IT plėtros kryptis – žmonių ir mašinų „bendradarbiavimas“

Analitinės kompanijos „Gartner“ ataskaitoje dėl naujausių technologijų plėtros etapų (angl. Hype Cycle for Emerging Technologies 2013) didžiausias dėmesys skiriamas trims temoms: intelektinėms mašinoms, kognityvinėms skaičiavimo technologijoms ir „daiktų internetui“.

Ataskaitoje priskaičiuojama daugiau nei 2 tūkst. įvairių technologijų, sujungtų į 98 grupes, bet pagrindine kryptimi analitikai įvardija žmonių ir mašinų „bendradarbiavimo“ plėtrą. Čia išskiriamos trys tendencijos. Pirma, tai žmogaus galimybių išplėtimas naudojantis elektroniniais aksesuarais, įskaitant „Google Glass“ tipo akinius. Antra, žmogaus pakeitimas mašinomis, pavyzdžiui, virtualių asistentų naudojimas bendraujant su klientais. Trečia, bendras žmonių ir mašinų darbas, pavyzdžiui, mobiliųjų robotų ir žmonių darbas prekių sandėlyje.

Analitikai pabrėžia, kad mašinos vis daugiau „supranta“ apie žmones ir aplinką, o žmonės savo ruožtu geriau supranta mašinas plėtojant „daiktų internetą“. Toks bendradarbiavimas gerina tiek žmonių, tiek mašinų intelektą.