Universitetui – įvertinimai už rūpinimąsi neįgaliaisiais

Socialiai atsakingas, neįgaliesiems draugiškas Vytauto Didžiojo universitetas šiemet nominuotas vienam iš Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų, kurie bus įteikiami iškilmingoje ceremonijoje Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre (Gedimino per. 22) vasario 20 d., ketvirtadienį, 18 val.

Šie apdovanojimai – Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) ir Nacionalinio lygybės ir įvairovės forumo (NLĮF) iniciatyva. Ceremonijos metu pirmą kartą bus apdovanojami labiausiai Lietuvoje lygybės idėjas skatinę asmenys ir organizacijos. Renginyje bus vykdomas sinchroninis vertimas į anglų k. ir lietuvių gestų k.

Vytauto Didžiojo universitetas apdovanojimuose nominuotas už pastangas pritaikant paslaugas neįgaliesiems. Dar nuo 1992-ųjų VDU vadovaujasi moto „Negalia – ne kliūtis tapti VDU bendruomenės nariu“ – jis tapo pirmąja Lietuvos aukštąja mokykla, kurioje pradėta rūpintis neįgaliųjų asmenų integracijos į visuomenę per aukštąjį mokslą programa. VDU iki šiol garsėja kaip neįgaliesiems draugiškas universitetas, įgyvendinantis socialiai atsakingo universiteto politiką neįgalių studentų atžvilgiu, kuri nekinta jau daugiau nei dvidešimt metų.

Reikšmingo tarptautinio įvertinimo šioje srityje sulaukė VDU Socialinių mokslų fakulteto dekanas, pripažintas neįgalumo srities ekspertas prof. dr. Jonas Ruškus, kuris buvo nominuotas kaip Lietuvos atstovas dalyvavimui rinkimuose į Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komitetą. Šį komitetą sudaro 18 nepriklausomų ekspertų iš įvairių pasaulio šalių, kurie rūpinasi JT Neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimu. Prof. dr. Jono Ruškaus dalyvavimas atrankoje kartu su kitų šalių atstovais atspindi svarbų Lietuvos indėlį į tarptautinę neįgaliųjų teisių užtikrinimo iniciatyvą.

„Didelė garbė globaliu lygiu atstovauti Lietuvą, o dar labiau – prisidėti prie žmonių socialinės gerovės kūrimo, socialinio teisingumo įgyvendinimo. Turime įveikti socialines atskirtis, diskriminacinius įpročius, visų pirma remdamiesi žmogiškumo vertybėmis ir prigimtinėmis žmonių teisėmis. Tam reikia ir pačių žmonių, ir organizacijų bei šalių vyriausybių valios“, – teigia prof. dr. Jonas Ruškus.