„Google“ dalyvauja kuriant žinučių sistemą tarnybiniams šunims

Kompanija „Google“ dalyvauja kuriant sistemą, leidžiančią tarnybiniam šuniui susisiekti su jį lydinčiu žmogumi ir perduoti jam pranešimus, informuoja „MIT Technology Review“.

Sistema FIDO (Facilitating Interactions for Dogs with Occupations, „Siekiant supaprastinti bendravimą su šunimi“) kuriama Džordžijos technologijos institute. „Google“ kūrėjams suteikė dotaciją, taip pat išsiuntė projekte dalyvauti savo darbuotoją Thadą Starnerį, kuris prieš tai dalyvavo kuriant akinius „Glass“.

FIDO sudaro jutiklis, tvirtinamas prie šuns antkaklio ar neperšaunamos liemenės, ir pranešimų perdavimo priemonė. Tikimasi, kad sistema bus pritaikyta sprogstamųjų medžiagų ieškantiems šunims ir šunims sekliams.

Šuo mokomas ypatingomis situacijomis, tarkim, radus sprogmenį, aktyvuoti jutiklį. Kad jis suveiktų, keturkojis privalo atlikti tam tikrus veiksmus: įkąsti į jutiklį arba dantimis patempti raištelį (kuris variantas bus pasirinktas finalinėje sistemos versijoje, kol kas neaišku). Suveikus jutikliui šuns palydovas gaus pranešimą.

Kūrėjai jau atliko pirmuosius sistemos bandymus. Juose dalyvavo trys šunys ir išbandė keturis įvairių tipų jutiklius. Šunys greitai išmoko aktyvuoti jutiklį. Tačiau FIDO dar reikia tobulinti – papildomai apsaugoti bateriją bei ją įkrauti naudojimo metu.

Išbandant pirmąją sistemos versiją pranešimą gavęs šuns palydovas ausinėse girdi garsinį signalą. Gali būti, kad būsimose versijoje kartu su pranešimu bus perduodamas vaizdo įrašas, nufilmuotas prie šuns liemens pritvirtinta kamera. FIDO gali būti taikoma ne tik pasitelkiant tarnybinius šunis, bet ir šunis vedlius.

Žinučių sistema FIDO bus pristatyta Tarptautiniame nešiojamųjų kompiuterių simpoziume „ISWC 2013“, kuris vyks Ciūriche rugsėjo 8–13 dienomis.

Apie „Google“ susidomėjimą nešiojamaisiais įrenginiais prabilta 2012 metais, kai kompanija pristatė akinius-kompiuterį „Glass“, prekyboje pasirodysiantį 2014 metais.