Deimantus tirpdanti mašina su žaibo venomis

Deimantus ištirpdyti galintis spaudimas, mirtinas elektromagnetinis impulsas ir 100 milijonų lempučių galinti įžiebti srovė – tai Z mašinos, esančios nacionalinėje laboratorijoje Albukerkėje (Naujoji Meksika), galimybės.

Sukurta branduolinės sintezės tyrimams Z mašina gali padėti tirti ultraaukštu slėgiu ir temperatūra veikiamų medžiagų būklę ir veikti kaip stiprių rentgeno spindulių šaltinis. Šios galimybes atsiranda dėl mašinos galingų elektros srovės pliūpsnių.

Pirmiausia srovė leidžiama per šimtus plonyčių volframo vielučių, jas išgarindama ir suformuodama įkrautų dalelių, kitaip – plazmos, debesį. Plazma sukuria magnetinį lauką, verčiantį daleles išsirikiuoti mašinos centre nuo horizontalaus įrenginio paviršiaus išilgai vertikalios Z ašies – iš čia ir mašinos pavadinimas. Toks išsidėstymas verčia daleles susidurti ir sukurti ypač galingus rentgeno spindulius.

Z magnetinis laukas taip pat gali būti panaudotas įgreitinti metalines plokštes ir suspausti medžiagas. Tyrėjas Marcusas Knudsonas 5 milijonų atmosferų spaudimu sugebėjo deimantą paversti balute.

Žinoma, magnetinis laukas nematomas. Paveiksle matomi žaibai šoka nuo metalinių atsikišimų Z viduje, kai įjungiama srovė. Mirktelk ir pražiopsosi: atvaizdas buvo padarytas per sekundės dalis paleidžiant mašiną.

Bet kokiu atveju Z mašina yra pavojinga. „Sukuriamas labai galingas elektromagnetinis impulsas, kuris tikriausiai užmuštų bet ką, bandantį stebėti greitintuvo paleidimą, – aiškina M. Knudsonas. – Tad ir pats tai mačiau tik nuotraukose.“