio 26 d. trečiadienis

Vištiena
Padėkos Dieną švęs ne tik Žemėje esantys amerikiečiai, bet ir nesvarumo būsenoje savo misiją kosmose atliekantys astronautai, praneša AP.

Jų šventiniai pietūs toli gražu neprimins naminio maisto. Pagrindinį patiekalą – kalakutą – astronautams atstos sunkiai įkandami rūkytos kalakutienos griežinėliai, beveik beskonės saldžiosios bulvės, šparaginės pupelės, atrodančios tarsi valandą šildytos mikrobangų krosnelėje, ir kukurūzų duona, primenanti tešlą, su menkomis užuominomis į tikrąjį jos skonį.

 

Namus mažai tepadės prisiminti radiacija apšvitintas, sausai užšaldytas ir plastikiniuose vakuumo maišeliuose supakuotas maistas, patiekiamas 220 mylių aukštyje virš Žemės erdvėlaivio „Endeavour“ įgulai.

 

Septyni „Endeavour“ astronautai ir trys tarptautinės kosmoso stoties darbuotojai galės pailsėti nuo kasdienių darbų ir sėsti prie Padėkos Dienos stalo. Paskutinį kartą erdvėlaivio įgula šventinius pietus kosmose valgė prieš šešerius metus.

 

„Tai suteikia mums progą stabtelėti ir susimąstyti, kokie esame laimingi kaip valstybės ir kaip tarptautinės bendruomenės dalis,“ – iš kosminės stoties sakė „Endeavour“ kapitonas Christopheris Fergusonas. „Esame dėkingi už tai ir už galimybę nuskristi į kosmosą.“

 

Nors buvo pagamintos tik šešios Padėkos Dienos vakarienės porcijos, Ch. Fergusonas dėl to nesijaudina. Įgula sukrapštė visą kalakutieną iš kosminės stoties maisto atsargų, kad kiekvienas galėtų pasimėgauti kosmine Padėkos Dienos vakariene, įskaitant ir stotyje vienatvėje gyvenantį rusą Jurijų Lončakovą.

 

Astronautai vakarieniaudami ne sėdės, kaip įprasta, bet sklandys erdvėje. Maisto maišeliai turi lipdukus, kurie sukimba su astronautų kostiumais arba metalinėmis lėkštėmis, kad maistas nepradėtų sklandyti. Astronautai turės įprastą stalo įrankių rinkinį: šaukštą, šakutę, peilį bei žirkles plastikiniams maišeliams prakirpti. Lėkštes su maistu astronautai galės prisitvirtinti prie kelių arba kosminės stoties sienų.

 

NASA ypač stengiasi, kad astronautai gautų kuo įvairesnio maisto. Per pastaruosius šešerius metus kosmose patiekta šešiasdešimt naujų patiekalų. Tačiau net ir didžiulių mokslininkų pastangų dėka nepavyksta pagaminti tokio maisto, kad kosmose jis išliktų šviežias ir identiškas tikrajam skoniui.

 

NASA maisto laboratorijos vadovė Michele Perchonok sako, kad astronautams neįmanoma pagaminti tokio maisto, kuriame atsiskleistų visi prieskonių aromatai, o pats patiekalas atrodytų estetiškai.

 

Visgi pasiekimų esama nemažų. Astronautams jau nebereikia valgyti tirštos masės iš aliumininių tūbelių, kaip kad teko pirmojo NASA valdomo skrydžio „Mercury“ įgulai.

 

Dabar prieš išskrisdami į kosmosą astronautai gali pasirinkti sau patinkantį dienos meniu. Iki šešių mėnesių kosmose praleidžiantys astronautai skirtingus patiekalus gali valgyti net šešiolika dienų iš eilės.

 

„Endeavour“ pirmą kartą atsigabeno ir maisto šaldytuvą. Visgi norint maistą laikyti kosmoso sąlygomis, būtina, kad jame nebūtų jokių bakterijų. Todėl prieš patekdamas į kosmosą maistas yra švitinamas radioaktyviais spinduliais, daržovės visiškai nusausinamos, kiti produktai pusę valandos kaitinami 121 laipsnio Celsijaus temperatūroje.    

 

Sausas maistas kosmose paruošiamas į plastikinius maišelius pilant karštą arba šaltą vandenį. Kitokios konsistencijos produktai pašildomi specialioje orkaitėje, kuri primena paprastą lėkštę su pučiamu karštu oru.

