Įtvirtintas virtualus adresas - žingsnis link atsisakymo reikalauti įmonėms turėti fizinę buveinę

Juridiniai asmenys visą elektroninę korespondenciją nuo šiol galės patogiai gauti ir ją siųsti naudodamiesi virtualiu  adresu. Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus siūlymui įtvirtinti tokią galimybę šiandien pritarė Vyriausybė.

Šis virtualus adresas - tai oficiali pašto dėžutė, kurią juridinis asmuo Juridinių asmenų registre galės savanoriškai nurodyti šalia fizinio įmonės adreso ir į kurią galės būti siunčiami visi elektroninės formos dokumentai. Toks dokumentų apyvartos būdas užtikrina korespondencijos siuntimo ir gavimo fakto fiksavimą bei saugumą, o kartu leidžia juridiniams asmenims sutaupyti ir lėšų, ir laiko. Virtualųjį adresą asmeniui suteiks arba pats Registrų centras, arba kiti elektroninių siuntų pristatymo paslaugų teikėjai.

Iki šiol oficialiai korespondencijai gauti juridiniai asmenys privalėjo nurodyti fizinį įmonės buveinės adresą ir tik juo gauti dokumentai buvo laikomi oficialiai įteiktais.

„Virtualus adresas, kurį įmonės nuo šiol galės savanoriškai pasirinkti šalia fizinio, leis žymiai greičiau, patogiau ir saugiau keistis dokumentais tiek su valstybės institucijomis, tiek ir tarpusavyje,  o kartu sutaupyti ir nemažai lėšų. Juo gauta informacija bus laikoma kaip įteikta ofacialiai. Kol kas virtualus adresas galės būti nurodomas šalia fizinio, tačiau ateityje jis galėtų ir visiškai pakeisti juridinio asmens buveinės adresą, atsisakant ir reikalavimo turėti fizinę buveinę steigiant įmones. Reikalavimas turėti fizinę buveinę yra vis mažiau aktualus, o net kartais ydingas. Neretai tokios buveinės adresas nesutampa su vieta kur faktiškai veikia įmonė, tad bandymai surasti įmonę oficialiu buveinės adresu tampa beprasmiais“, - sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Šiandien priimti Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimai numato ir daugiau naujovių -  netenka galios popieriniai juridinių asmenų pažymėjimai ar jų dublikatai. Jų atsisakoma, nes popierinių pažymėjimų apyvarta ne tik gali suklaidinti asmenis, kuriems jie pateikiami, bet ir neturi prasmės, kadangi esminę ir tam momentui aktualią informaciją apie juridinį asmenį, kuri buvo pateikiama popieriniuose pažymėjimuose, galima pasitikrinti nemokamai prisijungus prie Registrų centro svetainės.

Šalia šių pokyčių, Juridinių asmenų registro nuostatuose taip pat numatyta ir galimybė elektroniniu būdu steigti mažąsias bendrijas, įtvirtinama jurdinių asmenų teisė Juridinių asmenų registrui pateikti  informaciją apie save ne tik lietuvių kalba, bet ir esant poreikiui užsienio kalbomis, daromi kiti pakeitimai leisiantys efektyviau veikti Juridinių asmenų registrui.