Virtuali paroda „Antanas Sutkus. Be pavadinimo“

Publikuota: 2014 m. liepos 25 d. penktadienis

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Antanas Sutkus – žymiausias Lietuvos fotografas, pirmosios lietuvių fotomenininkų kartos lyderis. XX a. 7-ąjį dešimtmetį jis su kolegomis padėjo lietuvių fotografijos mokyklos pagrindus, įkūrė pirmąją Sovietų Sąjungoje Fotografijos meno draugiją, vėliau tapusią Fotomenininkų sąjunga.

Menininko užfiksuoti kasdienybės vaizdai lyginami su legendinių meistrų – prancūzo H. Cartier-Bressono ir vengro A. Kerteszo – darbais. Tarptautinė meninės fotografijos federacija (FIAP) A. Sutkui suteikė nusipelniusio fotografo menininko vardą. Jo fotografijos saugomos garsiausiose pasaulio meno ir kultūros institucijose: Prancūzijos nacionalinėje bibliotekoje, Tarptautiniame fotografijos centre Niujorke, Drezdeno meno galerijoje, Viktorijos ir Alberto muziejuje Londone, Stokholmo moderniojo meno muziejuje, Čikagos menų institute, Maskvos fotografijos namuose. 1997 m. 50 fotografijų iš ciklo „Basų kojų nostalgija" fotografas padovanojo Nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Meno skyriaus parengtoje parodoje pristatomi fotomenininko kūrybinės virtuvės „juodraščiai". Geriausi kadrai pakliuvo į rinkinius, buvo eksponuojami parodose, publikuojami spaudoje, o šie seniai pamiršti ankstyvieji atspaudai taip ir liko mažai kieno matyti. Tai ciklai „Vilnius. Gedimino (Katedros) aikštė" ir „Naujosios statybos Antakalnyje". Rodomos ir kelios naujos ar mažai žinomos fotografijos, savo įtaigumu nenusileidžiančios „kultiniams" menininko darbams. Atskiroje parodos dalyje – asmeninės nuotraukos, kuriose užfiksuota menininko vaikystė, jaunystė, studijų, kelionių, kūrybos akimirkos. Bibliografinis straipsnių sąrašas apima 2009–2014 m. laikotarpį. Pristatomi leidiniai apie Lietuvos fotografiją, monografija „Antanas Sutkus. Retrospektyva", personalinių parodų katalogai, interviu spaudoje ir internetinėje erdvėje.

Virtuali paroda skirta 75-ajam fotomenininko gimtadieniui.

Šaltinis: lnb.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha