Kuriamos e. paslaugos namuose slaugomiems ligoniams

Netrukus namuose slaugomi ar paliatyvią pagalbą gaunantys ligoniai galės medikų paslaugas užsisakyti internetu, o sunkius ligonius prižiūrintiems slaugytojams ir medikams bus lengviau atlikti savo darbą.

Vilniaus miesto VšĮ Centro poliklinika kartu su VšĮ Vilniaus rajono centrine bei VšĮ Nemenčinės poliklinikomis įgyvendina projektą „Slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos elektroninė paslauga“, finansuojamą Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Šiuo metu pacientai, kurie dėl sunkios sveikatos būklės negali atvykti į polikliniką, bet jiems būtina profesionali sveikatos priežiūros specialistų pagalba (slaugytojų, slaugytojų padėjėjų, šeimos gydytojo, paliatyviosios pagalbos gydytojo, socialinio darbuotojo), norėdami gauti šių specialistų teikiamas paslaugas namuose (pvz. žaizdų priežiūra), susiduria su gana didelėmis biurokratinėmis kliūtimis. Dažnai šie pacientai turi nustatytus specialiuosius poreikius (slaugos ar priežiūros), jiems sunku ar visiškai negali judėti, tačiau, norėdami užsiregistruoti poliklinikoje, turi patys ar jų artimieji fiziškai atvykti į polikliniką pildyti popierinius dokumentus.

„Sukurtos e. paslaugos sudarys galimybę pacientams interneto pagalba užsiregistruoti projekte dalyvaujančioje poliklinikoje ir užsisakyti slaugos paslaugas“, – sako projekto vadovė, Centro poliklinikos direktoriaus patarėja Sandra Šileikaitė.

Įgyvendinus projektą šiose poliklinikose bus įdiegta Slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos informacinė sistema, kuri leis teikti gydytojų ir slaugytojų darbą palengvinančias e. paslaugas. Šiuo metu gydytojai, skirdami pacientui medicinines procedūras namuose, o slaugytojai jas atlikdami, turi pildyti daug įvairių popierinių dokumentų (paskyrimus, paciento priežiūros planus, asmens sveikatos istorijas ir kitus). Popierinių dokumentų pildymui sugaištama daug laiko, kuris galėtų būti skirtas tiesioginiam darbui su pacientais. Pradėjus teikti e. paslaugas, gydytojams nebereikės raštu skirti diagnostinių procedūrų bei kitų slaugos procedūrų pacientams namuose, paskyrimas bus formuojamas elektroniniu būdu. Šį elektroninį gydytojo paskyrimą slaugytojas galės iš karto pamatyti ir paskirtą procedūrą atlikti pacientui namuose.

Projekto metu slaugytojams, teikiantiems slaugos paslaugas pacientams namuose, bus nupirkta specializuota įranga, kurios pagalba galės pamatuoti ir įvertinti elektrokardiogramą, kraujo spaudimą, pulsą, kūno temperatūrą, kraujo įsotinimą deguonimi, gliukozės kiekį kraujyje ir kitus medicininius rodiklius. Slaugytojas pacientui namuose galės kokybiškai įvertinti sveikatos būklę ir elektroninėmis priemonėmis iš karto informuoti gydytoją. Jis, reaguodamas į signalus, galės skubiai skirti įvairias medicinines procedūras, kurias turi atlikti slaugytojas. Tokiu būdu bus taupomas medicinos personalo darbo laikas, nes slaugytojui nebereikės vykti į polikliniką, kad supažindintų gytytoją su situacija ir gautų nurodymus.

Projektas „Slaugos namuose ir paliatyviosios pagalbos elektroninė paslauga“ įgyvendinamas Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“, kurį administruoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos, lėšomis.