Rugsėjo 8-oji – Tarptautinė raštingumo diena

Publikuota: 2015 m. rugsėjo 8 d. antradienis

Tarptautinės raštingumo dienos minėjimą kasmet inicijuojanti UNESCO komisija siekia, kad raštingumo skatinimas būtų laikomas svarbiu nacionalinės ir tarptautinės politikos klausimu. Nepaisant to, apskaičiuota, kad daugiau nei 790 milijonų suaugusių žmonių pasaulyje negeba skaityti, rašyti ar dalyvauti savo bendruomenės gyvenime kaip visaverčiai jos nariai, todėl raštingumo problematika išlieka aktuali.

Šių dienų raštingumo samprata apima ne tik skaitymo, rašymo ir skaičiavimo įgūdžius, bet ir kritinį mąstymą, pilietinių vertybių puoselėjimą, kūrybišką raštingumo pritaikymą, savo teisių žinojimą bei naudojimąsi jomis ir kt. UNESCO komisija pripažįsta, kad skirtingos raštingumo praktikos priklauso nuo skirtingų kultūrinių procesų, asmeninių aplinkybių ir visuomenės struktūros.

Nors, UNESCO statistikos duomenimis, 99,8 proc. Lietuvos gyventojų yra raštingi, raštingumo klausimas tebelieka aktualus. Pastebima, kad per pastarąjį dešimtmetį gerokai suprastėjo jaunimo gebėjimai lietuvių kalba rašyti be klaidų, taisyklingai reikšti savo mintis. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro specialistė Eglė Baliutavičiūtė atkreipia dėmesį į taisyklingo rašymo reikšmę. Pasak jos, „XXI a. išsivysčiusiose šalyse, kuriose visi visuomenės nariai yra bent minimaliai raštingi, keliami vis aukštesni raštingumo standartai. Taisyklinga ir nepriekaištinga kalba laikoma reikšminga, nes į tai atsižvelgiama bendraujant su žmogumi gyvai ir virtualiai, skaitant jo CV ir kt. Taisyklinga kalba atveria duris, padeda siekti aukštesnio statuso, geresnio darbo.“

Minėdama Tarptautinio raštingumo dieną, kurios šių metų tema – „Raštingumas ir tvarios visuomenės“, UNESCO komisija atkreipia dėmesį, kad naujausios technologijos, įskaitant mobiliuosius telefonus, taip pat gali prisidėti didinant gyventojų raštingumo lygį. Pasak Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktorės Renatos Surovec, Nacionalinė biblioteka stengiasi kuo geriau tenkinti vartotojų, kurie naudojasi naujausiomis technologijomis, poreikius. „Vis daugiau žmonių, ypač jaunimas, aktyviai naudojasi naujausiomis technologijomis. Šiuos pokyčius stebime ir taikomės prie jų“, – teigia R. Surovec.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pastaraisiais metais tapo proaktyvia Lietuvos kultūros, mokslo, valstybės modernizavimo ir ateities kūrimo dalimi, teikiančia vis didėjančią socialinio kapitalo vertę ir padedančia suvaldyti augantį skaitmeninį kompleksiškumą valstybiniu mastu. Kartu su visu Lietuvos bibliotekų tinklu ji prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo mūsų šalyje.

Biblioteka ragina atsakingai naudotis naujausiomis technologijomis ir aktyviai paminėti Tarptautinę raštingumo dieną, o savo lankytojus rugsėjo 8-ąją kviečia užsukti į skaityklas ir čia vyksiančiame konkurse pasitikrinti lietuvių kalbos žinias.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha