Rusija nurodinėja žmonėms, ką ir už kiek valgyti

Publikuota: 2009 m. balandžio 2 d. ketvirtadienis

Lašiniai
Negerti gazuoto vandens, vartoti maistui neskustas bulves, išmokti pasigaminti šaltieną. Ir tai – ne Antrojo pasaulinio karo metų nurodymai, o „nekalti“ patarimai rusams iš jų valdžios, kaip neskausmingai, pigiai ir patogiai išgyventi ekonominį sunkmetį.

Federalinė vartotojų teisių apsaugos ir žmonių gerovės tarnyba Rusijoje išleido net specialias rekomendacijas, kaip maitintis sveikai ir pigiai nepakenkiant sveikatai. Yra išleistas net oficialus dokumentas, kuris taip ir vadinasi „Sveika mityba nebrangiai“, rašo rusų interneto portalai su nuoroda į anksčiau minėtos organizacijos svetainę.

Dokumente „Sveika mityba nebrangiai“ yra pateikiamos rekomendacijos ir net sudaryti racionai suaugusiesiems ir vaikams visam mėnesiui. Anot valdininkų, kurie yra susirūpinę gyventojų pigia ir sveika mityba, vaikui iki šešerių metų pakanka 60 dolerių per mėnesį, paaugliui – 83, o suaugusiam žmogui sveikai išgyventi mėnesį tereikia 82 dolerių per mėnesį. Ar tai realu? Rusijoje, pasirodo, taip.

Štai, pavyzdžiui, ta pati žmonių sveikata bei gerove susirūpinusi tarnyba siūlo pensininkams išgyventi per mėnesį maistui išleidžiant viso labo tik 68 dolerius. Mat išspausdintos rekomendacijos leidžia manyti, jog tiek pinigų užteks visaverčiai normaliai mitybai, jei produktai bus pasirenkami vadovaujantis logika bei sveiku protu.

Įdomumo dėlei reiktų pridurti, jog vidutinis statistinio ruso atlyginimas yra apie 11 430 rublių, kas sudaro maždaug 338 dolerius per mėnesį (nelygu, kaip svyruoja JAV dolerio kursas). Vidutinė pensija svyruoja apie 118 dolerių per mėnesį. Vadinasi, jei pensininkas nori „sveikai ir pigiai“ maitintis, jis privalo už „apgalvotą sveiką maistą“ atiduoti didžiąją dalį savo pajamų.

Rusijos nacionalinio mitybos instituto darbuotojai, kurie ir parengė minėtus dokumentus-rekomendacijas apie tai, kaip nesusigadinti sveikatos bei pasirinkti sveiką nedaug kainuojantį maistą, į menkas rusų pajamas, atrodo, visai nekreipė dėmesio, nors rekomendacijose ir kalbama apie taupymą. Daug labiau, bent taip rodoma oficialiai, šalies valdžios yra nurodyta „saugoti piliečių fizinę sveikatą“. Pigiai, bet kokybiškai, kaip Rusijoje ir yra priimta.

Anot sveikatos apsauga besirūpinančių organizacijų, per pastaruosius dešimt metų Rusijoje kiekvienas suaugęs žmogus vidutiniškai priaugo po du kilogramus. Bent taip rodo statistika. Be to, anot tos pačios sveikatos organizacijos, „rusų moterys pagal nutukimą užima lyderių pozicijas tarp Europos valstybių“. Ir, lyg to negana, vaikai taip pat yra sunkesni net visu kilogramu, ko prieš dešimtmetį tikrai nebuvo.

Nelabai aišku, kuo remdamiesi rusų dietologai publikuoja tokius duomenis, tačiau rusų moterys viršsvoriu nei Europoje, nei kitose pasaulio valstybėse, toli gražu, negarsėja. O ir tai, kad vaikai yra sunkesni visu kilogramu, tikrai nereiškia, kad reikia griebtis pigios finansinės krizės dietos. Pasirodo, Rusijos politika šiuo atžvilgiu yra kitokia.

Pasak Rusijos mitybos specialistų, šeimos pastaraisiais metais ėmė maitintis pernelyg nesveikai, mat gyvenimo lygis pakilo. Rusams, visų pirma, reiktų atsisakyti dešros. Ne daugiau kaip penkis kilogramus per mėnesį vienam suaugusiam žmogui. Negerti gazuotų bei saldžių gėrimų, tik kefyrą, pieną bei vandenį. Valgyti kuo daugiau vaisių bei daržovių ir vartoti maistui neskustas bulves, mat daug vitaminų yra būtent po pat bulvės luobele.

„Mūsų išmintingieji protėviai virdavo ir valgydavo bulves su lupenomis“, – teigiama dokumente. Tik nėra aišku, kokius protėvius mitybos specialistai turi omenyje. Tuos, kurie gyveno valdant carui Petrui, ar tuos, kurie valgė viską, kas po ranka pakliuvo, kai karo metais katastrofiškai trūko maisto.

