KTU – ypatingas dėmesys veiklos skaidrumui užtikrinti

Siekiant užtikrinti Kauno technologijos universiteto (KTU) veiklos skaidrumą, įtvirtinti akademinio sąžiningumo, atsakomybės principus, Universitete pradėjo dirbti korupcijos rizikos valdymo specialistas, aktyviai veiks naujai išrinkta KTU Akademinės etikos kolegija.

KTU Akademinės etikos kolegiją sudaro 7 nariai, kuriuos 5 metų kadencijai renka KTU Senatas iš fakultetų tarybų ir rektoriaus pasiūlytų kandidatų. Vieną narį deleguoja Universiteto studentų atstovybė. Kolegijos nariais negali būti administracijos darbuotojai.

Naujos Akademinės etikos kolegijos nariai: prof. Rimantas Barauskas, doc. Nerijus Čepulis, prof. Donatas Levišauskas, prof. Gražina Startienė, prof. Antanas Šenavičius, prof. Kęstutis Zaleckis, studentas Žilvinas Kalvanas.

Kolegijos nariai pirmininku išrinko KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto Filosofijos ir psichologijos katedros vedėją, filosofą N. Čepulį.

Nebus pasyvūs stebėtojai

„Universiteto bendruomenę sudaro trys narių grupės: studentai, mokslininkai ir administracija. Kolegija sieks pastebėti tarp jų esančias ar atsirandančias įtampas ir apie tai diskutuoti, patarti, spręsti. Tai ir yra etikos užduotis – pamatyti tarp žmonių atsirandančias įtampas, siūlyti, kaip šalinti jų priežastis, siekti, kad nepasitenkinimo ir skriaudos būtų kuo mažiau.

Stengsimės nebūti pasyvūs stebėtojai, kurie tik žiūri, ar formaliai viskas atitinka taisykles. Juk yra daug neformalių, taisyklėse neapibrėžtų dalykų, kurie kelia įtampą“, – sakė N. Čepulis.

Artimiausiu metu pradės veikti elektroninis paštas, kuriuo Universiteto bendruomenės nariai galės pranešti pastebėtą neteisybę, neetiškus santykius, akademinį nesąžiningumą, siųsti savo patarimus, pasiūlymus, kaip galima keisti esamą situaciją.

„Tai padės pajusti kylančias įtampas, pamatyti tendencijas ir į jas reaguoti“, – teigė N. Čepulis. Į pirmą posėdį naujoji Akademinės etikos kolegija rinksis kitą savaitę. KTU Akademinės etikos kodeksą rasite ČIA.

Korupcijos prevencija

Siekiant užtikrinti didesnį skaidrumą, Universitete atsirado nauja pareigybė – korupcijos rizikos valdymo specialistas.

Nuo vasario 24 d. šias pareigas pradėjo eiti patyręs saugumo specialistas Kęstutis Prokopas. 1983–1984 m. jis dirbo tuometinio Kauno politechnikos instituto (dabar – KTU) Mašinų gamybos fakultete, vėliau jo darbinė karjera buvo susijusi su teisėsauga, sauga ir apsauga.

K. Prokopas rūpinsis korupcijos prevencija, sieks, kad būtų užtikrintas skaidrus viešųjų ir privačių interesų derinimas, priimami sprendimai atitiktų objektyvumo ir nešališkumo principus.