Vytauto Didžiojo universitete rengiama portugalų kultūros diena

Gruodžio 4 d., antradienį, 15 val. VDU III rūmuose (K. Donelaičio g. 52, II a., Kaunas) vyks Vytauto Didžiojo universiteto Užsienio kalbų instituto rengiama portugalų kultūros diena, kurios metu visi norintys iki pat vakaro galės dalyvauti renginiuose, skirtuose pažinčiai su šia spalvinga Pietų Europos valstybe.

Pasak vieno iš organizatorių, VDU portugalų kalbos ir kultūros dėstytojo Nuno Guimarãeso, šiais renginiais siekiama supažindinti lietuvius su įvairiapusiška Portugalijos kultūra. „Norime Lietuvoje paskleisti šiek tiek portugališkų signalų, ženklų, vaizdinių. Tai ne rimtas, o lengvas šalies pristatymas, kuriame bus ir studentų darbų – mano, kaip dėstytojo, tikslas yra sukurti ryšį tarp studento ir kalbos, išsaugoti jį ir po paskaitų, todėl skatinu studentus dalyvauti tokiuose projektuose“, – paaiškino N. Guimarãesas.

Portugalų kultūros diena universitete prasidės 15 val., Albinos Griniūtės fotografijų parodos „Juodai balta Portugalija“ atidarymu. Parodos nuotraukose autorė užfiksavo akimirkas iš kasdienio portugalų gyvenimo. „Žinoma, fotografijos turėjo būti nespalvotos, paliekančios daugiau vietos fantazijai – manau, kad bandyti tiksliai perteikti Portugalijos spalvas, kvapus ir garsus yra bergždžias reikalas. Svarbiausias organas, kuriuo reikia pajusti šią šalį, yra širdis“, – sakė A. Griniūtė.

15.30 val. įvyks vienas laukiamiausių dienos renginių – N. Guimarãeso sudarytos dvikalbės knygos „Poezijos signalai“ pristatymas. Šiame lietuviškų ir portugališkų eilėraščių rinkinyje savo darbus skelbia tiek pradedantys, tiek jau pripažinti autoriai – Zita Mažeikaitė, Birutė Jonuškaitė, Julius Keleras ir kiti. Pristatymo metu vyks eilių skaitymai, abiejų šalių poeziją aptars poetai ir studentai. Tuo pat metu universitete prasidės ir knygų mugė, kurioje visi norintys galės įsigyti knygas lietuvių ir portugalų kalbomis.

VDU studentai taip pat surengs keletą įdomių renginių, kurie prasidės 16.30 val. Žiūrovai turės galimybę stebėti lėlių teatro pasirodymą – tai projekto „Aš kalbu“ („Falo eu“) dalis. Padedami dėstytojo, projekto dalyviai studentai portugališkai įgarsina smagius spalvingų personažų nuotykius, kurie skelbiami „YouTube“ ir socialiniame tinkle „Facebook“.

Vėliau susirinkusieji galės pasiklausyti ne tik užsienio studentų pasakojimo apie tai, kuo skiriasi portugalų ir galisų kalbos, bet ir VDU Muzikos akademijos studenčių koncerto, kuriame skambės dainos šia egzotiška pietietiška kalba.

Literatūros gerbėjus pradžiugins ir dar vienos naujos knygos pristatymas – 17.30 val. susirinkusiems bus pristatytas garsaus portugalų poeto, rašytojo, Nobelio premijos laureato José Saramagos romano „Kai mirtis nusišalina“ („As Intermitências da Morte“) lietuviškas leidimas. Renginyje dalyvaus knygą išleidusios leidyklos „Kitos knygos“ atstovas Gediminas Baranauskas.

Renginių puokštę užbaigs filmo peržiūra – 18 val. visi norintys galės pasižiūrėti dokumentinį filmą „José e Pilar“ apie rašytoją José Saramago (su lietuvių k. subtitrais). Kino kritikai įvertino filmą už sėkmingai atskleistą šios prieštaringos asmenybės ir jo žmonos Pilar švelnumą bei žmogiškumą. Dokumentiniuose kadruose užfiksuotos J. Saramago kelionės visame pasaulyje – nuo Madrido, Helsinkio iki Rio de Žaneiro – bei kasdieniškos akimirkos rašant romaną „Dramblio kelionė“. Tai pirmasis portugalų filmas, kurį prodiusavo tarptautinio garso kino kompanijos (O2 ir „El Deseio“). „José e Pilar“ laimėjo žiūrovų prizą San Paulo festivalyje, buvo sėkmingai sutiktas festivaliuose Madride, Rondoje, Lisabonoje, Meksikoje. Šį filmą Portugalija 2011 m. delegavo JAV kino akademijai kaip kandidatą apdovanojimui „Geriausio užsienio kalbos filmo“ kategorijoje.

Portugalų kultūros dieną remia VDU Užsienio kalbų institutas, Camões institutas (Lisabona) ir Lietuvos ir Portugalijos kultūros ir meno asociacija (ACAPL).