Spalio 10-11 d. švietimo ir mokslo viceministrė N. Putinaitė dalyvaus ES Konkurencingumo taryboje

Publikuota: 2012 m. spalio 10 d. trečiadienis

Spalio 10–11 d. švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė dalyvaus ES Konkurencingumo tarybos posėdyje mokslo klausimais. Briuselyje susirinkę mokslo politikos strategai diskutuos dėl Europos mokslo ateities.

Bus siekiama sutarimo dėl dalyvavimo Bendrojoje mokslinių tyrimų ir inovacijų programoje „Horizontas 2020“ taisyklių. Šiuo metu labiausiai diskutuojama dėl skirtingų šalių mokslininkų, dalyvaujančių jungtiniuose mokslinių tyrimų projektuose, atlyginimų bei kitų paskatų, siekiant kuo didesnio naujų ES šalių mokslininkų įsitraukimo į europinius mokslinių tyrimų projektus.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką mokslininkų, dalyvaujančių 7 Bendrosios programos projektuose, atlyginimai skaičiuojami pagal jų savo šalyje gaunamą atlygį, tad tame pačiame projekte dalyvaujančių mokslininkų darbo užmokestis gali skirtis kelis kartus. Dalies šalių, taip pat ir Lietuvos, nuomone, tokia situacija neskatina mokslininkų įsitraukti į europines mokslinių tyrimų veiklas bei skatina protų nutekėjimą.

„Horizontas 2020“ – tai nuo 2014 m. startuosianti nauja bendra ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programa, kurios finansavimui numatyta skirti 80 mlrd. eurų. Programoje prioritetiniais laikomi šie visiems europiečiams svarbūs uždaviniai: žmonių sveikata, demografiniai pokyčiai ir gerovė, maisto sauga, tvarus žemės ūkis ir miškininkystė, jūrų, jūrininkystės ir vidaus vandenų moksliniai tyrimai, saugi, švari energija, kova su klimato kaita ir kt.

„Horizontas 2020” skatins inovacijas, numatys atitinkančias rinkos poreikius mokslinių tyrimų priemones. Įgyvendinant programą bus orientuojamasi į tai, kad mokslo laimėjimai virstų naujais produktais ir paslaugomis, atsivertų daugiau mokslo, studijų ir verslo bendradarbiavimo galimybių. Lietuva siekia, kad įgyvendinant naująją programą dalyvavimo taisyklės būtų lanksčios ir paprastos, o priemonės – aiškiai apibrėžtos ir skaidrios.

Konkurencingumo taryboje bus diskutuojama dėl Europos inovacijų ir technologijų instituto veiklos. Šios ES iniciatyvos tikslas – išlaikyti aukštą Europos inovacijų lygį ir ieškoti naujų esminių problemų, tokių kaip klimato kaita, atsinaujinantieji energijos šaltiniai ar naujos kartos informacinės ir ryšių technologijos, sprendimų.

Konkurencingumo taryba taip pat aptars atviros prieigos prie mokslo žinių ir plačios jų sklaidos kuriant bendrą Europos mokslo erdvę klausimus.

ES Konkurencingumo tarybos mokslinės dalies posėdžiai periodiškai sukviečia šalių narių mokslo politikos strategus aptarti bendrai Europos Sąjungos mokslo erdvei aktualių problemų ir ieškoti jų sprendimų.

Šaltinis: smm.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai