Lietuviško palydovo Lituanica SAT-1 startas į kosmosą

Lietuvos gyventojai šį trečiadienį taps istorinio įvykio liudininkais. Sausio 8-osios vakarą į kosmosą pakils lietuviškas palydovas.

Apie 20 val. 30 min. Lietuvos laiku raketa nešėja „Antares“ palydovus pakels į kosmosą, vėliau nuo raketos atsiskirs krovininis erdvėlaivis „Signus“, kuris krovinį iš Žemės kartu su palydovais pristatys į tarptautinę kosminę stotį. Maždaug po mėnesio, vasarį, lietuviški palydovai iš ten bus paleisti skrieti aplink Žemės orbitą ir pradės savo tyrimus.

Palydovas „LituanicaSAT-1“ padarys ir pirmąją lietuvišką nuotrauką iš kosmoso. Tapti istorinės nuotraukos dalimi gali kiekvienas, užsiregistravęs LRT svetainėje. Kiekvienam užsiregistravusiam bus asmeniškai rezervuotas vienas taškas būsimojoje pirmojoje lietuviškoje nuotraukoje iš kosmoso, o nuotrauka atsiųsta elektroniniu paštu.

Spalio pabaigoje lietuviškas palydovas „LituanicaSAT-1“ kelionę į kosmosą pradėjo LRT klube, kur buvo atsargiai supakuotas į specialų lagaminą ir su policijos palyda išgabentas į Vilniaus oro uostą. Prieš palydovui patenkant į tarptautinę kosminę stotį, jį ištyrė NASA specialistai, stebėsiantys palydovą visą jo gyvavimo orbitoje laikotarpį.