 

Likus savaitei iki Padėkos Dienos, NASA žurnalistams suteikė progą paragauti astronautų šventinės vakarienės. Rūkyta kalakutiena atrodė tarsi šaldytuve buvo palikta mėnesiui. Saldžiosios bulvės buvo apipiltos sirupu, tačiau viduje – beskonės. Šparaginės pupelės su grybais, rodėsi, buvo ištrauktos iš šaldymo kameros ir pusvalandį šildytos mikrobangų krosnelėje.  

 

NASA ypatingai didžiuojasi savo desertais.

 

Kosmose desertui bus patiekiamas obuolių ir spanguolių desertas su pekano riešutais bei sirupu. Šis patiekalas žurnalistams patiko bene labiausiai. 

 

 

 

Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Triukšmą Lietuvoje mažins tylioji kelio danga

Europos aplinkos agentūros duomenimis, beveik pusė Europos Sąjungos miestų gyventojų kenčia nuo per didelio triukšmo. Kaip vienas didžiausių jo šaltinių išskiriamas kelių, geležinkelių ir oro transportas. Spręsdami šią problemą Lietuvoje Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkai sumodeliavo mūsų šalies klimato sąlygoms pritaikytą tyliąją asfalto dangą. skaityti »

Vilniaus oro uosto aikštelėse – išmani parkavimo sistema

Tarptautinio Vilniaus oro uosto (toliau – TVOU) automobilių stovėjimo aikštelėse nebeliks įvažiavimo bilietų. skaityti »

Moksleivių sukurtas užsklandas apie atliekų rūšiavimą galės atsisiųsti visi norintieji

Visi norintieji atsisiųsti originalias užsklandas savo kompiuterių ekranams galės pasinaudoti geriausiais moksleivių užsklandos konkurso „Aš rūšiuoju elektroniką! O tu?” darbais. skaityti »

Naujame „Auros“ šokio spektaklyje – KTU studento technologinis išradimas

Balandžio 22 dieną festivalio „Jauna muzika“ atidarymo vakarą pradės kompozitoriaus, Kauno technologijos universiteto (KTU) lektoriaus Antano Jasenkos ir Kauno šokio teatro „Aura“ premjerinis spektaklis „Padaryk iš manęs jungiklį“. skaityti »

Bažnytinio paveldo muziejuje pristatoma išmanioji apšvietimo technologija

Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) balandžio 24 d. 16 val. Vilniaus universiteto Šviesos tyrimų grupė (vadovas – prof. Artūras Žukauskas) pristato patentuotą išmaniąją apšvietimo technologiją. skaityti »

Gydytojas išrašys Jums „knygų receptą“

Londone įgyvendinamas projektas „Gyvenimo mokykla“ (The School of Life) siūlo aplankyti biblioterapijos kursus, kuriuose kiekvienas gaus „knygų receptą”, padėsiantį išgyti nuo blogo literatūrinio skonio. skaityti »

Kompiuterinių žaidimų kūrėjai: „Jau netrukus mus sups virtualus pasaulis“

Oskarą už geriausią scenarijų šiemet pelniusiame filme „Ji“ (angl. „Her“) vaizduojamas ateities pasaulis jau tampa realybe. skaityti »

Sukurta saulės šviesos imitacija

Įsivaizduokite, kad sėdite kambaryje be langų, tačiau jaučiate, kaip veidą glosto saulės spinduliai. Tokią unikalią patirtį siūlo ES finansuojamas projektos „Coelux“, kurio metu siekiama atkurti fizinį ir optinį natūralios šviesos efektą uždarose patalpose. skaityti »

Kinui skirta moneta į gyvenimą palydėta per „Kino pavasarį“

Lietuvos banko į apyvartą išleista 10 litų kolekcinė (proginė) moneta, skirta kinui, pristatyta Vilniuje vykstančiame festivalyje „Kino pavasaris“ dalyvaujant dideliam būriui kino mylėtojų. skaityti »

Savo darbingumą lietuviai kelia kalbindami kolegas ir užkandžiaudami saldumynais

Dirbti efektyviai ir sėkmingai svarbu ir darbuotojams, ir darbdaviams. Tačiau net geriausiam darbuotojui bent retkarčiais tenka kovoti su snauduliu ir dėmesio išsiblaškymu. 33 proc. dirbančių lietuvių apimti snaudulio jį malšina kava ir energiniais gėrimais, 25 proc. prasiblaškyti bando kalbindami kolegas, 13 proc. – naršydami socialiniuose tinkluose, dešimtadalis – užkandžiaudami. Tokius duomenis atskleidė kovo pradžioje rinkos tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta 1GO Lietuvos darbuotojų apklausa. skaityti »