Lietuvos kultūros paveldas tapo prieinamas viso pasaulio lietuviams

Siekiant apsaugoti ir puoselėti tautos kultūros vertybes, daug dėmesio skiriama elektroninio turinio plėtrai. Panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, dar 2008 m. buvo sukurta skaitmeninė biblioteka, veikianti elektroninėje svetainėje www.epaveldas.lt, atvėrusi iki tol visuomenei sunkiai pasiekiamus kultūros paveldo eksponatus.

Šiandien svetainėje galima pamatyti pirmąją lietuvišką knygą, pirmąją lietuvišką gramatiką, pavartyti archyvinius dokumentus, leidžiančius pažinti giminės kilmės ištakas. Čia taip pat galima klausytis senųjų garso įrašų, išsaugotų ir atgamintų iš vinilo ar šelako plokštelių. Iš viso projekto metu buvo suskaitmeninta per 108 tūkstančius vertingiausių šalies kultūros paveldo kūrinių, iš jų 99 468 – jau integruoti į bendrą Virtualią elektroninio paveldo sistemą ir portalą www.epaveldas.lt.

Prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“ lėšomis 2010–2012 metais Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka drauge su dar 9 partneriais įgyvendino „Virtualios elektroninio paveldo sistemos plėtrą“ projektą, kurio metu buvo tęsiami kultūros paveldo objektų skaitmeninimo darbai, sukurta patogesnė prieiga prie saugomų skaitmenintų kultūros paveldo objektų, buvo išplėsta ir patobulinta virtuali skaitmeninto paveldo sistema, į skaitmeninimo tinklą įtraukti nauji centrai ir padaliniai Šio projekto dėka knygos, rankraščiai, laikraščiai, muziejų vertybės, archyviniai dokumentai ir kiti vertingi lietuvių kultūros paveldo objektai tapo lengvai prieinami plačiajai visuomenei elektroninėje erdvėje.

„Visuomenė nebenori priimti informacijos senoviškai. Ir tai yra normalu. Muziejai, bibliotekos, kultūros įstaigos turi tarnauti žmogui“, – pabrėžia R. Laužikas. Šiuolaikinei paveldo komunikacijai keliami reikalavimai apima ne tik paveldo pateikimą visuomenei, bet ir kryptingą informacinių paslaugų kūrimą, kurio tikslas – ugdyti pasaulėžiūrą ir pasaulėjautą, kuriant geresnę visuomenę.

Projektas „Virtualios elektroninio paveldo sistemos plėtra“ yra finansuojamas Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto "Informacinė visuomenė visiems“ priemonės „Lietuvos kultūra informacinėje visuomenėje“ lėšomis, kurias administruoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos.