Visų Lietuvos mokyklų abiturientai laikys vienodą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programoje visiems Lietuvos abiturientams nustatyti vienodi rašinio apimties reikalavimai. Valstybinio brandos egzamino rašinio apimtis – ne mažiau kaip 500 žodžių, mokyklinio brandos egzamino – ne mažiau kaip 400 žodžių. Kaip ir pernai, rašydami rašinį, abiturientai galės rinktis vieną iš keturių temų. Prie kiekvienos temos bus pateikta po tris autorius, iš kurių bent vieną privalu pasirinkti.

Tai numato švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio spalio pabaigoje pasirašytas įsakymas dėl Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programos pakeitimo.

Pakeitimai priimti atsižvelgus į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo šių metų birželio 18 d. sprendimą, kad nuo rugsėjo 1 dienos nebegalioja Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programos 20 punktas. Šiuo punktu buvo nustatyta skirtinga rašinio apimtis mokiniams iš mokyklų lietuvių kalba ir iš mokyklų tautinių mažumų kalbomis.

Taip pat buvo atsižvelgta į praėjusios brandos egzaminų sesijos lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino analizės rezultatus, Bendrojo ugdymo tarybos rekomendacijas.

Po šio egzamino atlikta išsami statistinė ir dalykinė analizė parodė, kad septynių autorių, pateiktų prie kiekvienos temos, skaičius nepagrįstas, kad mažesnės apimties darbų turinys buvo įvertintas mažiau taškų, nes trumpesnės apimties darbuose mokiniams buvo sunku atskleisti temą. Beje, statistinės analizės duomenimis, dauguma mokinių iš mokyklų tautinės mažumos kalba nepaisė apimties palengvinimų ir rašė ilgesnės apimties, išsamesnius rašinius.  

Tačiau įvertinus padėtį, kad per dvylika mokymosi metų tautinių mažumų mokyklų mokiniai nesimokė lietuvių kalbos ir literatūros tokiomis apimtimis kaip jų bendraamžiai mokyklose lietuvių mokomąja kalba, vertinimo normos skirsis. Tai numatyta pereinamuoju laikotarpiu iki 2019 m., kai mokyklas baigs mokiniai, mokęsi pagal vienodas lietuvių kalbos mokymo programas ir visose mokyklose išsilygins lietuvių kalbos mokymuisi skiriamas laikas.  Iki tol kandidatų iš mokyklų lietuvių mokomąja kalba ir iš mokyklų tautinės mažumos mokomąja kalba rašiniai kalbos taisyklingumo ir raiškos požiūriu  bus vertinami skirtingai, palaipsniui einant vienodinimo linkme.