Daugiafunkciai centrai – nauji švietimo ir kultūros židiniai kaime

Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva Lietuvos miesteliuose ir kaimuose steigiami daugiafunkciai centrai. Pagrindinis jų tikslas – teikti ugdymo paslaugas vietovėse, kur dėl mažo vaikų skaičiaus neveikia atskiras darželis ar mokykla.

Šie centrai dažniausiai kuriami reorganizuojamų, mažėjančių mokyklų pastatuose, buvusiuose kultūros namuose. Po vienu stogu gali veikti ne tik darželis ar mokykla, bet ir bendruomenės centras, biblioteka, muziejus, ambulatorija ar kitos vietos bendruomenei reikalingos įstaigos.

„Kaimuose veikiantys daugiafunkciai centrai, kur po vienu stogu telpa darželis, mokykla, biblioteka, kultūros centras ir kitos gyventojams reikalingos įstaigos, yra tikri kaimo švietimo ir kultūros židiniai. Ir nors pagrindinis jų tikslas – vaikų ugdymas, suaugusiųjų veiklos galimybės yra didžiulis privalumas, nes po vienu stogu sutelkia vaikus, tėvus, senelius. Steigdami daugiafunkcius  centrus išsaugome mažėjančias mokyklas kaimuose ir sukuriame erdvę įvairesnei kaimo žmonių veiklai“, – sakė Šakių rajono Plokščių daugiafunkciniame centre apsilankęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.