Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros projekto vadovė Evelina Vainorienė teigia, kad Lietuva išties turi stiprų mokslo potencialą bei kuria inovatyvias technologijas, kurios gali būti panaudojamos maisto pramonėje bei prisidėti prie sveikos ir saugios mitybos.
Parodoje savo technologijas, sukurtas atviros prieigos centruose, pristato trys Lietuvos universitetai.
Kauno technologijos universiteto Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras pristato šias technologijas:
- Ekologišką juodųjų serbentų ekstraktą, tinkamą aromaterapijos ir kosmetikos pramonėje. Šis ekstraktas pasižymi itin gaiviu juodųjų serbentų kvapu.
- Išmanųjį įrenginį – maisto paskirstymo šaldytuvą. Nauda vartotojui – taupo laiką, pirkėjas neįsigyja neplanuotų prekių, prekes atsiima jam patogiu laiku.
- Aliejų iš kavos tirščių, kuris gali būti panaudojamas kosmetikoje.
- Maistinę plėvelę, pagamintą iš pieno išrūgų, skirtą padengti vaisiams, kurie tokiu būdu ilgiau išlieka švieži. Grūdų kokybės patikros įrenginį „Acoustic“, kuris atpažįsta grūdus, užkrėstus mikotoksinais.
Aleksandro Stulginskio universiteto Atviros prieigos žemės ir miškų jungtinis tyrimų centras pristato šias technologijas:
- Produktus iš išskirtinių žaliavų, kurios pasižymi itin vertingomis maistinėmis savybėmis, pavyzdžiui, aktinidijas, liofilizuotas uogas ir daržoves, ekologiškus smidrus.
- LED šviestukus, kuriais eliminuojami nitratai iš augančių daržovių, pvz. salotų.
Vilniaus Gedimino technikos universitetas pristato šią technologiją:
- Pluoštinės kanapės nano-kristalus (miltelinio pobūdžio medžiaga) - žaliavą, kurią galima panaudoti ekologiškai pakuotei pagaminti.
Siekiant suprantamai ir populiariai pristatyti sudėtingus mokslininkų darbus, specialius parodos maketus, iliustruojančius technologijas, sukūrė Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Laimutė Varkalaitė. Parodos metu lankytojai vaišinami liofilizuotų aktinidijų gėrimu bei liofilizuotomis uogomis.