„Facebook“ nutarė pasidalyti savo duomenų centro paslaptimis

Socialinių tinklų milžinas „Facebook“ paskelbė, kad atskleis konkurentams savo naujojo duomenų centro, pasižyminčio energiją taupančiu dizainu, paslaptimi.

Teigiama, jog Pensilvanijoje neseniai įkurtas duomenų centras sunaudoja 38 proc. mažiau energijos nei analogiški centrai. „Facebook“ tikisi, kad paskelbus šią informaciją bus žymiai sumažintas pramonėje sunaudojamas elektros kiekis. „Facebook“ atstovai tikina, kad atskleis centro bei serverių brėžinius ir duomenis. Techninių operacijų viceprezidentas Džonatanas Heiligeris teigia, kad atėjo laikas nebūti uždarais „kovos klubais“, o siekiant bendros gerovės dalytis savo turimomis žiniomis su kitais.

Duomenų centrų, kuriuos turi visos IT įmonės, elektros serverių ir kompiuterių darbas, jų šaldymas sunaudoja milžiniškus energijos kiekius. Žaliųjų organizacija „Greenpeace“ suskaičiavo, kad 2020 metais centrų elektros suvartojimo kiekis padidės iki 2 trilijonų kW/val.

Kol nebuvo įkurtas centras Pensilvanijoje, „Facebook“ nuomojosi serverius ir duomenų centrus iš kitų įmonių. Statydama naująjį duomenų centrą, IT kompanija daug investavo į ekologiškus ir energiją taupančius sprendimus. Prieš tai „Facebook“ buvo sulaukusi priekaištų iš „Greenpeace“ dėl energijos ir dujų sunaudojimo: tame pačiame facebook.com tinklalapyje žaliųjų iniciatyva buvo sukurta grupė, skatinanti atkreipti dėmesį į „Facebook“ elgesį.

„Facebook“ atstovai teigė tikintys, kad jei nors ketvirtadalis JAV įmonių panaudotų tokius pačius sprendimus, kaip duomenų centras Pensilvanijoje, sutaupytos energijos pakaktų 160-iai tūkstančiui namų poreikiams patenkinti.