Galų gale rusiškieji oficialieji sveikatos guru rekomenduoja pamiršti apie buržuazinio pasaulio blogį – greitai pagaminamą maistą ir prisiminti tokius senovės rusų patiekalus kaip šaltiena, naminiai pyragai, patiekalai iš moliūgų, žuvienės, kisieliai. O ir pats maistas turi būti pagamintas pagal principą „padaryta – suvalgyta“. Jokių palikimų kitai dienai.

Kulinariniai žurnalai bei receptus siūlantys leidiniai taip pat, regis, yra gavę nurodymą „iš aukščiau“ raginti rusus rinktis savą produkciją ir ignoruoti brangų importą. Teigiama, kad tik iš savų, o ne iš įvežtinių produktų galima pasigaminti skanius, sveikus ir, svarbiausia, pigius patiekalus.

 

 

 

Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Triukšmą Lietuvoje mažins tylioji kelio danga

Europos aplinkos agentūros duomenimis, beveik pusė Europos Sąjungos miestų gyventojų kenčia nuo per didelio triukšmo. Kaip vienas didžiausių jo šaltinių išskiriamas kelių, geležinkelių ir oro transportas. Spręsdami šią problemą Lietuvoje Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkai sumodeliavo mūsų šalies klimato sąlygoms pritaikytą tyliąją asfalto dangą. skaityti »

Vilniaus oro uosto aikštelėse – išmani parkavimo sistema

Tarptautinio Vilniaus oro uosto (toliau – TVOU) automobilių stovėjimo aikštelėse nebeliks įvažiavimo bilietų. skaityti »

Moksleivių sukurtas užsklandas apie atliekų rūšiavimą galės atsisiųsti visi norintieji

Visi norintieji atsisiųsti originalias užsklandas savo kompiuterių ekranams galės pasinaudoti geriausiais moksleivių užsklandos konkurso „Aš rūšiuoju elektroniką! O tu?” darbais. skaityti »

Naujame „Auros“ šokio spektaklyje – KTU studento technologinis išradimas

Balandžio 22 dieną festivalio „Jauna muzika“ atidarymo vakarą pradės kompozitoriaus, Kauno technologijos universiteto (KTU) lektoriaus Antano Jasenkos ir Kauno šokio teatro „Aura“ premjerinis spektaklis „Padaryk iš manęs jungiklį“. skaityti »

Bažnytinio paveldo muziejuje pristatoma išmanioji apšvietimo technologija

Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) balandžio 24 d. 16 val. Vilniaus universiteto Šviesos tyrimų grupė (vadovas – prof. Artūras Žukauskas) pristato patentuotą išmaniąją apšvietimo technologiją. skaityti »

Gydytojas išrašys Jums „knygų receptą“

Londone įgyvendinamas projektas „Gyvenimo mokykla“ (The School of Life) siūlo aplankyti biblioterapijos kursus, kuriuose kiekvienas gaus „knygų receptą”, padėsiantį išgyti nuo blogo literatūrinio skonio. skaityti »

Kompiuterinių žaidimų kūrėjai: „Jau netrukus mus sups virtualus pasaulis“

Oskarą už geriausią scenarijų šiemet pelniusiame filme „Ji“ (angl. „Her“) vaizduojamas ateities pasaulis jau tampa realybe. skaityti »

Sukurta saulės šviesos imitacija

Įsivaizduokite, kad sėdite kambaryje be langų, tačiau jaučiate, kaip veidą glosto saulės spinduliai. Tokią unikalią patirtį siūlo ES finansuojamas projektos „Coelux“, kurio metu siekiama atkurti fizinį ir optinį natūralios šviesos efektą uždarose patalpose. skaityti »

Kinui skirta moneta į gyvenimą palydėta per „Kino pavasarį“

Lietuvos banko į apyvartą išleista 10 litų kolekcinė (proginė) moneta, skirta kinui, pristatyta Vilniuje vykstančiame festivalyje „Kino pavasaris“ dalyvaujant dideliam būriui kino mylėtojų. skaityti »

Savo darbingumą lietuviai kelia kalbindami kolegas ir užkandžiaudami saldumynais

Dirbti efektyviai ir sėkmingai svarbu ir darbuotojams, ir darbdaviams. Tačiau net geriausiam darbuotojui bent retkarčiais tenka kovoti su snauduliu ir dėmesio išsiblaškymu. 33 proc. dirbančių lietuvių apimti snaudulio jį malšina kava ir energiniais gėrimais, 25 proc. prasiblaškyti bando kalbindami kolegas, 13 proc. – naršydami socialiniuose tinkluose, dešimtadalis – užkandžiaudami. Tokius duomenis atskleidė kovo pradžioje rinkos tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta 1GO Lietuvos darbuotojų apklausa. skaityti »