Išbandomas naujas IPv6 internetinių adresų sistemų standartas

Šiandien, didžiosios interneto bendrovės tokios kaip „Google“, „Microsoft“ ir „Facebook“, išbando naują interneto adresavimo tvarką.

Pasaulinė IPv6 diena yra tarsi technologinės interneto bendrovių pratybos, kurių metu norima įvertinti, kaip veikia naujoji interneto protokolo (IP) versija. Ši diena rengiama norint paskatinti sparčiau pereiti prie naujų adresų interneto įrenginiams priskyrimo tvarkos. Praktiškai nuo pačios interneto sukūrimo pradžios buvo naudojamas IPv4 interneto protokolo standartas, kurio protokolo adresų pasaulyje jau trūksta.

Naujas interneto adresų suteikimo standartas buvo sukurtas prieš gerą dešimtmetį, jį sudaro gerokai ilgesnė skaičių ir raidžių kombinacija. IPv6 yra sudarytas iš 32 šešioliktainės skaičiavimo sistemos simbolių, tai leidžia sukurti praktiškai begalinį skaičių skirtingų adresų. Manoma, kad IPv6 IP sistemos suteikiamos kone neribotos interneto adresų skaičiaus galimybės bus išnaudotos „internetui daiktuose“ – pavyzdžiui, išmaniesiems televizoriams, šaldytuvams, namų šildymo sistemoms ir kitiems prietaisams, prijungtiems prie interneto.

Tikėtina, kad prie naujos adresavimo tvarkos bus pereita iš lėto, todėl dar ne vienus metus veiks ir senoji, ir naujoji interneto protokolų sistemos.