Irane užblokuota Londono olimpiados svetainė

Oficiali 2012-ųjų olimpiados svetainė tapo neprieinama Irano interneto vartotojams, praneša „BBC News“.

Vietoj Londono olimpinių žaidynių svetainės atsiveria peyvandha.ir, kur publikuojami oficialių Irano naujienų agentūrų pranešimai. Apie olimpiados svetainės nepasiekiamumą savo tinklaraštyje pranešė „BlockedInIran“, informuojantis apie užblokuotus šalies resursus. Irano užsienio reikalų ministras negalėjo BBC pakomentuoti svetainės blokavimo priežasties.

2012 metų kovo pradžioje Iranas pranešė apie galimą Londono žaidynių boikotą. Mat 2012-ųjų olimpiados logotipas, Teherano nuomone, stilizuotas pagal žodį „Zion“ – Sioną, Jeruzalės vietovardį. Irano olimpinio komiteto vadovas Bachramas Afšarzadechas logotipą pavadino rasistiniu. Tarptautinis olimpinis komitetas šiuos kaltinimus atmetė, pareiškęs, kad žaidynių logotipas reiškia tik 2012 metus ir nieko daugiau.

„BBC News“ primena, kad anksčiau Irano prezidentas Machmudas Achmadinedžadas pranešė apie planus Irane kurti „švarų“ internetą su sava paieškos sistema ir tekstinių pranešimų keitimosi servisu. „BlockedInIran“ duomenimis, Irane užblokuota prieiga prie aibės svetainių, taip pat ir prie „Facebook“ bei BBC.