IPv6: kad IP adresų niekada netrūktų

Šių metų birželio pradžioje daugybė pasaulio interneto kompanijų, tarp kurių ir tokios milžinės, kaip „Google“, „D-Link“, „Cisco“, pažymėjo pasaulinę perėjimo prie IPv6 protokolo dieną, tuo dar kartą pažymėdamos, kad ankstesnis ir vis dar naudojamas IP adresų kodavimas IPv4 protokolu tampa savotiška atgyvena.

Tiesa, pačioje pasaulinės interneto plėtros pradžioje, kai buvo įdiegtas IPv4, vargu ar kas įsivaizdavo, kad jo siūlomo IP adresų kiekio kada nors pritrūks. Tačiau tuomet niekas ir neįsivaizdavo, jog po kelių dešimtmečių savus IP adresus turės ne tik kompiuteriai, bet ir telefonai, televizoriai bei visi kiti išmanieji įrenginiai.

Vykstant tokiam techniniam progresui, šiandien, kaip skelbia tinklalapis worldipv6launch.org, pasaulyje jau yra naudojama 4,3 mlrd. IPv4 protokolu paremtų adresų, o tai yra praktiškai minėtojo protokolo galimybių riba. Siekiant kiekybiškai įsivaizduoti IPv6 galimybes, galima pasakyti, kad šis protokolas pajėgus IP adresais aprūpinti visas mūsų visatoje esančias žvaigždes, jei, pvz., darysime prielaidą, kad aplink tas žvaigždes besisukančiose platetose gyvena maždaug tiek žmonių, kiek šiandien Žemėje.

Pasaulinis pasirengimo pereiti prie IPv6 žemėlapis, kuris buvo sudarytas po 2012 m. birželio 8 d. įvykdyto bandomojo IPv6 paleidimo, rodo, kad didžiausias interneto paslaugų teikėjų, pasirengusių naudoti IPv6, tankis yra Jungtinėse Amerikos Valstijoje (JAV). Šiam perėjimui taip pat beveik pasirengusi Vakarų Europa, Rusija, Australija, Indija, Japonija bei Brazilija.

Kinija, Centrinė Amerika bei dalis Pietų Amerikos ir, žinoma, Afrika šiame žemėlapyje vis dar išlieka „baltos dėmės“. Tokios pačios, beje, supa ir Lietuvą, nes Lenkija, Latvija bei Baltarusija gerokai atsilieka nuo mūsų šalies diegiant IPv6. Visgi UAB „Penkių kontinentų komunikacijų centras“, Vilniuje valdančios bei nuolat modernizuojančios šviesolaidinį tinklą „Skynet“, pastangomis mūsų šalies pasirengimas pareiti prie IPv6 protokolo vertinamas netgi geriau nei Vakarų Europos valstybių, nes „Skynet“ jau visiškai pasiruošęs pereiti prie IPv6 ir prieš beveik pusmetį šio tinklo operatorius sėkmingai prisijungė prie pasaulinio bandymo kartu su jau minėtomis interneto milžinėmis.