Vasario 5-ąją minima Tarptautinė saugesnio interneto diena

Šiemet jau 10-ąjį kartą minime Tarptautinę saugesnio interneto dieną. Šių metų dienos tema – teisės ir atsakomybė internete, šūkis – „Junkis pagarbiai ir atsakingai!“

„Saugesnis internetas“ – tai Europos Komisijos (EK) Informacinės visuomenės direktorato programa, nuo 1999 metų vykdoma visose ES šalyse. Programos tikslai – skatinti saugesnį, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis jo technologijomis bei apsaugoti vaikus kovojant su neteisėtu ir žalingu interneto turiniu bei elgesiu.

2005 metais Lietuvoje programą pradėjo įgyvendinti bendrovė „Bitė Lietuva“, Švietimo ir mokslo ministerija ir Socialinių ir psichologinių paslaugų centras, laimėję EK skelbtą konkursą.

Nuo 2007 m. balandžio mėn. programa buvo įgyvendinama Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos kartu su Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija.

Nuo 2009 m. balandžio šią programą įgyvendino Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) kartu su Švietimo informacinių technologijų centru (ITC).

Nuo 2012 m. liepos mėn. ITC, bendradarbiaudamas su RRT ir dviem naujais partneriais – asociacija „Langas į ateitį“ (LĮA) ir viešąja įstaiga „Vaikų linija“ (VL), koordinuoja Saugesnio interneto programą.

Saugesnio interneto programos įgyvendinti projektai

2009–2010 m. Lietuvoje, įgyvendinant Saugesnio interneto programą, buvo vykdomas projektas „Saugesnis Internetas LT AN-HL“ („Safer Internet LT AN-HL“).

2011–2012 m. Lietuvoje įgyvendintas projektas „Saugesnis Internetas LT SIC“ („Safer Internet LT SIC“). Projekto tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į žalingą informaciją ir elgesį internete; skatinti saugesnį, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis jo technologijomis; suteikti visuomenei galimybę anonimiškai pranešti apie neteisėtą ar žalingą interneto turinį bei teikti pagalbą vaikams, susidūrusiems su kibernetinėmis patyčiomis (ang. cyberbullying), seksualiniu viliojimu (angl. grooming), žalingu turiniu ir kita nemalonia ar bauginančia patirtimi naudojantis interneto technologijomis.

2012–2014 m. Lietuvoje vykdomas projektas „SIC LT II“ („Safer Internet Centre LT II“) praplėtė Saugesnio interneto programos veiklą Lietuvoje. Šiuo metu Saugesnio interneto centro veiklas vykdo 4 partneriai: Informavimo centras ITC, Informavimo/mokymo centras „Langas į ateitį“, „karštoji linija“ RRT, pagalbos linija „Vaikų linija“.

Šiuo metu „Saugesnio interneto“ informavimo centrai veikia 33 pasaulio šalyse, kuriuos vienija tinklas INSAFE.

Šiuo metu 34 pasaulio šalyse veikia 39 interneto „karštosios linijos“, kurias vienija asociacija INHOPE. RRT „karštoji linija“ buvo priimta į asociaciją INHOPE 2008 m. gegužės 28–29 d. Dubline vykusioje šios asociacijos Generalinėje Asamblėjoje.

Lietuva nuo 2011 m. liepos prisijungė prie 26 Europos valstybių, kuriose jau veikia saugesnio interneto „Pagalbos linijos“.

Kaip Lietuvoje minėta jau 10-oji Tarptautinė Saugesnio interneto diena, žiūrėkite „Penki TV“ reportaže