Jaunimo verslumo skatinimas KTU – vaistas prieš protų nutekėjimus

Balandžio 15 d. Kauno technologijos universitete (KTU) lankėsi užsienio svečių delegacija, kurios atstovai drauge su akademine bendruomene diskutavo apie galimybes Lietuvoje sukurti geresnes darbo ir karjeros sąlygas jaunimui ir mažinti emigracijos daromą žalą. Šis vizitas – tai Kauno miesto savivaldybės organizuojamos tarptautinės konferencijos programos dalis.

Protų nutekėjimas – tarptautinė problema

Jaunų ir talentingų žmonių emigracijos problema paskatino Kauno miesto savivaldybę prisidėti prie ES programos „Europa piliečiams“ finansuojamo projekto. Įgyvendinant antrąjį šio tarptautinio projekto „Protų nutekėjimas turi būti sustabdytas“ etapą, balandžio 14-17 d. Kauno miesto savivaldybės organizuojamoje konferencijoje jaunimas, akademinė bendruomenė ir verslininkai yra kviečiami atvirai diskusijai apie jaunimo nedarbo problemas Europoje ir jų sprendimo būdus.

Vizito metu svečiai iš Haselto (Belgija), Detmoldo (Vokietija), Koviljano (Portugalija), Oraiokastro (Graikija), Sent Omero (Prancūzija), Dealo (D. Britanija) ir Zeitzo (Vokietija) susipažino su jau šį rugsėjį duris atversiančio integruoto mokslo, studijų ir verslo centro - slėnio „Santaka“ veiklomis. Užsienio svečiai puikiai vertino jau dabar slėnyje įrengtas aukščiausio lygio laboratorijas, aprūpintas visa reikalinga įranga, leidžiančia atlikti sudėtingus mokslinius ir taikomuosius tyrimus įvairiose aukštųjų technologijų srityse.

„Tokie mokslo centrai kaip „Santaka“ suteikia mokslininkams ir tyrėjams puikias sąlygas dirbti. Taip pat padeda formuotis tvirtai mokslininkų, tyrėjų bei verslo atstovų bendruomenei. Mokslas – tai nėra tik studijos ir tyrimai, pirmiausia – tai bendro tikslo siekianti bendruomenė“, - savo įžvalgomis po apsilankymo Santakos slėnyje dalijosi Chris Tough, Dealo miesto (D. Britanija) tarybos narys.

 „Moksliniams tyrimams pritaikyta slėnio infrastruktūra motyvuoja gabiausius mokslininkus ir tyrėjus realizuoti savo mokslines ambicijas Lietuvoje ir čia kurti žinioms imlius mokslo produktus, kurie vėliau pasiekia užsienio rinkas. Būtent taip įgyvendinama pilna vertės kūrimo grandinė, atitinkanti šiandieninius rinkos poreikius“,- teigė „Santakos“ slėnio veiklas koordinuojančio Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC) direktorius dr. Almantas Danilevičius.

Jaunimo verslumo skatinimas

Vėliau užsienio svečių delegacija apsilankė Nacionalinio inovacijų ir verslo centre įsikūrusiame jaunojo verslo vystymo skyriuje KTU „StartupSpace“. Čia netrūko iniciatyvių jaunuolių, kurių darbai ir vystomi technologiniai produktai tik įrodo, jog technologijomis grįsta verslumo kultūra Lietuvoje įgauna pagreitį ir gali užkirsti kelią talentingų jaunuolių emigracijai.

KTU „StartupSpace“ - tai pirmasis ir vienintelis Lietuvoje akademinis jaunojo verslo vystymo centras, kuriame studentams suteikiamos visos galimybės pradėti ir vystyti savo verslą. Čia besikuriančios technologinės įmonės demonstruoja inovacijomis grįstos verslumo kultūros sklaidą ir technologinį progresą šalyje.

Užsienio svečiams buvo pristatomi jaunųjų kūrėjų darbai – įvairūs inžineriniai sprendimai negalią turintiems žmonėms, naujos kartos el. parduotuvių paieškos sistemos, funkcinės mobiliosios aplikacijos bei specializuota muzikos laboratorija, kurioje kuriami unikalūs judesiu valdomi muzikos instrumentai.

„Pirmą kartą vienoje vietoje mačiau tiek daug talentingų ir charizmatiškų jaunų žmonių. Jaunimas labai dažnai turi daug puikių idėjų, bet dažniausiai ne visos jos įgyvendinamos. Panašu, jog čia jie turi šansą savo idėjas ir svajones paversti realybe“,- sakė Cathrin-Claudia Herrmann, ekonomistė iš Detmoldo (Vokietija).

Vėliau užsienio svečių delegacija lankėsi Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centre, kur susipažino su čia atliekamais tyrimais, aplankė cheminės inžinerijos laboratorijas ir dalyvavo pagal specialią receptūrą pagamintų maisto produktų degustacijoje.