Degalai gali būti gaminami ir iš kavos
Nevados mokslininkų tyrimai rodo, kad kavos tirščiai yra pigus ir „aplinkai draugiškas“ biodyzelino šaltinis, praneša „Science Daily“.
Mokslininkai teigia, kad iki šiol didžiausia kliūtis tobulinti biodyzelino degalus buvo pigių, tačiau aukštos kokybės medžiagų trūkumas. Mokslininkų teigimu, panaudoti kavos tirščiai turi nuo 11 iki 20 proc. aliejaus. Maždaug tiek pat aliejaus išskiriama iš rapsų, palmių ar sojos ir kitų tradicinių biodegalų šaltinių.
Iki šiol kavos tirščiai dažniausiai buvo išmetami arba naudojami dirvai tręšti. Mokslininkų skaičiavimais, kasmet iš kavos tirščių būtų galima pagaminti apie 75 mln. litrų biodyzelino.
Savo tyrimams mokslininkai naudojo iš vieno kavinių tinklo surinktus kavos tirščius.
JAV mokslininkai teigia, kad, lyginant su kitais tradiciniais biokuro šaltiniais, iš kavos tirščių pagamintas kuras turi vieną didelį privalumą: dėl kavoje esančių antidioksidantų tampa žymiai patvaresnis.
Be to, pastebima, kad nuosėdos likusios po biodegalų gamybos gali būti panaudojamos etilo alkoholio arba trąšų gamybai.