150-ųjų Karlo Fazerio (Karl Fazer) – garsiausio Suomijos konditerio ir iki šių dienų gyvuojančios „Fazer“ įmonės įkūrėjo – gimimo metinių proga Suomijos vyriausybė išleido konditerio vardo kolekcines 10-ies ir 20-ies eurų nominalo monetas.
150-ųjų Karlo Fazerio (Karl Fazer) – garsiausio Suomijos konditerio ir iki šių dienų gyvuojančios „Fazer“ įmonės įkūrėjo – gimimo metinių proga Suomijos vyriausybė išleido konditerio vardo kolekcines 10-ies ir 20-ies eurų nominalo monetas. Rugsėjo mėnesį bus švenčiamas 125 metų jubiliejus, kai jis Helsinkyje atidarė savo pirmąją kavinę, tapusią viena didžiausių ir seniausių bendrovių Suomijos maisto pramonėje.
Suomijos pinigų kalykla inicijavo visuomenės apklausą, kurios rezultatai parodė, kad žymusis suomių konditeris Karlas Fazeris, pasak apklaustųjų, yra būtent tas žmogus, kuriam turėtų būti nukalta proginė atminimo moneta. Remiantis šiais duomenimis, Suomijos finansų ministerija išleido dekretą dėl proginių monetų Karlo Fazerio atminimui nukaldinimo, kurių oficialus pavadinimas – „Karlas Fazeris ir suomiškumas“. Moneta buvo sukurta Kirsti Doukas, vienos žymiausių ir labiausiai vertinamų Suomijos papuošalų dizainerės. Monetos averse vaizduojamos išdidintos pilkosios kurapkos plunksnos, simbolizuojančios konditerio prielankumą gamtai ir aistrą medžioklei bei žemdirbystei. Monetos reverse vaizduojamas kakavos medis su trimis kakavos ankštimis, deklaruojantis Karlo Fazerio kaip konditerio ir konditerijos pramonės pradininko Suomijoje pripažinimą ir pagarbą jo indėliui į šalies maisto pramonę.
„Esu laiminga ir didžiuojuosi tiek pačia bendrove „Fazer“, tiek ir mūsų puikiais aukštos kokybės produktais. Nuostabu, kad ta mažytė konditerijos gaminių parduotuvėlė, kurią prieš 125 metus įsteigė mano prosenelis, šiandien tapo stambia įmone ir tebėra šeimos verslas,“ – pabrėžė ketvirtosios bendrovėje dirbančios Fazerių kartos atstovė, „Fazer“ įmonių grupės šokolado ir kakavos ekspertė Majlen Fazer.
„Tarp 125-us veiklos metus skaičiuojančios „Fazer“ įmonės Suomijoje ir Lietuvoje veikiančios „Fazer“ kepyklos - daug bendro: tvarus verslas, atsakingas požiūris į vykdomą veiklą ir dėmesys aukščiausiai gaminių kokybei. Lietuvoje „Fazer“ istorija prasidėjo 2001 m., siekiant vietinę kepyklą „Gardėsis“ paversti viena iš duonos rinkos lyderių. Šiandien Kaune mes turime modernią kepyklą, kurioje deriname senąsias kepimo tradicijas su rinkos naujovėmis. Mes tiekiame duonos gaminius Lietuvos vartotojams bei Estijos, Latvijos ir kitų šalių rinkoms. Pernai „Fazer“ investavo virš 1 mln. eurų į šaldytų kepinių gamybos liniją, kuri žymi naują įmonės veiklos Lietuvoje etapą. Ateityje ir toliau sieksime ambicingų tikslų ir tęsime plėtrą“, - sakė Mindaugas Snarskis, „Fazer“ kepyklų Baltijos šalyse generalinis direktorius.
Bendrovės „Fazer“ istorijos pradžia laikomi 1891 m., kai jaunasis Karlas Fazeris įgyvendino savo svajonę ir Helsinkio Kluuvikatu rajone atidarė pirmąją savo kavinę. Karlas Fazeris buvo plataus akiračio konditeris, kurio drąsa bei verslumo dvasia lydi bendrovės veiklą iki šių dienų. Šiandien, prabėgus 125 metams, „Fazer“ yra sėkmingai veikianti tarptautinė šeimos verslo įmonė, kurioje šiuo metu dirba daugiau nei 15 000 darbuotojų Suomijoje ir kitose šalyse esančiuose bendrovės padaliniuose.