Korėjiečiai sukūrė pirmą lankstomą elektroninį įrenginį

Korėjos inžinieriai sukūrė lanksčias baterijas ir jų pagrindu surinko pirmą lankstomą elektroninį įrenginį. Darbas publikuotas žurnale „Nano Letters“.

Tai ličio-jonų baterija su neorganiniais elektrodais, perkeltais ant lankstaus pagrindo. Gaminant elektrodai pirmiausia formuojami ant žėručio, paskui perkeliami ant plastiko – polidimetilsulfoksano. Be to, perkėlimo metodas nepriklauso nuo medžiagos, iš kurios pagaminti patys elektrodai.

Korėjiečių mokslininkų sukurtą bateriją galima sulenkti iki 3 mm spindulio, nekeičiant pagaminamos elektros energijos įtampos. Per bandymus įrenginys buvo lankstomas daugiau nei 20 tūkst. kartų, tačiau tai niekaip nepakeitė prie baterijos prijungto voltmetro rodmenų.

Вe to, tyrėjai dėl eksperimento prie baterijos prijungė LED ekraną ir taip surinko pirmą pasaulyje visiškai lankstomą elektroninį įrenginį.

Inžinieriai seniai nori iš ličio-jonų baterijų gaminti lanksčius maitinimo įrenginius. Dėl jų gamybos iškylantys sunkumai pirmiausia susiję su elektrodais, kurie sulenkiant turi išsaugoti gerą kontaktą su elektrolitu. Dėl to mokslininkai bando naudoti arba lanksčius organinius laidininkus, arba plonasluoksnius neorganinius laidininkus. Pirmųjų trūkumai susiję su mažu stabilumu, antrųjų – su sunkumais pernešant ant lankstaus pagrindo.