Darbdaviai blokuoja „Facebook“ ir „Twitter“ svetaines

Didžiojoje Britanijoje vykdytos apklausos metu nustatyta, jog net trečdalis darbdavių blokuoja darbuotojams prieigą prie tokių svetainių, kaip „Facebook“, „Twitter“, „LinkedIn“, ir kt. 2010 m. dėl saugumo prieigą prie šių svetainių ribojo 9 proc. įmonių, šiemet šis skaičius išaugo iki 32 proc.

Tyrimas taip pat atskleidė, jog net 53 proc. įmonių vadovų mano, jog darbuotojai bendraudami socialiniuose tinkluose pasakoja apie savo darbą ir net to nenujausdami kuria įmonių įvaizdį. Esą jeigu įvyksta konfliktas su darbdaviu, sumažinamas atlyginimas, reikia dirbti viršvalandžius ir pan. Žmonės apie tai „praneša“ savo profiliuose ir taip kuria įmonės įvaizdį.

Apklausoje dalyvavusių vadovų teigimu, tai nėra blogiausia, kas gali nutikti. Dauguma darbuotojų šiose svetainėse žaidžia įvairius žaidimus, tačiau ne visos siūlomos programėlės ir žaidimai yra saugūs. Specialistai teigia, jog egzistuoja daugybė kenkėjiškų programų ir virusų, kuriomis net nenujausdami naudojasi vartotojai taip suteikdami galimybę tretiesiems asmenims pasiekti jų asmeninius duomenis.

Lietuvoje taip pat jau pradėta taikyti svetainių blokavimo praktika. Tačiau pas mus darbdaviai labiau rūpinasi darbuotojų užimtumu, o ne įmonės saugumu, t. y. tam tikros svetainės blokuojamos, kad darbuotojai nešvaistytų laiko pramogoms.