Reikalavimas atskleisti anoniminio tinklaraštininko duomenis – teisėtas

Masačusetso valstijos teismas atsisakė patenkinti žmogaus teises ginančios organizacijos ACLU (angl. American Civil Liberties Union) prašymą anuliuoti prokuratūros reikalavimą atskleisti anoniminio tinklaraštininko duomenis.

ACLU ėmėsi ginti „Twitter“ naudotoją @p0isAn0N, kurio duomenų iš socialinio tinklo pareikalavo vietos prokuratūra. Žiniasklaidos teigimu, tinklaraštininkas po gruodžio 10 dienos demonstracijos „Okupuok Bostoną“ publikavo asmeninius Bostono policininkų duomenis.

Ieškinyje, be @p0isAn0N, minimas ir daugiau nei metus neaktyvus naudotojas @OccupyBoston. Prokuratūra pareikalavo per dvi savaites pateikti apie juos visą informaciją , įskaitant IP adresus, iš kurių buvo sukurtos šių naudotojų paskyros bei publikuoti gruodžio 8–13 dienos pranešimai. ACLU nuomone, tokių duomenų reikalavimas pažeidžia žmogaus teises ir riboja žodžio laisvę.

„Twitter“ tinklo atstovai atsisakė komentuoti susiklosčiusią situaciją bei teigia, jog socialinio tinklo taisyklėse numatyta, kad naudotojai informuojami apie valdžios reikalavimą atskleisti apie ją informaciją.

Pats naudotojas @p0isAn0N savo kreipimesi teigia, jog prokuratūros reikalavimas absurdiškas ir neteisėtas, nes paviešinti policininkų duomenys gauti iš viešų ir visiems prieinamų šaltinių.