VDU mokslininkės dalyvavo konferencijoje Portugalijoje

Publikuota: 2014 m. liepos 28 d. pirmadienis

Liepos 22–25 d. Guimarãeso mieste, Portugalijoje, vyko ketvirtoji tarptautinė mokslinė konferencija „Heritage 2014“, skirta paveldo apsaugai ir idėjų apie tvarią miestų raidą apsikeitimui. Renginyje dalyvavo ir VDU mokslininkės, kurios pasidalino patirtimi apie Kauno medinių namų išsaugojimą ir tvarkymą.

Kaip ir ankstesnėse konferencijose, didžiausias dėmesys buvo skirtas įvairių rūšių paveldo tyrimams ir darnaus vystymosi koncepcijų kūrimui. Svarbiausios konferencijos tyrimų kryptys buvo aplinka, ekonomika, visuomenė ir kultūra. Būtent per šiuos aspektus žymiausi pasaulio ekspertai gvildeno ankstesniais metais (2008, 2010, 2012 m.) pradėtas diskusijas ir keitėsi įvairiose šalyse įgyta patirtimi bei pavyzdžiais. Akivaizdu, kad visame pasaulyje paveldas yra svarbi komercijos, verslo, laisvalaikio ir politikos dalis, todėl būtina ieškoti galimybių kaip darniai apjungti šias miestų plėtros sritis.

Konferencija vyko Guimarãese, kurio istorinis centras 2001 m. įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. 2012 m. šis miestas buvo Europos kultūros sostinė.

Apie Lietuvos medinio paveldo išsaugojimo problemas ir jų sprendimo būdus buvo parengti du straipsniai. Prof. dr. Nijolė Lukšionytė kartu su doktorante Vilte Migonyte parašė straipsnį „Wooden architecture in Kaunas: hopes of preserving“. Konferencijos metu liepos 24 d. V. Migonytė šia tema pristatė žodinį bei stendinį pranešimą. Kitą straipsnį ir konferencijos pranešimą parengė dr. Ingrida Veliutė: „Cutting-edge technology for preservation and promotion of Architectural Heritage“. Straipsniai sulaukė nemažo konferencijos dalyvių susidomėjimo.

Abu straipsniai publikuoti recenzuojamame tarptautiniame leidinyje „Heritage 2014 – Proceedings of the 4th International Conference on Heritage and Sustainable Development. Vol. 1“ (redaktoriai Rogério Amoêda, Sérgio Lira ir Cristina Pinheiro; išleido „Green Lines Institute“, 2014 m., 731–743; 769–776 psl.).

Šaltinis: vdu.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai