Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariams pristatyti aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo rezultatai

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas gruodžio 18 d., trečiadienio, posėdyje svarstė klausimą dėl Lietuvos aukštojo mokslo tarptautiškumo.

Švietimo ir mokslo ministerijos Studijų, mokslo ir technologijų departamento Akademinio mobilumo ir tęstinio mokymo skyriaus vyresnioji specialistė Jolanta Navickaitė pristatė Aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo 2011–2012 metų programos rezultatus: jungtines studijų programas, studijų programų pritaikymą užsieniečių studijoms, paramą užsieniečiams dėstytojams ir studentams, veiklą stiprinant lituanistikos centrus užsienio universitetuose, Lietuvos aukštojo mokslo žinomumo didinimą ir užsienyje įgyto išsilavinimo sistemos plėtrą.

Šiuo metu Lietuvos aukštosiose mokyklose veikia 18 jungtinių studijų programų. Jų sukūrimui ir įgyvendinimui 2007–2013 m. skirta 35 mln. Lt ES struktūrinių fondų paramos. Planuojama, kad iki 2015 m. bus sukurta dar 10 naujų jungtinių studijų programų.

Ministerijos atstovė informavo, kad nuo 2012 m. Švietimo ir mokslo ministerija teikia paramą užsieniečiams dėstytojams, atvykstantiems dėstyti į Lietuvos aukštąsias mokyklas. ,,2012 m. parama skirta 87 užsieniečiams dėstytojams, 2013 m. – 75“, – kalbėjo J. Navickaitė.

Seimo narys Gintaras Steponavičius domėjosi, kiek lėšų aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimui ministerija yra numačiusi kitų metų biudžete. J. Navickaitė informavo, kad kitais metais papildomai bus skirta 1 mln. Lt iš sutaupytų ministerijos vidinių lėšų.

J. Navickaitė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariams pristatė Aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo 2013–2016 metų veiksmų plano pagrindinius tikslus, prioritetus ir uždavinius.