Seime įvyks tarptautinė mokslinė konferencija „Lietuvos III Seimas – 1926–1927 išbandymų metai“

Gruodžio 9 d., penktadienį, Lietuvos Respublikos Seimas, bendradarbiaudamas su Vilniaus universitetu, Seimo Kovo 11–osios salėje (I rūmai) organizuoja tarptautinę mokslinę konferenciją „Lietuvos III Seimas – 1926–1927 išbandymų metai“.

Į konferenciją, be Lietuvos mokslininkų, parėmus Lietuvos mokslo tarybai, yra pakviesta tyrinėtojų iš užsienio: Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos, Čekijos. Konferencijos metu turėtų būti pateiktas įvairių kartų istorikų ir politinės raidos tyrinėtojų koncentruotas požiūris į parlamentinę veiklą, to meto politinę situaciją, atskleistos to laikotarpio problemos ir iššūkiai Lietuvoje ir Europoje, Lietuvos ir kaimyninių valstybių istorikų tyrimai vertinant parlamentinių demokratijų, totalitarinių diktatūrų ir autoritarinių režimų patirtis, platesniu kontekstu apžvelgtos ir Lietuvos Seimų istorijos istoriškai suvokiant atsikūrusios nepriklausomos Lietuvos parlamentinės demokratijos sąlygas.

2010 m. gegužės 14 d. kartu su Vilniaus universitetu buvo organizuota mokslinė konferencija apie Steigiamąjį Seimą.

Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę daug dėmesio skiriama istorinės atminties išsaugojimui, vykdomi tiriamieji darbai, rengiamos konferencijos, leidžiamos knygos. Pastaraisiais dešimtmečiais vyksta ir parlamentarizmo naujausiųjų laikų istorijos tyrinėjimai. Tiriant Lietuvos Respublikos Seimų istoriją nuveikta tikrai daug, tačiau liko nemažai kai kurių spragų, neatsakytų klausimų, tirtinų kompleksinių problemų.

Seimo kanceliarija, skatindama visuomenės domėjimąsi parlamentarizmo istorija, ragindama atvirai keistis nuomonėmis ir vertinimais bei įžvalgomis svarbiais visuomenės ir valstybės raidos klausimais, kartu su mokslo ir mokymo įstaigomis rengia mokslines konferencijas parlamentarizmo tematika.